Skocz do zawartości

PCI-E 5.0 x16 dla GPU na B650 - działa na ASRock B650M-HDV/M.2 i pewnie innych ASRockach

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Cześć,

Rzuciłem dzisiaj okiem na odczyty z CPU-Z/GPU-Z. Mianowicie:
PCI-E5.0.thumb.png.cceee97de351b180da51dd54d3a26636.png

Moj
a płyta ma PCI-E 5.0 w przypadku dysków M.2, PCI-E 4.0 w przypadku GPU.
Teraz zastanawiam się czy slot PCI-E na GPU nie jest sztucznie ograniczony do 4.0.

Miałem podobnie z płytą Gigabyte B450 - analogicznie było PCI-E 3.0 ale w niektórych wersjach biosu PCI-E 4.0.

Edytowane przez Lameismyname
Opublikowano (edytowane)

@LameismynameTy to jednak lubisz zaprzątać sobie głowę bzdurami :E

Z tego co kojarzę były/są chyba płyty B650 z pcie 5.0 dla GPU, także tak...to sztuczne ograniczenie pewnie będzie ;)

Ale przy poziomie wydajności 5070ti czy jak u mnie 9070xt to i tak nie ma znaczenia ;)

Edytowane przez Krzysiak
  • Upvote 2
Opublikowano

Wszystkie b650 w wersjach E (extreme) mają 5.0 i tak jak wyżej nawet przy najlepszej karcie obecnie na rynku gen 5 niczego nie daje względem 4, dopiero na 3.0 można zobaczyć spadek wydajności, tak to działa od lat, powstaje nowsza wersja pci-e i nie ma dzięki temu żadnych przyrostów względem poprzedniej przez dłuższy okres za nim wyjdą karty które faktycznie z takiej zrobią użytek tylko że po takim czasie już wychodzi kolejna generacja :E 

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

W sumie fajna sprawa jeżeli zadziała i uda się odpalić 5.0 x16.
Jak napchasz dysków m.2, tak, że Ci utnie linie gpu z 16 do 8, to sobie odpalisz obecne karty z x16 na 5.0 x8 i powinieneś zachować ich pełną wydajność w każdym zastosowaniu, nawet takim, które wymaga dużej przepustowości na pci-e.

Edytowane przez wallec
Opublikowano
8 godzin temu, Lameismyname napisał(a):

Teraz zastanawiam się czy slot PCI-E na GPU nie jest sztucznie ograniczony do 4.0.

Tak w sensie, że to płyta ogranicza, GPU i CPU obsługuje 5.0.

Nie w sensie, że nie znajdziesz BIOSu ani "patcha", który by odblokował 5.0. Trzeba było się szarpnąć na droższą płytę.

Nie w sensie, że nie ma to w praktyce widocznego wpływu na wydajność.

• Upvote 1
Opublikowano
8 godzin temu, Krzysiak napisał(a):

to i tak nie ma znaczenia ;)

8 godzin temu, kalderon napisał(a):

nie ma znaczenia.

4 godziny temu, Send1N napisał(a):

gen 5 niczego nie daje względem 4

Ma znaczenie i daje

Spoiler

Lepszy sen i poczucie wyższości nad peasantami którzy mają w kompach pcie 4.0 i 3.0 :E 

• Haha 2
Opublikowano (edytowane)

Na którymś zagramanicznym forumie są wrzucone asrocki b650 na starszych biosach i rzeczywiście na screenach było pokazane że śmigają z pcie 5.0 , pomijając już fakt że różnić brak w stosunku do 4.0 , co do b650 bez magicznego E  wyszły  2 mobasy asrock stell legend b650 wifi  i jeszcze jakaś z niszowych marek  które obsługuje pcie 5.0 dla gpu więc myślę że jak najbardziej jest to specjalnie przyblokowane na rzecz kilkudziesięciu dolców dopłaty do E dla pcie 5.0  :-) 

Edytowane przez unadarek
  • Like 1
  • 3 tygodnie później...
Opublikowano (edytowane)
W dniu 22.04.2025 o 08:55, Pentium D napisał(a):

Ma znaczenie i daje

Pokaż ukrytą zawartość

Lepszy sen i poczucie wyższości nad peasantami którzy mają w kompach pcie 4.0 i 3.0 :E 

Właśnie widać jakie ma znaczenie xD

pci.jpg

pci1.jpg

Edytowane przez Faflucy
  • Like 1
  • Upvote 1
Opublikowano

niezłe jaja by to były gdyby się okazało że faktycznie asrock za 500zł ma wbrew specyfikacji to 5.0 dla GPU.

uj że pali procki, ale za to ma 5.0 dla grafiki, przynajmniej w teorii

na riptide jest to samo, była już dyskusja o tym na rededicie i tez z niej nic nie wynikło, pozostają chyba tylko testy, a nie screeny z gpu-z

• Like 2
Opublikowano
W dniu 9.05.2025 o 11:02, miro napisał(a):

niezłe jaja by to były gdyby się okazało że faktycznie asrock za 500zł ma wbrew specyfikacji to 5.0 dla GPU.

uj że pali procki, ale za to ma 5.0 dla grafiki, przynajmniej w teorii

na riptide jest to samo, była już dyskusja o tym na rededicie i tez z niej nic nie wynikło, pozostają chyba tylko testy, a nie screeny z gpu-z

Śmiechem żartem wlazłem na Twój link.
Wlazłem w BIOSie do "Advanced\AMD PBS\AMD Common Platform Module"
Zmieniłem "PCIe x16 Link Speed" na "Gen 5" (zdjęcie poglądowe)
PCI5BIOS.thumb.jpeg.8a21a917529b69062f1c6feab386e1df.jpeg

Zapisałem opcję, zrobiłem restart. Chwilę się komp budził po tym zabiegu, załadował się windows.
Ku mojemu zdziwieniu zapuściłem GPU-Z + CPU+Z + Heaven Benchmarka aby dociążyć kartę i efekt jak poniżej:
PCI-E50.thumb.png.e8d1c783fd1fa63659e29471402d9d3c.png

Można wywnioskować, że PCI-E x16 działa w trybie 5.0.
Może jeszcze spróbuję podpowiedzi kolegi @caleb59 dla finalnego upewnienia ale na tą chwilę wygląda to dobrze.
Wątpię aby odczyty z GPU-Z i CPU-Z wprowadzały w błąd, tym bardziej, że "reagują" na zmiany.

• Thanks 2
  • Haha 1
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
56 minut temu, miro napisał(a):

kurła, nie mam pytań , niezłe jaja

A teraz jeszcze lepsze.
Zrobiłem wedle sugestii kolegi @caleb59
Odpaliłem HWInfo i Stalkera 2 (jako obciążnik).
Proszę bardzo - tutaj screen:
PCI-E5.0STALKERTEST.thumb.png.8510088a77f65b7085b08f41a56244b6.png

Podsumowu
jąc: PCI-E 5.0 x16 działa na płycie ASRock B650M-HDV/M.2

Dobrze wydane 500zł xD

Edytowane przez Lameismyname
  • Haha 4
  • Upvote 1
  • Lameismyname zmienił(a) tytuł na PCI-E 5.0 x16 dla GPU na B650 - działa na ASRock B650M-HDV/M.2 i pewnie innych ASRockach
Opublikowano
1 minutę temu, wamak napisał(a):

Na starym biosie 3.09 też mogę wybrać Gen5, tyle że u mnie to nic nie da z kartą obsługującą Gen4.

No ja mam 3.20 i mogę potwierdzić, że działa normalnie.
U Ciebie domyślam się, że też.
Ciekawi mnie od której wersji to jest.