Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Zamówiłem dziś msi x870 tomahawk którą linkowałem tu wczoraj. Oprócz 4xM.2 zależało mi na przyciskach flashback i clear CMOS. Digital debug też fajny dodatek. Pomyśleć że miałem te wszystkie pierdoły kiedyś na płycie za około 500pln (ASRock Z77 extreme4)

Opublikowano
W dniu 31.12.2024 o 19:42, CajraX napisał(a):

@areeek chłodzenie powietrzne, wcześniej podałem model:) Tak jak Panowie wyżej wspomnieli, system bootuje szybko. Tylko jak będziesz grzebał w biosie, to po każdej zmianie będzie to trwało trochę dłużej.

Rzeczywiście podałeś, nie zauważyłem. a jaka elektrowania tam siedzi? 

Opublikowano

@kamilos69

Dzony napisał o asusach już pod moim postem, ja sam pisałem o nich wcześniej ;)

ale nawet 10modeli płyt to nie jest wiekszość takich na których zostaje wyłączone SATA, bo tylko o tym mowa, a margines

ale ok

nie było tematu

Opublikowano
45 minut temu, serenity40 napisał(a):

Odpowiednio czyli 1 slot pcie i 1 slot M2 ?

W takiej konfiguracji to najtańsza płyta za 600zł na b650 obsłuży.

47 minut temu, serenity40 napisał(a):

Czy MSI https://pl-store.msi.com/products/mag-x870-tomahawk-wifi?utm_source=hatch&CID=product

Będzie odpowiednia? W sensie gwarancja i użytkowanie

Gwarancja i użytkowanie tak ale cena 1400zł już nie. 

Opublikowano
2 godziny temu, serenity40 napisał(a):

A jeśli nie ta MSI bo dostępność słaba to jaka inna jej podobna?

Podobna pod jakim względem? Zacznij pisać konkretnie bo dziwnie czuję że sam nie wiesz czego chcesz.

Opublikowano (edytowane)
22 godziny temu, serenity40 napisał(a):

Wifi. 2-3 dyski M2. Miała USB 4 i może mieć PCI 5

W każdym większy sklepie masz opcję wyszukiwania zaawansowanego . Wystarczy zaznaczy opcje które Cię interesują.

Edytowane przez kamilos69
Opublikowano (edytowane)
W dniu 13.01.2025 o 15:28, SuLac0 napisał(a):

fwebp

:E Musze przyznać że nie widziałem tego wcześniej, zaskoczyłeś mnie ktoś tam dobry towar musiał mieć xD 

W dniu 15.01.2025 o 13:27, serenity40 napisał(a):

Ten komputer będzie na lata więc wolę mieć z lepszym dźwiękiem i ilościami USB.

A jeśli nie ta MSI bo dostępność słaba to jaka inna jej podobna?

https://proline.pl/plyta-glowna-asrock-x870e-nova-wifi-am5-p8122949

Edytowane przez Send1N
Opublikowano

Planuję wziąć tą płytę https://www.asrock.com/MB/AMD/B850 Pro RS/index.pl.asp z uwagi na to że powinna kosztować nie więcej niż 1000zł ale to się zobaczy jeszcze.Zależy mi na pcie 5.0 dla gpu w dodatku ostatni slot PCIe 4.0 x16 jest obsadzony najniżej płyty więc tam chciałbym wpiąć sound blasterx ae-5 plus.Myślicie że zmieszczę tą kartę dzwiękową tak żeby nie odcinała powietrza karcie graficznej? Miałem daca zewnętrznego i nie zdało to egzaminu przynajmniej u mnie a mam głośniczki 5.1 i chciałbym żeby fajnie grały.Fajnie byłoby też troszkę podkręcić procka na tej płycie.Jeszcze mam taką zagwozdkę że jak wsadzę dysk nvme do drugiego slotu m2-2 z jakimś większym radiatorem to się nie da bo będzie to koolidowało z kartą graficzną fizycznie i pewnie temperaturowo też? A jakbym chciał obsadzić port m2-3 to zostanie wyłączona właśnie moja karta dzwiękowa. Więc chyba jedyne rozwiązanie kupić większy dysk i zamontować go w m2-1 bo jak inczej. Co myślicie o tej płycie?  

Opublikowano

@Special-1 Dysk w slocie m2_2 nie będzie kolidował z gpu ani fizycznie ani temperaturowo, pod warunkiem że użyjesz płaskiego radiatora ze slotu 1. Temperaturami też nie ma co się za bardzo przejmować bo to nie jest tak że temp na rdzeniu np 80 st C skutkuje nadmuchem równie gorącego powietrza na pcb płyty głównej. Ciepło ulega znacznemu rozproszeniu i taki dysk może Ci podgrzać najwyżej do 30-45 st.

Co do reszty to właściwie sam dobrze określiłeś swoje preferencje i budżet więc wiesz czego szukać. 

Opublikowano

inna sprawa że dysk dyskowi jeśli chodzi o temperatury nierówny

o ile 1TB jednostronny grzał się zbytnio nie będzie i do niego wystarczy chłodzenie dodane do płyty, to z szybkimi dyskami 2TB dwustronnymi już nie jest tak pięknie...

w zeszłym tygodniu kupiłem sobie drugi dysk m2, fury renegade 2TB, obsadziłem drugi slot m2, nakleiłem na niego chłodzenie jednostronne z termopadem kupione kiedyś na ali, moja płyta b650 gaming plus  niestety drugi slot ma fabrycznie bez chłodzenia  i zacząłem testy, przerzucanie dużych plików między dyskami..

o ile w spoczynku podobnie jak pierwszy ma ok 30-35st , to przy obciążeniu bardzo szybko temperatury zaczęły rosnąć i podeszły pod 80st , podczas gdy temperatura pierwszego dysku, jednostronny 1TB kc3000 z chłodzeniem od płyty, nie przekraczała 50st

"musiałem" dokupić do niego wydajne dwustronne chłodzenie be quiet mc1 pro, żeby nie widzieć takich temperatur, może 80st to nie jest jeszcze mega dużo ,producenci podają wyższe jako normalne, a le dla mnie irytujące..

samo chłodzenie faktycznie jest wysokie i kartę audio musiałem dać niżej do drugiego pcie 16

niestety nie sprawdzałem jak będzie się zachowywał w pierwszym slocie m2 które ma fabryczne chłodzenie płyty. mogło się okazać że wydoli.. a kc3000 z listkiem wsadzić do niższego..

• Like 1
Opublikowano
4 godziny temu, miro napisał(a):

inna sprawa że dysk dyskowi jeśli chodzi o temperatury nierówny

o ile 1TB jednostronny grzał się zbytnio nie będzie i do niego wystarczy chłodzenie dodane do płyty, to z szybkimi dyskami 2TB dwustronnymi już nie jest tak pięknie...

w zeszłym tygodniu kupiłem sobie drugi dysk m2, fury renegade 2TB, obsadziłem drugi slot m2, nakleiłem na niego chłodzenie jednostronne z termopadem kupione kiedyś na ali, moja płyta b650 gaming plus  niestety drugi slot ma fabrycznie bez chłodzenia  i zacząłem testy, przerzucanie dużych plików między dyskami..

o ile w spoczynku podobnie jak pierwszy ma ok 30-35st , to przy obciążeniu bardzo szybko temperatury zaczęły rosnąć i podeszły pod 80st , podczas gdy temperatura pierwszego dysku, jednostronny 1TB kc3000 z chłodzeniem od płyty, nie przekraczała 50st

"musiałem" dokupić do niego wydajne dwustronne chłodzenie be quiet mc1 pro, żeby nie widzieć takich temperatur, może 80st to nie jest jeszcze mega dużo ,producenci podają wyższe jako normalne, a le dla mnie irytujące..

samo chłodzenie faktycznie jest wysokie i kartę audio musiałem dać niżej do drugiego pcie 16

niestety nie sprawdzałem jak będzie się zachowywał w pierwszym slocie m2 które ma fabryczne chłodzenie płyty. mogło się okazać że wydoli.. a kc3000 z listkiem wsadzić do niższego..

Masz rację, nie doprecyzowałem. Niektóre dyski grzeją się bardziej i w tym przypadku to oczywiste że jak mamy inną możliwość to nie pakujemy go pod grafikę. 

Gdzieś tam kiedyś wyczytałem że kości NAND nawet lubią ciepło(w pewnych granicach), bardziej cierpi tu kontroler. 

Opublikowano

Dzięki za odpowiedzi. Do tej B850 asrock pro rs kupię dysk kc3000 2tb i wsadzę go do slotu m2-1 z fabrycznym radiatorem.Da to radę czy trzeba dokupić radiator? Zastanawiam się czy nie zasłonię dostęp do powietrza grafice jak zamontuję dźwiękówkę w najniższym slocie.Co myślicie ?

Opublikowano

@Special-1 nie martw się o temperatury dysku nawet dwustronnego przy fabrycznym radiatorze od płyty jeżeli to ma być dysk pod system czy gry, Miro pisał o wysokich temperaturach podczas przerzucania dużej ilości plików to normalne że wtedy dysk się grzeje przy takim katowaniu znacznie bardziej niż w zwykłych zastosowaniach.

• Upvote 1