Skocz do zawartości

Pierwsze uruchomienie szybkich pamięci RAM


Recommended Posts

Witam elo cześć siemanko, to mój pierwszy post na forum i na dzień dobry problem z RAMem.

Chciałbym się Was poradzić, jak można uruchomić komputer z nowymi szybkimi pamięciami RAM? Już kilka razy - na innych płytach głównych z s1155 i innych kościach RAM DDR3 już mi się taki problem zdarzał, ale wtedy miałem pod ręką stare kości, które umożliwiały mi ogarnięcie tematu. Aktualnie zakupiłem nowe pamięci, starych już nie mam i... komp nie wstaje. Zatem pomyślałem, że pewnie jest jakiś sposób na to, by uruchomić nowy komputer z nowymi pamięciami nie posiadając innych, ale ja takiego nie znam.

Objawy standardowe - czarny ekran i co ok. 10sekund komp się restartuje. Wciśnięcie przycisku Reset CMOS z tyłu płyty nie daje nic - komp się tak samo uruchamia i resetuje.

Zwykle mając stare kości uruchamiałem kompa na starych i na sztywno ustawiałem taktowanie na 1333 lub nawet 1066MHz, dzięki czemu po włożeniu nowych (1600 lub szybszych) komp się uruchamiał już normalnie. Żałuję, że zapomniałem tego ustawić przed pozbyciem się poprzednich pamięci...

Aktualnie zakupiłem nówki sztuki (ze sklepu - fabrycznie zapieczętowane) Corsair Vegance 2400MHz (czerwone).

Reszta kompa to: mobo ASRock Z77E-ITX, cpu i7-2600K (aktualnie niepodkręcony), grafa GTX680, zasilacz OCZ ZT 750W.

 

Jutro postaram się pożyczyć od znajomego kość 1333MHz i pewnie ogarnę temat sam w wyżej opisany sposób, jednak zastanawiam się, czy znacie lepszy?

Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Bez sensu, ale działa. Wsadziłem kość znajomego, odpaliłem UEFI, ustawiłem na sztywno 1333, wyjąłem kość znajomego, włożyłem swoje - wstał od razu, wszedłem do UEFI, odmieniłem na Auto i wczytałem profil XMP - i... nadal działa bez problemu.

Zaś co do samego przypadku - przypomniałem sobie, że u znajomego na sockecie AM3 było to samo, gdy mu instalowałem kości 2000MHz, na szczeście on miał swoje stare 1333 i udało się ogarnąć w ten sam sposób od razu. Tak więc to raczej nie jest wina socketu, podstawki czy producenta płyty lub RAMu.

Bedzie trzeba kupić sobie jakiś tani 1GB 1333MHz na Alledrogo i trzymać w szufladzie na czarną godzinę.

Edytowano przez BeheGrzmot
Link to postu
Udostępnij na innych stronach
  • 4 months later...

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gość
Odpowiedz...

×   Wkleiłeś treść z formatowaniem.   Przywróć formatowanie

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Utwórz nowe...