Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć miśki,

Kupiłem okazyjnie Vivobooka z tytułu wątka. Kupiony po kosztach, więc z czasem okazało się, że jest z nim jakiś problem o czym sprzedawca nie raczył poinformować. Mianowicie laptop ma problemy z wybudzaniem. Praktycznie za każdym razem nie reaguje na otworzenie, więc trzeba go wyłączyć z Powera i włączyć ponownie. Dziś natomiast zrobiłem tak kolejny raz i zresetował się czas w Windowsie. Mimo iż jest prawie 19 to pokazuje teraz 00:23. Czy jest opcja, że bateria od BIOSu jest na wykończeniu i to ona to powoduje?

Opublikowano (edytowane)

Ten lapek prawdopodobnie nie ma dodatkowej baterii cmos a ustawienia podtrzymywane są z głównej baterii, jak masz sprawną baterię to może po prostu zrobiłeś restart biosu przypadkowo? spróbuj w biosie ustawić poprawną datę i godzinę zamiast pod windowsem, co do wybudzania możesz spróbować update biosu https://www.asus.com/supportonly/m3402qa/helpdesk_bios/ do najnowszego i wyłączyć szybkie uruchamianie w windowsowych opcjach zasilania

Edytowane przez Send1N
  • Thanks 1
Opublikowano
W dniu 2.05.2025 o 01:06, Send1N napisał(a):

Ten lapek prawdopodobnie nie ma dodatkowej baterii cmos a ustawienia podtrzymywane są z głównej baterii, jak masz sprawną baterię to może po prostu zrobiłeś restart biosu przypadkowo? spróbuj w biosie ustawić poprawną datę i godzinę zamiast pod windowsem, co do wybudzania możesz spróbować update biosu https://www.asus.com/supportonly/m3402qa/helpdesk_bios/ do najnowszego i wyłączyć szybkie uruchamianie w windowsowych opcjach zasilania

BIOS jest najnowszy. Dla pewności go przeflashowałem. Wyłączyłem też FastBoot. Zaktualizowałem sterowniki ze strony AMD. Dalej to samo. Zamykam lapka, wracam po 2 minutach, otwieram go i zero reakcji. Muszę użyć Powera przez kilka sekund, żeby go wyłączyć i włączyć ponownie.