Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Cześć,

zakupiłem nowy monitor AOC Q27G3XMN/BK, niestety czasami(1/20, zależnie chyba też od wyświetlanego obrazu) występuje problem z zakłóceniami obrazu po wyłączeniu i włączeniu monitora przyciskiem power od monitora.

Na filmiku pokazany jest już występujący problem, nawet ekran gaśnie sam na chwile i pokazuje się ponownie dalej z zakłóceniami obrazu. Ponowne wyłączenie/włączenie monitora przeważnie naprawia ten problem.

W systemie operacyjnym rozdzielczość natywna 2K. Problem występuje na 165Hz, 170Hz, 180Hz, może mi się wydaje, ale przy 144Hz występuje chyba duuużo rzadziej.

Sprawdzałem dwa kable DP, swój i ten dołączony do monitora - bez różnicy.

Poprzednio używałem dwóch innych monitorów:

-Iiyama ProLite XB2783HSU-B1 - FullHD@60Hz - problem nie występuje,

-Sony Inzone M3 - FullHD@240Hz - problem nie występuje.

Do komputera jest podłączony tylko ten jeden monitor. Karta graficzna to ASUS Strix RTX 4090.

Jeśli problem wystąpi i nie wyłączę/włączę monitora, to po programowym restarcie komputera dalej występują artefakty obrazu przy innej rozdzielczości i 60Hz(bootownie, GRUB, startowanie Windowsa).

Co to może być? Wadliwy monitor? Wadliwa karta graficzna?

(https://streamable.com/q9d03w)

Edytowane przez pawciog
Opublikowano

Podłączyłem monitor do płyty głównej (CPU 13900KS) tym samym kablem DP, ustawiłem odświeżanie 180Hz i 6h próbowałem odtworzyć problem, wyłączałem i włączałem dziesiątki razy - nie udało się, problem nie wystąpił.

Wygląda na to jakby karta graficzna Asus Strix RTX 4090 była źródłem problemu.