Skocz do zawartości

Problem z RAID 1 HDD win 10


Recommended Posts

Chciałem sobie zrobić na zapasowym kompie RAID 1 z dysków HDD 500 GB TOSHIBA na płycie ASUS H270. Konfigurator widzi tylko dyski podpięte pod porty SATA 1 i 2  z tym że pod SATA 1 i 2 mam dysk systemowy i jeszcze inny. Podczas konfiguracji na początku pokazuje wszystkie dyski, a później tylko te  dwa  pod SATA 1i 2.  Tak ma być ? RADIA 1 można robić tylko na portach SATA 1 i 2 ?  3,4,5,6 nie są dostępne ?

 

https://naforum.zapodaj.net/2dd619b55d19.jpg.html

https://naforum.zapodaj.net/f5f96204f895.jpg.html

https://naforum.zapodaj.net/14bee895fd30.jpg.html

Link do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Powiem szczerze - nie mam pojęcia, czemu tak się dzieje... Wg instrukcji nie ma żadnego wymogu co do gniazd SATA, na których może być zrealizowany RAID. Tam poza tym kreatorem nie da się gdzieś indziej macierzy skonfigurować? Ewentualnie możesz spróbować podłączyć te dwa dyski do dwóch pierwszych portów :E

 

https://dlcdnets.asus.com/pub/ASUS/mb/SocketAM4/ROG_STRIX-X470-F-GAMING/E13828_RAID_Configuration_Guide_EM_WEB.pdf

 

Tutaj na 6. stronie (punkt 1.1.3) jest opisane, jak skonfigurować RAID w zakładce Advanced, czyli bez kreatora. Być może na Twojej płycie da się w ten sposób.

Link do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować

Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Masz już konto? Zaloguj się.

Zaloguj się
×
×
  • Utwórz nowe...