sideband 1 785 Opublikowano 28 Września Opublikowano 28 Września (edytowane) Wszystko się zgadza Vsync podnosi laga do 33ms przy podwójnym buforowaniu przy 60Hz. Robi się gumka od majtek Dlatego jak pisałem niektórzy tego nie widzą Teraz sobie wyobraź, że ktoś doda do hybrydy Vsynca Edytowane 28 Września przez sideband 1
Krisol 24 Opublikowano 28 Września Autor Opublikowano 28 Września (edytowane) 7 godzin temu, leven napisał(a): Dziękuję Side za poparcie Zieloni mają swoje upscalery, dllssy i inne cuda na kółkach. Czy, gdybym podłączył integrę (14600k) to czy te bajery od zielonych zostają, czy obraz będzie wyświetlany pod sterownik Intela ? EDIT: czy jest możliwe, żeby dodać Igpu do karty w slocie pci-e jako dopalacz ? Side non stop pali Wszystko działa, gra nie widzi różnicy między podpięciem monitora do dGPU czy iGPU. Jedyna różnica którą póki co zauważyłem to brak obsługi RTX HDR. U siebie mam 1080p 75 Hz, nie próbowałem wyższej rozdzielczości ani odświeżania. Edytowane 28 Września przez Krisol
Send1N 4 199 Opublikowano 28 Września Opublikowano 28 Września Zależy od człowieka, niektórzy nawet nie wiedzą że w windowsie mają 60hz ustawione po zakupie monitora 144 lub wyżej i tak używają
Qrdello 838 Opublikowano 28 Września Opublikowano 28 Września (edytowane) 3 godziny temu, sideband napisał(a): Wszystko się zgadza Vsync podnosi laga do 33ms przy podwójnym buforowaniu przy 60Hz. Robi się gumka od majtek Dlatego jak pisałem niektórzy tego nie widzą Teraz sobie wyobraź, że ktoś doda do hybrydy Vsynca No ale to się dzieje w 99% przypadków na laptopach właśnie. To często sprzęt dla laików, uruchamia i ma działać. A zatem vsync domyślnie odpalony, lapek w trybie cichym a więc 60hz nawet na prądzie, hybryda i cyk - co to tak laguje? laptop na śmieci. Edytowane 28 Września przez Qrdello 1
sideband 1 785 Opublikowano 29 Września Opublikowano 29 Września @Qrdello To zależy są majstry, że taki lag im nie przeszkadza jednego masz w temacie 1
Krisol 24 Opublikowano 29 Września Autor Opublikowano 29 Września Jeśli o mnie mowa to faktycznie nie odczuwam różnicy w lagu między iGPU a dGPU w Modern Warfare 2, bo po prostu nie ma różnicy.
sideband 1 785 Opublikowano 29 Września Opublikowano 29 Września Nie o Tobie tylko o wiecznie podchmielonym majstrze 2
Krisol 24 Opublikowano 30 Września Autor Opublikowano 30 Września (edytowane) W dniu 28.09.2025 o 19:37, wamak napisał(a): Podpiąłem monitor do iGPU, aby zobaczyć różnice. W poborze mocy w idle jest mniej o 3W wg miernika w ścianie. W grze Far Cry 6 z fps zablokowanymi na 72 (mam monitor 75Hz) pod iGPU lag był nieco większy, mniej więcej taki jak przy włączonym VSync. Tearingu nie widziałem, więc GSync działał. W idle pobór mocy dla RTX spadł z 24 do 14W wg GPU-Z, myślałem, że spadnie niemal do zera. Z kolei z monitorem podpiętym pod dGPU i po wyłączeniu iGPU w biosie zużycie mocy w idle na mierniku wcale nie spadło. Ryzen 7700 nigdy nie zejdzie nisko z poborem ze ściany bo to modułowy CPU, na Intelu czy monolitycznym Ryzenie pobór prądu jest o połowę niższy przy niskim obciążeniu. iGPU jest w IOD, które samo pobiera stale 15W przy włączonym EXPO, do tego aktywne połączenie między CCD a IOD (Infinity Fabric) z 10W, zatem wyłączenie iGPU nie ma prawa nic dać jeśli monitor jest podpięty pod dGPU, bo nie ma to praktycznie żadnego wpływu na zużycie mocy przez IOD czy Infinity Fabric. Edytowane 30 Września przez Krisol 1
janek25 191 Opublikowano 1 Października Opublikowano 1 Października Tyle w temacie karty graficznej i procesora Gpu straciło 14 % I procesor tez o dziwo tylko troche wiecej
Krisol 24 Opublikowano 1 Października Autor Opublikowano 1 Października @janek25 Na jakim CPU i OS było sprawdzane?
Krisol 24 Opublikowano 1 Października Autor Opublikowano 1 Października (edytowane) Czyli bez obsługi Cross Adapter Scan-Out, spadek wydajności spodziewany. Tak jak pisałem wcześniej, brak spadku wydajności dotyczy tylko Intela gen 11+ albo Ryzena 6000+. Edytowane 1 Października przez Krisol 1
janek25 191 Opublikowano 1 Października Opublikowano 1 Października Nie wiem nie sprawdzę. Dałem ci screen z 12 gen laptopa i tam też zauważalnie gorzej
Krisol 24 Opublikowano 1 Października Autor Opublikowano 1 Października (edytowane) No dobrze, moje prywatne testy mówią co innego niż ten prywatny test z YT. Edytowane 1 Października przez Krisol
Send1N 4 199 Opublikowano 1 Października Opublikowano 1 Października Rozumiem że CASO działa tylko na W11 na win10 będzie spadek mimo odpowiedniego sprzętu?
Krisol 24 Opublikowano 1 Października Autor Opublikowano 1 Października (edytowane) Tak, CASO wymaga WDDM 3.0/3.1, więc zadziała tylko na W11 w grach z DX11 oraz DX12, dla Intela od premierowej wersji W11, dla AMD od 22H2. Edytowane 1 Października przez Krisol 1
janek25 191 Opublikowano 1 Października Opublikowano 1 Października Sprawdziłem tez the last of us 2 143 fps vs 200. Pierdziele to igpu intela.Nadaje sie do premiere pro a nie do gier
Krisol 24 Opublikowano 2 Października Autor Opublikowano 2 Października (edytowane) Ci którzy posiadają starsze CPU mogą spróbować manualnie przydzielić procesy Windowsa do iGPU mając monitor podpięty pod dGPU. https://www.reddit.com/r/OptimizedGaming/comments/1j7jmvq/guide_reduce_vram_usage/ https://www.reddit.com/r/buildapc/comments/1mea3w0/how_to_decrease_vram_usage_with_an_igpu/ Edytowane 2 Października przez Krisol
Krisol 24 Opublikowano 6 Października Autor Opublikowano 6 Października (edytowane) Nowy test i niespodzianka, w The Last of Us Part I wydajność jest o 12% wyższa kiedy monitor podpięty jest do iGPU. Najprawdopodobniej jest to zasługa dodatkowych 500MB wolnej pamięci VRAM na karcie graficznej. Poniżej zrzuty ekranu, wyniki powtarzalne - testy robione 3 razy, na zasadzie przepięcie kabla -> restart komputera -> uruchomienie gry. Ustawienia ultra, 1080p, DLAA. Zamierzam przetestować jeszcze parę gier, myślę że Hogwarts Legacy, Ratchet & Clank Rift Apart i może Wiedźmin 3. Edytowane 6 Października przez Krisol 1
Krisol 24 Opublikowano 6 Października Autor Opublikowano 6 Października (edytowane) Rift Apart bez różnicy w wydajności, jednak to spodziewane gdyż gra na tym etapie wymaga jakieś 7GB VRAM, ustawienia very high + ray tracing very high, 1080p, DLAA. Edytowane 6 Października przez Krisol
Krisol 24 Opublikowano 6 Października Autor Opublikowano 6 Października Wiedźmin 3, ustawienia RT Ultra, DLSS quality, 1080p, frame gen - podobna sytuacja jak w Rift Apart, bez różnicy.
Krisol 24 Opublikowano 7 Października Autor Opublikowano 7 Października (edytowane) Ostatni już test, Hogwarts Legacy, ustawienia ultra, RT ultra, frame gen on, DLAA, 1080p - ponownie bez różnicy w wydajności, gdyż alokacja VRAM przez grę na tym etapie to okolice 4.7GB. Podsumowując, można przyjąć, że w grach które potrzebują więcej niż ~7.5GB VRAM wydajność będzie wyższa jeśli monitor będzie podpięty do iGPU, jeśli potrzebują mniej, będzie taka sama lecz przy założeniu, że system to Windows 11, a procesor to Intel generacji 11 lub nowszy, bądź Ryzen 6000 lub nowszy. Edytowane 7 Października przez Krisol 1
Rekomendowane odpowiedzi