Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Szukam następcy mojej Skody Karoq 2023r. Sportline 2.0 TSI 4x4. Na rynku jest taka kiszka, że kompletnie nie mam pomysłu na jakie auta warto zwrócić uwagę. Interesuje mnie przedział cenowy do 200 tys. zł (nowy z salonu, jak będzie mniej to lepiej :P), chciałbym coś trochę większego od mojego Karoqa, lepiej wykończone w środku, o podobnej dynamice i fajnie jakby palił trochę mniej ale to akurat nie jest must have. 

No i generalnie masakra żeby coś znaleźć co by spełniało te warunki. Nie chciałbym też zadnego golasa bo u siebie do pakietu Sportline dobieralem dodatkowo felgi 19, pakiet Tech amundsen(navi), nagłośnienie canton, elektryczna pokrywa bagaznika z bezdotykowym otwieraniem, travel assist, pakiet winter plus (podgrzewane fotele przód, tył, kiera, szyba przód), trzystrefowa klimatyzacja, dojazdówka. Nie chciałbym schodzić z wyposażeniem w dół. 

Auto musi mieć napęd na 4 buty i nie może być pluginem ani elektrykiem bo nie mam gdzie ładować. 

Zwróciłem uwagę na Kia Sportage HEV w GT-Line, wyglada na spoko opcje ale mimo 239 KM to chyba będzie trochę mułowata przy moim Karoqu a na trasie spali podobnie lub więcej pewnie (w mieście wiadomo powinna być oszczędniejsza, ja nie schodzę poniżej 10L w mieście obecnie). No i ta kierownica paskudna…  

No i nie wiem, czy jest coś na rynku co faktycznie spełni oczekiwania czy lipa :(

Opublikowano

Formentor rozmiarowo wypada rozmiarowo tak jak mój Karoq albo i ciaśniej w środku. Terramar do rozważenia, aczkolwiek w środku jakość wykończenia pewnie podobnie plastikowa jak u mnie :D Dzięki za propozycje @kubon

@Kyle głównie kwestie podatkowe, no i jak jest możliwość to wolę mieć samochód nowy na gwarancji. 

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

Jak w olx wpisać 4x4 200km+ benzyna suv do 200k to zostaje grupa vaga, chińczyki i okazjonalne xc60/ X1:E
Jak jesteś zadowolony to może poprostu to samo o rozmiar większe, kodiaq?

Edytowane przez kubon
Opublikowano
Godzinę temu, kubon napisał(a):

Jak w olx wpisać 4x4 200km+ benzyna suv do 200k to zostaje grupa vaga, chińczyki i okazjonalne xc60/ X1:E
Jak jesteś zadowolony to może poprostu to samo o rozmiar większe, kodiaq?

Naturalnym wyborem powinien być Kodiaq ale jakby to ująć, wizualnie słabo mi siedzi :( 

@Grolshek to o czym wspomniałeś, fizyczne przyciski, jest ogromnym plusem bo jest to mega rzadkie a o wiele bardziej ergonomiczne niż tabletowa. Takie czasy niestety…

Opublikowano

Tak szczerze to w tym budżecie nie znajdziesz istotnie lepszej jakości wykonania. 

Do wyboru masz Tiguana (ale on chyba mniejszy nawet), Terramar, Sportage, może jakiś Tucson. Albo biedniejsze wersje Tayrona, XC60.
Możesz zerknąć na Nissana X-traila Tekna Epower. Cennikowo 210k, ale myślę że puszczą poniżej 200 :) 

Tyle, że na autostradach to on mniej nie spali, za to po mieście na pewno. Jakość wykonania jest bardzo OK. Ale to tylko sugestia żeby zerknąć, bo model nie każdemu się podoba i ma nietypowe napęd. Bardzo fajny, ale nietypowy. Ja osobiście polecam, zaraz mi 2 lata miną z nim. 

• Upvote 1
Opublikowano

@galakty temu napisałem, że akurat spalanie to nie jest must have ale byłoby miło :) Wiecie, jeśli auto jest wolniejsze (bądź dużo wolniejsze) a spalanie wyższe no to zapala się lampka. I nie chodzi o szarżowanie na drodze ale to jak z kartami graficznymi - zejście z szybszej karty na wolniejszą jest bolesne i raczej nikt nie chce tego robić :D 

• Upvote 1
Opublikowano
Cytat

lepiej wykończone w środku

no tak dobrze to nie ma , te czasy już mineły, obecnie nawet droższe marki premium wieją w środku tandetą lub oszędnosciami (lub jednym i drugim)

Opublikowano

W Polsce na drodze taka fura jest poza zasięgiem 95% społeczeństwa w grupie pracującej w sektorze przedsiębiorstw więc to ogromny prestiż.

W ratach prestiż to tylko fury z ratą powyżej 10000zl netto 

IMG_7019.thumb.webp.617e0e0ed5b6570c0b596d324cb938da.webp

Dotyczy to każdej fury za 200k z salonu - to promil fur na drodze które są własnością kierowcy 

• Haha 3
Opublikowano
6 minut temu, wallec napisał(a):

W Polsce na drodze taka fura jest poza zasięgiem 95% społeczeństwa w grupie pracującej w sektorze przedsiębiorstw więc to ogromny prestiż.

W ratach prestiż to tylko fury z ratą powyżej 10000zl netto 

IMG_7019.thumb.webp.617e0e0ed5b6570c0b596d324cb938da.webp

Dotyczy to każdej fury za 200k z salonu - to promil fur na drodze które są własnością kierowcy 

A zapomniałem, że ty zazdrościsz ludziom, że ich stać na leasing. 

• Haha 1