Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Godzinę temu, musichunter1x napisał(a):

Słyszałem o tym, ale Meta chyba chce o nich zapomnieć, ponieważ ponoć promocji nie robią na tytuły nienatywne dla Questa. 

To niestety jest prawda. Wraz z "porzuceniem" PCVR przestali organizować wyprzedaże.

Jeszcze do niedawna można było łatwo zgarnąć rabat -25% na każdy tytuł, ale ludzie nadużywali systemu rekomendacji i Meta wprowadziła ograniczenia :( 

Opublikowano
21 godzin temu, musichunter1x napisał(a):

Przegrzebałem kilka tytułów na steam, aby coś nabyć po HL:A. Co polecacie?
-Raw Data - Chyba jedyna bardzo udana gra twórców tego nowego Aliena na VR, ale ponoć nie wspierana sterownikami, więc pewnie nie ruszy.
-Metal: Hellsinger VR
-Blade and Sorcery - Ktoś nabił tam ~1500 godzin :E 
-vertigo 1 + 2
-Genotype - Ponoć jest to ukryta perełka .
-Moss 1-2

-I Expect You To Die 3: Cog in the Machine

Poleci ktoś jakieś dobre gry "arcade", coś w stylu minigier z The Lab - trzymany statek kosmiczny, strzelanie z łuku itd. tylko rozbudowane? Przydałaby się kosmiczna gra, ale nie zamirzem wsiąkać w Elite Dangerous, Squadron to ponoć paździerz, Everspace 1 taki meh?... Eh, gdy ktoś zrobił odpowiednik Resogun w VR....
Przypomniałem sobie o ZONE OF THE ENDERS 2 w VR :E 

Na razie na tyle podobają mi się gogle, że na pewno kupię jakieś w przyszłość, zamiast monitora OLED, choć widzę posuchę w tytułach które by to uzasadniły. Tryb kinowy jest fajny, ale nie wyobrażam wysiedzieć w tym ponad 2 godziny na długim filmie, przynajmniej nie w lato.

Moss 1 i 2 to dobre gry. Ale trzeba przejść po kolei. Bo to jest jak z assasins creed 1, po którym odpalasz assasins creed 2 z Ezio, lub jak te zeldy ze switcha. Czujesz że pierwsza gra to prototyp, a w 2 rozwineli wszystko i czuć powiew świeżości i tego że to lepszy tytuł. Finałowy boss z moss 2 to nagroda za ukończnie tej gry, immersja VR wzrasta kilkukrotnie. Nie wiem jak to opisać, ale mam wrażenie że sprzęt dostaje kopa obliczeniowego, bo to co widzimy to miód dla oczu.

Vertigo 1 remastererd kupiłem za 10zł na kluczykowniach. I dobrze zrobiłem. Gra nawet ciekawa, ale sterowanie jest do kosza. Gra specjalnie zwalnia każdy Twój ruch, aby nadać poczucia ciężkości ciała, a nie machania kontrolerami z prędkością jak w innych grach. Czułem się tak jakbym ważył 250kg grając w tą grę. I to jedyny powód czemu ją spasowałem. W części 2 chyba z tego zrezygnowali, bo jest na mojej liście życzeń.

6 godzin temu, musichunter1x napisał(a):

Słyszałem o tym, ale Meta chyba chce o nich zapomnieć, ponieważ ponoć promocji nie robią na tytuły nienatywne dla Questa. 

Lone echo to jedyne gry ktore u mnie wywoływały efekty zawrotów głowy, i prawie wymiotów. One nie mają tego co nowsze gry - czarnych krawędzi przy poruszaniu i obracaniu kamery. Żałuje że nie dam rady tego skończyć, bo widac że to gry z budżetem.

10 godzin temu, slafec napisał(a):

W The Lab nigdy nie grałem, bo nie interesowały mnie dema, ale i tak polecę Ci kilka gier.

Z małych i robiących wrażenie sprawdź Eye of the Temple, Outta Hand, Superhot, Moss, The Last Clockwinder, Until You Fall, To The Top, Pixel Ripped 1995, Pistol Whip, Max Mustard i Eleven Tabe Tennis.

Z większych to koniecznie seria The Walking Dead Saints & Sinners, Westworld Awakening, Wanderer (aczkolwiek w przyszłym roku ma pojawić się ulepszona wersja) oraz najnowsze Metro Awakening.

Przede wszystkim polecam ogarnąć "exy" z Rifta. Gry dostępne w Meta Rift Store odpalisz na Indexie przy pomocy Revive. M.in. Lone Echo (imo do tej pory najlepsza gra VR), Asgard's Wrath, The Climb i Phantom Covert Ops.

Dużo z gier tu wymienionych ograłem, trzeba uważać na gatunek gry, czy nam przypasuje.  Eye of temple robiłem zwrot, bo moje 2x2,5m były za małe dla tej gry. Wanderer to gra dla lubiących łamigłówki, a niektórzy po trailerach mogą ją pomylić z grą akcji.

Ogólnie z VR jest jak kiedyś z konsolą gdy się ma mocny PC. Kupujesz takie google co jakiś czas, przechodzisz wybrane exy, i sprzedajesz. Albo kupujesz i przez 6 lat większość czasu leży nieużywane.

Opublikowano (edytowane)

Przynajmniej steam ma 2 godziny na zwrot, więc wszystko można sprawdzić ;) 
Właśnie odpaliłem Vertigo 2 Demo i jest niezłe, ale mam odczucie  że to taki kiepski Doom w VR. Shootgun to dla mnie taki gadżet, gdzie wolę wersję z HL:Alyx. Może dokończę demo i pewnie pominę. Wolę kupić coś innego, bo już przy strzelaniu z łuku w darmowym The Lab miałem więcej zabawy i ochoty do powrotu. 

Zastanawiam się co lepiej wybrać z plafromówek Moss 1+2 czy Max Mustard? 
Na wymioty przetestuje jakiś mod do Portala 2 :E Jeśli to mnie nie zwali z nóg to nic tego nie zrobi.

Znalazłem też to o co mi chodziło, coś podobnego do statku z The lab - YUKI Space Ranger. Uwielbiam Bullet Hell oraz ciekawe shoot 'em up i jest spory potencjał na takie gry w VR, ale pewnie brakuje precyzji na coś porządnego. Rok temu ponoć była to "jedyna" gra tego typu?

Edit. Chyba znalazłem ciekawą perełkę pełną pasji i dobrych pomysłów - Barbaria oraz rail shootera - GAZZLERS.

Edytowane przez musichunter1x
Opublikowano

@DresiqWiadomo, nie wszystko się spodoba. Gry VR ciężko się ocenia po trailerach. Możliwość zwrotu to podstawa.

@musichunter1x Oba tytuły są świetne i warte ogrania. Max Mustard to klasyczna beztroska platformówka na wzór Mario/Astro Bota. Moss jest bardziej złożony i poważny.

Poczytaj jeszcze o Viveport Infinity. To taki Game Pass z grami VR. Kiedyś oferowali miesięczny okres próbny, ale nie wiem czy się coś zmieniło, bo przestałem korzystać. 

Możesz też sprawdzić mod UEVR do tradycyjnych gier. Nad Returnal ludzie się zachwycają, ale osobiście w wersję VR nie grałem (ale sam tytuł mocno polecam).

• Thanks 1
Opublikowano (edytowane)
9 godzin temu, slafec napisał(a):

Poczytaj jeszcze o Viveport Infinity. To taki Game Pass z grami VR. Kiedyś oferowali miesięczny okres próbny, ale nie wiem czy się coś zmieniło, bo przestałem korzystać. 

Chyba zcwanili się, ponieważ tylko abonament na vivo ma 7 dniowy trial, a największe tytuły są dostępne tylko przy planie rocznym. Nadal idzie wyjść dobrze na tych +60 zł miesięcznie...., ale konstrukcja tej strony jest żałosna. Żeby nie można było otworzyć strony z grą w nowej karcie oraz dodać ich do listy z poziomu listy tytułów...

Kiedy te wszystkie abonamenty nauczą się, że ilość tytułów to nie wszystko... Lepiej nie mieć  tylu byle jakich gier, ponieważ wtedy usługa jest przejrzysta i człowiek mniej traci czasu na przeglądanie i próbowanie byle czego słabej jakości. Ludzie chętniej płaciliby za jakieś dopracowane listy gier., a nie 27 stron do przejrzenia. Nawet filtru ocen nie ma....
Edit... Niektóre gry były dodane z czasów Early Access na steam i nie zaktualizowano ich do końcowej wersji, nawet po ~7 latach... Nie rozumiem, dlaczego sklepy myślą, że jak położą gówno na półce to dobrze to wygląda, bo jest dużo towaru, ale nie czują że to śmierdzi. 

Edit2. Przejrzałem wszystko, ale nie każdą grę sprawdzałem, więc może coś przegapiłem lub dodałem niepotrzebnie.... Uzbierałem 6 stron gier wartych sprawdzenia lub przeczytania opisu oraz opinii, gdy będę miał więcej czasu. Cały ten abonament nie powinien mieć więcej niż 10 stron. Przecież tam jest chłam mający mniej niż 2/5 lub nieaktualizowany od lat, do tego wiele gier o takim samym koncepcie, ale w gorszym wykonaniu i masa zbugowanych potworków...

Opublikowano

Abo na VR to bez sprawdzania wiadomo że jakiś staroć z czasów PCVR.

Obadaj sobie symulatory, MSFS2024, DCS, może jakiś simracing. Jak coś podpasuje to będziesz miał szansę zostać w VR na dłużej 

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

Niestety jak mam w coś wsiąknąć to w strategie, a nie simy, ale je też porzuciłem bo za bardzo wsiąkam w multiplayer :E 
W abo jest sporo przyzwoitych tytułów, przynajmniej sądząc po ocenach, w tym bagnie gier <2/5. Samo Yuki Space Ranger, Moss, To The Top, SUPERHOT VR  już mi uzasadnia ten abonament.

Z pomocą AI w przeglądarce zrobiłem przejrzystą listę, większości co miała dość pozytywne oceny i rzuciła się jakoś w oczy obrazkiem, choć większość to i tak jakieś zapchajdziury, numery tylko dla szybkiego zliczenia, a nie kolejności. Coś tak myślałem że będzie ponad 100, z czego 2-3 są dostępne tylko w planie rocznym. Większość można pewnie zastąpić 1-2 zakupami - Barbaria + Blade and Sorcery.

Nawet gdym chciał zostać to VR trochę mnie męczy formą gier lub sprzętu oraz mam jeszcze sporo płaskich tytułów do ogrania, a do tego czasu wyjdą kolejne gogle VR. Może jak będzie DS2 na PS5 to kupię używaną konsolę za ileś tam zł i PSVR2 do ~1300 zł.

Spoiler
  1. Arcade Saga
  2. Operation Warcade
  3. HORIZON VANGUARD
  4. YUKI
  5. Pixel Ripped 1989
  6. TO THE TOP
  7. RUSH
  8. RC Rush
  9. The Room VR: A Dark Matter
  10. Layers of Fear VR index zbugowany?

11. Fujii
  12. Paper Beast
  13. Memoria: Stories of La Garma
  14. Naau: The Lost Eye
  15. The Line
  16. Blind
  17. Wanderer
  18. FORM
  19. Bonfire
  20. Down the Rabbit Hole
  21. The Last Clockwinder
  22. A Fisherman's Tale
  23. The Atlas Mystery: A VR Puzzle Game
  24. Kayak VR: Mirage
  25. Tea For God

26. Vertigo Remastered
  27. Vox Machinae
  28. Swordsman
  29. SUPERHOT VR
  30. Until You Fall
  31. Into The Radius VR
  32. Crisis Brigade 2 reloaded
  33. Warplanes: WW1 Fighters
  34. Wands
  35. Star Shaman
  36. Final Assault
  37. Townsmen VR
  38. Moss
  39. Ven VR Adventure
  40. The Tale of Onogoro

41. Cosmodread
  42. Five Nights at Freddy's VR: Help Wanted

43. Clash of Chefs VR
  44. Rags to Dishes
  45. Yupitergrad
  46. VRobot: VR Giant Robot Destruction Simulator proste
  47. Slappy Board
  48. Angry Birds VR: Isle of Pigs
  49. BLINNK and the Vacuum of Space

Edit. Edytowałem listę do wersji zredukowanej o jakieś ~80 tytułów.

Opublikowano

Viveport Infinity pamięta jeszcze złote czasy PCVR. W sumie dziwie się, że nadal działa (i ciągle dochodzą nowe tytuły), przecież rynek VR jest malutki, a HTC nigdy nie potrafiło dobrze zareklamować swoich sprzętów i usług.

Duża część gier z katalogu to krótkie gry/doświadczenia VR, które warto sprawdzić. Kupować osobno by się nie opłacało, ale w ramach abonamentu za 60 zł to spoko opcja.

P.S. @musichunter1xNa Steam do wishlisty dodaj jeszcze Underdogs. Zapomniałem wcześniej o tym tytule, a to bardzo przyjemny rogalik jest :)

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, slafec napisał(a):

Viveport Infinity pamięta jeszcze złote czasy PCVR. W sumie dziwie się, że nadal działa

Na Steam do wishlisty dodaj jeszcze Underdogs.

W sumie to ledwo działa, ponieważ część gier ma wersje z Early Access i brakuje aktualizacji ze steam, a niektóre nie były aktualizowane od 2019r do jakiegoś nowszego systemu, gdzie bez tego najpewniej nie działają, ale może to źle zrozumiałem.

Underdogs jakoś załapało się do listy przy grzebaniu we steam ;) Zobaczy się co z tego sprawdzę, bo chyba jednak wolę gry na płaskim ekranie, ponieważ jest więcej interakcji / animacji i dynamiki z przeciwnikami, ale widzę VR jako bardzo fajną odskocznię oraz inny typ gier. W goglach przeciwnicy nie mogą graczem manipulować, szybkie akcje i przemieszczanie jest niemile widziane oraz wątpię, że ktoś pobije odczucia w kontroli postaci z MGS:V / Arkham City. Na dodatek polubiłem kamerę za pleców lub nawet zablokowany widok ze starych RE, więc może po prostu nie ciągnie mnie do pierwszoosobowych gier w tej chwili :E 

Polubiłem strzelanie bronią z celownikiem laserowym w HL:A, ale nie tak daleko temu do Wii remote. Plus taki że można jednocześnie chodzić i strzelać oraz jest głębia obrazu z wychylaniem się + większy FOV. Spodziewałem się że walki z combine będą słabe, gdy słyszałem o ich ogłupieniu pod VR, ale nadal zachowują się lepiej niż większość gier AAA, tylko są jakby wolniejsi. 

Edytowałem listę gier VR z viveport infinity, teraz jest to warte przeczytania. Chciałem to jakoś uporządkować typem doświadczenia, numery są tylko dla zliczenia ilości:
Starałem się wywalić również gry, które mają wersję zauważalnie starszą niż steam. Oberwało się kilku przyzwoitym grom, ale jedna z nich jest za ~9 zł w promocji - Endurium. Wywaliłem  łącznie ~80 gier oraz projektów edukacyjnych. Zrobiłem to tylko na podstawie ocen użytkowników, komentarzy i przeczucia :E 

1. Arcade Saga
  2. Operation Warcade
  3. HORIZON VANGUARD
  4. YUKI
  5. Pixel Ripped 1989
  6. TO THE TOP
  7. RUSH
  8. RC Rush

9. The Room VR: A Dark Matter (gra "logiczna" z bardzo dobrymi ocenami na tej platformie)

(10-24 to bardziej artystyczne doświadczenia i ciężko mi tu jakieś wyróżnić, bo mógłbym prawie wszystko pogrubić)
  10. Fujii
  11. Paper Beast
  12. Memoria: Stories of La Garma
  13. Naau: The Lost Eye
  14. The Line
  15. Blind
  16. Wanderer
  17. FORM
  18. Bonfire
  19. Down the Rabbit Hole
  20. The Last Clockwinder
  21. A Fisherman's Tale