Skocz do zawartości

Windows uruchamia sie w bardzo niskiej rozdzialce.


Recommended Posts

Jak w temacie. Zauwazylem tez, ze laczy sie to ze sciagnieciem odswiezania monitora do 60Hz i wylaczeniem G-Sync (tak przynajmniej pokazuje OSD monitora). Wystarczy zrestartowac komputer i wszystko wraca do normy - problem znika, wracaja ustawienia monitora. Np. dzis musialem restartowac dwa razy, bo zaskoczylo dopiero za trzecim uruchomieniem. Mam ten problem od dluzszego czasu, ale czestotliwosc jego wystepowania w roznych odstepach czasu jest kompletnie rozna. Odnosze wrazenie, ze laczy sie to z aktualizacjami Windowsa :) Jakis czas temu natykalem sie na to codziennie, pozniej czestotliwosc wystepowania zmniejszyla sie tak bardzo, ze przez dluzszy czas myslalem, ze problem w ogole znikl, a od ostatniej aktualizacji znowu natykam sie na to codziennie :D Nie jest to sprawa wielce upierdliwa, bo restart kompa to pare sekund, ale tak po prostu chcialbym to rozwiazac. Jakis czas temu przewalilem internet za rozwiazaniem i niczego nie znalazlem, ale przyznam, ze ciezko cos takiego wyszukiwac.

 

Ogolem poczatek problemu wyglada tak, ze po zlozeniu nowego kompa troszke ponad rok temu napotykalem ciagle blue screeny przy wlaczaniu komputera i byl to konkretnie problem VIDEO TDR FAILURE nvlddmkm sys. Czasem tez przy uruchamianiu Windowsa widac bylo jakby artefakty obrazu - w momencie kiedy uruchamial sie Windows, na chwile przed wczytaniem ekranu logowania krawedzie ekranu byly jakby rozpikselowane i zielone. Uzylem fixa z ponizszego filmiku, problem ,,artefaktow" i nvldd... zostal weliminowany, ale pojawil sie ten, ktory opisuje w temacie.

 

 

 

Edytowano przez Japanese Capacitor
Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Jednym z najwiekszych problemów moze byc fakt ze zaaktualizowałeś wirusa znaczy windowsa do najnowszej wersji :(

 

Czy próbowałeś paru standardowych komend w cmd? TJ

sfc /scannow

Dism /Online /Cleanup-Image /CheckHealth

Dism /Online /Cleanup-Image /ScanHealth

DISM.exe /Online /Cleanup-image /Restorehealth

 

Czy pojawiają się jakieś BSOD? a może w podglądzie zdarzeń sa jakieś błedy? (nie zwracaj uwagi na kernel-power)

Czy probowales podpiac kabel od montora do innego zlacza w PC?

Link to postu
Udostępnij na innych stronach

@xXMateoXx320 Dziekuje za pomoc :)

 

Wlasnie wbilem wypisane przez Ciebie komendy i wszystko gralo.

 

Co do BSOD wydaje mi sie, ze jakis mi sie ostatnio zdarzyl. Pewny nie jestem, ale chyba tak i tylko jeden, a poza tym nie zdarzyl sie zaden od dawna - chyba, ze ja tego pamietam. Bardzo malo tego mialem na tym komputerze, bo szybko doszukalem sie powyzszego fixa i pierwotny problem zniknal. Ten ostatnio nie pamietam, kiedy wystapil.

 

W temacie monitora mam na karcie trzy wejscia DP. Ma znaczenie, ktore wybiore?

 

Wrzucam screena z podladu zdarzen:

 

Podglad.jpg

Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Tak ma znaczenie ktore zlacze wybierzesz

1sze złącze to jest po lewej patrząc od frontu obudowy ->2,3,4...

Jak byś miał 2 monitory i najpierw podpiął je po kolei a potem naodwrót to zauwazyłbyś w programie nviidia ze monitor głowny jest nagle wykrywany jako monitor główny ale o numerze 2 a ten boczny nr 1

 

Kliknij na widok niestandardowy, bedziesz mial liste bledow/ostrzezen z podaną godziną wystąpienia, powinno ci to ułatwic znajdowanie problemy bo gdy cos sie stanie to mozesz zobaczyc co i o ktorej godzinie

 

Jak bedziesz mial BSOD to install windgbg i otwierasz plik z %systemroot%\minudumps (jako admin) wtedy mozesz odczytać problem

 

Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Tak mam podlaczona grafe. Rozumiem, ze to zlacze pierwsze? Przerzucic monitor do jednego z pozostalych? Te z czarnym zaslepkami to pozostale DP. Grafa to GV-N207SGAMING OC-8GC jakbys potrzebowal dokladniejsze zdjecie.

 

 

 

Widok niestandardowy i dzisiejsze bledy (raczej pokrywaja sie z godzina wlaczenia kompa, wiec moga dotyczyc tych dwoch startow w nizszej rozdzialce):

 

 

 

 

IMG_20201121_122944.jpg

Bledy.jpg

Link to postu
Udostępnij na innych stronach
1 godzinę temu, xXMateoXx320 napisał:

Chba masz podlaczony pod DP1, jesli problem nie zniknie to sprawdz podlaczając w innym miejscu

 

Dac go do tego wejscia na lewo na tym samym poziomie czy do tego odsobnionego nizej?

 

Ogolem nie mam zadnych innych problemow z tym komputerem, ale to uruchamianie sie w niskiej rozdzialce jest irytujace. Na zasadzie, ze niby zaden problem zrestartowac kompa, ale nie powinno tak byc, a nie wiem jak to ogarnac i to wlasnie jest irytujace :) Nie wiem, czy to moze miec znaczenie, ale ostatnio robilem undervolting grafy. Sciagnalem ja z 1,050 do 0,975 - piec stopni mniej. Wszystko fajnie chodzi, walkowalem ja pare godzin w Unigine Heaven, a w grach zadnych problemow. Jednak jest to max, ktory moge z niej wycisnac, bo nawet zjechanie do 0,965 powodowalo crasha Heaven. Moze miec to jakis zwiazek?

 

Tak sobie patrze na strone Gigusia i widze tam VGA Drivers: https://www.gigabyte.com/pl/Graphics-Card/GV-N207SGAMING-OC-8GC/support#support-dl-driver

Raczej tego nie sciagalem, ale pamietam, ze uzywalem Driverscloud (dobre czy nie uzywac takich rzeczy?) i moze zassalo to przy okazji. To w linku to po prostu stery Nvidii czy cos innego? Zostaly wydane przed zakupem karty, jesli to ma znaczenie.

 

Ogolem mnie software tak cholernie nie interesuje ( a wiem, ze Ciebie tak), ze jestem w temacie zielony, wiec sorry za drobiazgowe pytania, ktore byc moze dotycza kwestii kompletnie nieistotnych ;)

 

 

Link to postu
Udostępnij na innych stronach

VGA driver for ur GPU jest jakbyś miał integre w procku a pewnie nie masz więc jesli chciałbyś sobie zmienić GPU z normalnej na integre to zamiast w biosie zmieniać mozesz za pomocą tego programu lub cos

NIE INSTALUJ JESLI NIE MASZ INTEGRY

 

DriversCloud to program co pozwala instalować rózne sterowniki do róznych rzeczy - czyli zwykły syf co ci będzie jakieś niepotrzebne gówna pobierać %-) 

 

Obojętnie do którego złącza wazne by nie było to te same :P 

mozesz tez sprawdzić czy nie masz uruchamiania w 800*xzy (nie pamietam rozdziałki) w ustawieniach biosa bo chyba gdzieś jest opcja uruchamiania pełnoekranowego czy coś nw

 

odpal msconfig jeszcze i obczaj jak to tutaj wygląda image.png.e0c1531bf030d8f26a4ecf5d08fc782a.png

Link to postu
Udostępnij na innych stronach

@xXMateoXx320 Integre mam, ale nie uzywam (cala sprawa tyczy sie configu z sygnaturki). DriversCloud uzylem raz, ale stery czy nowszy bios do plyty glownej i stery grafiki zainstalowalem osobno wczesniej.

 

A co konkretnie sprawdzic w msconfig? Bo w zakladce Rozruch wyglada to u mnie dokladnie tak jak na zalaczonym przez Ciebie obrazku.

Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Jesli masz integre to mozesz zainstalowac vga driv by móc przełaczac się z gpu na integre

 

W msconfigu chcialem bys sprawdził czy nie masz jakiegos bezpiecznego trybu czy cos ale jak widac nie masz :)

 

Btw bo nie wiem jak teraz wyglada sytuacja;

czy problem z rozdziałką nadal wystepuje?

Link to postu
Udostępnij na innych stronach

@xXMateoXx320 Tego nie wiem, bo nie restartowalem kompa. Zrobie tak, ze jak jeszcze raz sprawa sie powtorzy (bo wspomiane komendy cmd pewnie nic nie daly - wszystko gralo), przerzuce kabel od monitora do innego wejscia. Jak pisalem, caly problem to nie jest jakas upierdliwosc, ale problem - a problemy nalezy rozwiazywac :>

Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gość
Odpowiedz...

×   Wkleiłeś treść z formatowaniem.   Przywróć formatowanie

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Utwórz nowe...