Skocz do zawartości

RX 90xx (RDNA 4) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
9 minut temu, Radio Tirana napisał(a):

9070 XT Nitro+

Ja teraz co wyjdę z kibla i wchodzę do pokoju i czuję taki dziwny zapach to od razu pierwsza myśl, że wtyczka się zjarała a zapominam że jest zimno i ludzie palą w piecach :E

Full NVIDIA experience bez karty zielonych.

• Haha 1
Opublikowano
11 godzin temu, Send1N napisał(a):

Tak miałem zwykłą, na biosie perf 1200rpm i temperatury poniżej 60c na quiet 800rpm i jakieś 65-67 bez grzebania przy limicie mocy.

9070GpuZ.gif.3560303fa2c48d0023a1d4ff6eefbf79.gif9070temp.gif.696a78692b895f97c9a5b918c4a07b4c.gif      

Tak to wygląda na tym EVO. Bios performance, 230W, temperatura otoczenia 22,5*C, 15 min w Wieśku 3.

• Upvote 1
Opublikowano

Panowie macie jakieś testy karty ASRock Radeon RX 9070 XT Challenger 16GB GDDR6, zakupiłem ją właśnie i czekam aż do mnie dojdzie, zastanawiam się nad jej kulturą pracy, a wziąłem ją ze względu na cenę 2500 zł.

Opublikowano

Zrobiłem test temperatur na zmienionych krzywych wentylatorów budy. Około 23 minuty furmarka 1156p, gpu na 297W. Zrobiłem screena i zapomniałem go tutaj wrzucić i zapisać na kompie. Z tego co pamiętam to wentyle budy rozkręcone za 1100 - 1200 rpm ustawione na czujnik temp pod GPU. GPU 1750 - 1850 rpm i 61/80/90*C Hałas znośny.

Opublikowano

Hej. Wczoraj podczas grania w Helldivers 2 (wszystko ustawione na maxa z limitem klatek na 117 ustawione w chill) zauwazylem dziwne sytuacje, ktore pojawily sie po UV Nitro 9070XT. UV wynosilo -45 do -75 mV, -100 do +200MHz, 0 do +10% PL, a fast timings 2700MHz. 

Pierwsza sytuaca:

podczas grania karta dobijala do 360W 

Druga sytuacja:

po zakonczeniu misji, kiedy transporter wraca na niszczyciel i podczas prezentowania statystyk misji wiatraki karty wchodzily na wysokie obroty 2200-2400. Najwyzszy pobor pradu wynosil 374W. 

Powyzsze dczyty sa z MSI Afterburner.

Zrobie jeszcze dokladniejsze testy w ten weekend. Wczoraj nawet screenow nie zrobilem...

Dodatkowo, przed graniem zainstalowalem ujowe MSI center aby ustawic wiatraki "w locie". Niestety Fan Control nie dziala z moja plyta. Moze przez to karta szalala?

Opublikowano (edytowane)

Po co robisz takie kombinacje skoro wszystko możesz ustawić w sofcie adrenaline? jak używasz więcej niż jednego softu do zmiany ustawień na karcie to mogą być takie efekty w twoim przypadku rozumiem że zrobiłeś UV i krzywą wentylatorów w afterburnerze po czym zainstalowałeś msi center? Jak chcesz używać afterburnera do tych celów to instalujesz stery w wersji "minimal" i oprócz afterburnera nie wgrywasz żadnego innego programu który ingeruje w ustawienia gpu.

Edytowane przez Send1N
  • Like 3
  • Thanks 1
  • Upvote 4
Opublikowano
54 minuty temu, Send1N napisał(a):

Po co robisz takie kombinacje skoro wszystko możesz ustawić w sofcie adrenaline? jak używasz więcej niż jednego softu do zmiany ustawień na karcie to mogą być takie efekty w twoim przypadku rozumiem że zrobiłeś UV i krzywą wentylatorów w afterburnerze po czym zainstalowałeś msi center? Jak chcesz używać afterburnera do tych celów to instalujesz stery w wersji "minimal" i oprócz afterburnera nie wgrywasz żadnego innego programu który ingeruje w ustawienia gpu.

Otóż to. Adrenalin choć może nie całkowicie idealny, jest bardzo dobry i wystarczający, a przede wszystkim bezpieczny do ustawienia każdego Radeona. Fan control używam do AIO, wentylatorów wlotowych I wentylatora na pompce AIO Arctic liquid freezer. Pompka leci z biosu.

Do monitoringu używam HWinfo + rivatuner zainstalowanych i skonfigurowanych osobno.

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

Ja już się tak oduczyłem afterburnera a przyzwyczaiłem do adrenaline, że kiedyś ciężko nawet z tego powodu będzie wrócić do zielonych...no chyba że oni kiedyś ogarną OC/UV/OSD z poziomu ich softu :D 

Ale fakt że początkowo jeszcze na rdna2 było mi ciężko się przestawić na adrenaline... @Send1Nmi świadkiem :D 

Edytowane przez Krzysiak
  • Like 1
Opublikowano (edytowane)
W dniu 5.12.2025 o 06:57, Pentium D napisał(a):

Zrobiłem test temperatur na zmienionych krzywych wentylatorów budy. Około 23 minuty furmarka 1156p, gpu na 297W. Zrobiłem screena i zapomniałem go tutaj wrzucić i zapisać na kompie. Z tego co pamiętam to wentyle budy rozkręcone za 1100 - 1200 rpm ustawione na czujnik temp pod GPU. GPU 1750 - 1850 rpm i 61/80/90*C Hałas znośny.

Czemu wcześniej o tym nie pomyślałem tego nie wiem, ale zdjąłem z frontu filtr nylonowy i poprawa temperatur znaczna. Około 2 - 3*C mniej i około 300 rpm na karcie.

image.thumb.png.43656d23f1e41356f8f4fdadd8125178.png

Edytowane przez Pentium D
  • Haha 1
Opublikowano (edytowane)

Czyli typ filtra który robi więcej szkód niż pożytku nie lubię tego typu filtrów które w znacznym stopniu ograniczają przepływ i trzeba nadrabiać obrotami wentylatorów aby zassać tyle powietrza ile można zassać na 500rpm niższych gdy się go wywali... Jak miałem tego typu filtry w budach (nie koniecznie w swoich) to zawsze wylatywały ze skrzynki na śmietnik nawet bez zgody właściciela xD

Edytowane przez Send1N
Opublikowano

@Phoenix. u mnie np front jest tak ofiltrowany w 4000d airflow że z nim czy bez na tych samych obrotach nie ma żadnego wzrostu temperatur ;) oczywiście jak jest czysty :E ale czasami miałem takie skrzynki w rękach w których front był zabudowany z niewielkimi otworami po bokach typu Armis od Endorfy(SPC) i dodatkowo te otwory ofiltrowany grubą gąbką od wewnątrz :E od razu zdejmowałem ten front i te gąbki szły do śmietnika nie ważne że to nie mój pc :hihot:

Opublikowano (edytowane)

Jak wczoraj podmieniałem procka to jeszcze zrobiłem taki eksperyment. Termopad 0,5 mm. Teraz to już nawet kartka papieru nie wejdzie między backplate a radiator m.2. 

IMG20251206113312.jpg

IMG20251206113323.jpg

IMG20251206113457.jpg

IMG20251206113505.jpg

Chciałem zrobić test w Furmarku aby porównać czy coś to dało, ale zaczęło wywalać błąd "OpenGL 1.1 detected" i nie chciało wystartować. Patrzę w Adrenalin w zakładce System na sprzęt i sterowniki i faktycznie OpenGL "Nieobsługiwane". Nie wiedziałem jak to ugryźć aby się nie narobić więc pobrałem paczkę 900 MB Adrenaline 25.11.1. Coś tam kliknąłem, coś zainstalowało i działa :E Czemu w ogóle się to popsuło, czemu sterownik się zgubił :hmm: To tak jak z automatycznym pobieraniem plików na androidzie, niewiadomo gdzie się zapisały :banana: 

Nic te termopady nie zmieniły

23 godziny temu, Pentium D napisał(a):

Czemu wcześniej o tym nie pomyślałem tego nie wiem, ale zdjąłem z frontu filtr nylonowy i poprawa temperatur znaczna. Około 2 - 3*C mniej i około 300 rpm na karcie.

image.thumb.png.43656d23f1e41356f8f4fdadd8125178.png

image.thumb.png.2d65dce87673bf47bb5eb621666f5d9e.png

Edytowane przez Pentium D