Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Porąbało mnie i chyba z nudów postanowiłem dać szansę jakiemuś DAC i wymienić swojego obecnego Sound Blastera Z, sporo czasu czaiłem się jak wąż w pomidorach między Audiotrakiem Prodigy Cube 2 a Sound Blasterem X G6. Moje pytanie jest takie - czy ktoś ma jakieś porady odnośnie ustawień, oprogramowania, konfiguracji? Wiem, że na stronie Creative jest do pobrania jakiś firmware oprócz standardowego oprogramowania więc jak rozumiem jest to przymus. Swego czasu pamiętam z pclaba, że ten DAC był dosyć lubiany przez userów więc stąd moje pytanie o zwykłe porady na start. Są z tym DAC jakieś cyrki pod Windowsem 10/11?

Będzie to spięte z wiekowymi już głośnikami Logitech X-230, porty na słuchawki są dla mnie opcjonalnym dodatkiem chociaż widziałem w necie opinie, że nic nie stoi na przeszkodzie i tam również można podłączyć głośniki. :E

Edytowane przez caleb59
Opublikowano

Nie ma zadnych porad, ja nie instalowalem nawet apki bo chcialem miec "czysty" dzwiek. Z boku na panelu masz scout i sbx ale tez nie korzystalem z tego. Wpinasz w USB i na tym sie konczy robota ;) 

Impedancje ustawiasz pod swoje sluchawki L lub H.

Do 150 omh jest L.

Zamowiles z B-stocka?? :) 

Mozesz obadadc tylko czy masz firmware najnowszy a jak potrzebujesz zabawe ustawieniami to trzeba sof wgrac, ja tylko pod sluchawki to uzywalem.

• Upvote 1
Opublikowano

Wyłączyć wszystkie ulepszacze dźwięku. Ale to dopiero z poziomu apki. Mi ten sound blaster + hyperx revolver pierwszej generacji dają niesamowitą przewagę w grach. Też przesiadłem się z sound blastera Z i nie żałuję. W mojej ulubionej grze multi jestem wyzywany od cheaterów przez ten sprzęt.

• Thanks 1
Opublikowano

Ja mam ustawione maksymalne wzmocnienie na słuchawki bo to pierwsze dla słuchawek (16-64ohm) mimo że mam 64ohm'owe jest za słabe i na max głośności było dla mnie zbyt cicho, reszta "ulepszaczy" wyłączona jak już wyżej było wspominane jedynie crystalizer mam ustawiony na 10 co poprawia nieco tonację ale tutaj radzę też nie przesadzać bo jak ustawisz zbyt agresywnie to będzie jeszcze gorzej niż na 0 ;) Przede wszystkim to nie odpalaj scout mode bo będzie jedna wielka "młockarnia" :E 

• Upvote 1
Opublikowano

Mialem do nich podlaczone sluchawki 250-300 omh i wszystko gra. Gosc ma ewidentnie cos nie tak. A pod G6 podlaczalem DT 990 PRO, HD 650 Senheiser.

Ztresza samo to, ze kots pisze o maks glosnosci, ze mial za chicho to sugeruje anomalie :D 

• Upvote 2
Opublikowano

No to jest rzeczywiście dziwne, szukając informacji o G6 widziałem masę opinii, że jest tak głośna, że uszy urywa na słuchawkach i mało kto da radę wytrzymać po przełączeniu z L na H. @Send1N ma G1 więc może tam jest po prostu inaczej?

Opublikowano
3 godziny temu, Phoenix. napisał(a):

To co ty masz za słuchawki że na maks głośności impedancja do 150 ohm była za mała ? Druga sprawa to jak na maks głośności? 

Hyperx cloud alpha, tylko że ja mam g1 widać to ustawienie jest inne bo pierwszy poziom to u mnie od 16 do 64 a nie 150 ;) drugi do 300 ale reszta softu jest bardzo zbliżona więc tylko tak zasugerowałem jak ja mam to zrobione, co do max głośności chodzi o to że pod windą 100% i w grze 100% ;) na poprzednim xonarze miałem do wyboru 3 poziomy: low gain, medium gain i high gain, oczywiście jechałem na high :E lubię jak dobrze kroki słychać xD 

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

Póki co nie wiem jak z działaniem bo nie mam czasu podłączyć ale sam stan wizualny jak nówka. Brakuje tylko papierów w pudełku ale najważniejsze, że są oba przewody. Co mnie zdziwiło, to że były nowe plomby na pudełku.

Stan możecie sami ocenić...

b6EufMy.jpeg uRWtX38.jpeg3H1gVSN.jpeg9FaWgIM.jpegqm2Z9Jj.jpegLP2iXdr.jpeg4WWclFP.jpeg

Edytowane przez caleb59
  • Like 2
Opublikowano (edytowane)

Sporo osób swego czasu na pclabie kupowało z b-stock i dawali same pozytywne opinie właśnie tego typu że przyszła nówka :thumbup: :thumbup: pytanie tylko czy odczujesz różnicę względem Z czy jedyną będzie to że masz kartę na zewnątrz zamiast w środku budy :E 

Zawsze to 2 stopnie mniej na karcie graficznej bez dźwiękówki od spodu ;D

Edytowane przez Send1N
  • Upvote 1
Opublikowano

Co do głośności, mam Hyperx Cloud Alpha, to mimo, że jak wiecie jestem głuchy tzn przygłuchy z 60% utraty słuchu to w Windowsie mam ok 20-40% głośności(zależy od źródła yt gra ), a w grze maks, i to nawet bez Nahimic, choć to lekko podgłaśnia i czuć, że jest o te 5%+ głośniej. 
Dlatego dziwię się, że można mieć w Windowsie + w grze 100%, to idzie ogłuchnąć, jak zakładam słuchawki to ściągam aparaty słuchowe by słuchawki nie uwierały/naciskały na aparaty. Dla mnie to jest za głośno, jest jeden wielki huk. 
Przy okazji mając teraz BT to używam aparatów słuchowych jako słuchawki, tu nawet 10-15% w Windowsie wystarcza i jest bardzo głośno, w końcu aparaty to taki wzmacniacz :)  

Gdy podłączam owe Hyperxy do dualsense albo do SB live 5.1 usb jak gram na PS5 to też muszę ok 6-8 pkt obniżyć głośność w konsoli bo jest za głośno. 

Zresztą w moim przypadku nie jest zalecane noszenie słuchawek, nie raz po jednej mapce w BF gdzie jest pełno wybuchów, strzałów to potrafi mnie głowa boleć, taki to harmider.

Co do G6 to czasem sam brałem po uwagę zakup, lub G3/G4 bo mam logitechy x-540 5.1 więc, ale teraz to przy nowej płycie i kodeku Relateka nie ma sensu. Jestem bardzo ciekaw testu, małej recenzji kolegi Caleba, bo czasem brałem pod uwagę wymianę tego starego SB live 5.1 podpiętego pod konsolę, ewentualnie G1 jako tańsza alternatywa. 
Karta wygląda elegancko na zdjęciu :) Oby to był udany zakup :clap:

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
14 minut temu, Reddzik napisał(a):

Dlatego dziwię się, że można mieć w Windowsie + w grze 100%, to idzie ogłuchnąć, jak zakładam słuchawki to

To chyba tylko jak nie masz wzmacniacza słuchawkowego w wyjściu z mobo, wtedy 100% i jak słuchawki mają wymagania to dalej będą cicho grały. Lub relatywnie cicho grały, bo nie ma wzmaka i nie ma co ich napędzić.

Normalnie jak się podpina zewnętrznego DAC+AMP to ustawia się w windzie 100%, ale reguluję się głośność w pełnej skali od najniższej do najwyższej pokrętłem w wzmacniaczu do którego są podłączone słuchawki. 

Edytowane przez lukadd
  • Upvote 3
Opublikowano
50 minut temu, Send1N napisał(a):

Sporo osób swego czasu na pclabie kupowało z b-stock i dawali same pozytywne opinie właśnie tego typu że przyszła nówka :thumbup: :thumbup: 

Dokładnie tak. Macałem zabawkę 15 min. szukając czegokolwiek, co dałoby mi znak, dlaczego to b-stock, jakiejś wady, uszczerbku.
Nie znalazłem. Dla mnie była to nówka w mojej ocenie. 

• Like 1
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
21 minut temu, lukadd napisał(a):

To chyba tylko jak nie masz wzmacniacza słuchawkowego w wyjściu z mobo, wtedy 100% i jak słuchawki mają wymagania to dalej będą cicho grały. Lub relatywnie cicho grały, bo nie ma wzmaka i nie ma co ich napędzić.

Dokładnie :thumbup: ja taki efekt miałem na każdej płycie jaką miałem w życiu i na każdych słuchawkach jeżeli podpinałem prosto do mobo, nigdy nie miałem płytki ze wzmocnieniem na wyjściu, byle jakie słuchawki za 20zł mają problem z głośnością na integrze bez wzmaka.

Edytowane przez Send1N
Opublikowano
32 minuty temu, lukadd napisał(a):

ale reguluję się głośność w pełnej skali od najniższej do najwyższej pokrętłem w wzmacniaczu

Mam sound blastera live 5.1 usb ma pokrętło i tam kręcenie nim zmienia głośność w Windowsie, to jest to samo jakby zmieniał głośność skrótami multimedialnymi na klawiaturze.

Co do wzmacniacza, to obecny Realtek zapewne ma coś takiego, bo jak sobie przypomnę stary Realtek na b450 to bywało tak, że bez softu jakim jest Nahimic czy coś podobnego to częściej dawałem 60%+ w Windowsie, bo bywało za cicho. 

Tutaj to jest tak jak miałem na Xonarze DGX(on miał dwie opcje wzmacniacza, miałem 1 poziom) i podobnie odczuwam wzmocnienie głośności, dlatego nie muszę dawać pod maks głośności.
A tak wygląda panel tego Realteka, widać info o wzmacniaczu
obraz.thumb.png.4554ba72c6f8a6d8348a506b1dedf63e.png

Przepraszam @caleb59 za zaśmiecenie wątku :Up_to_s: