Skocz do zawartości

ASUS TUF RTX 4090 OC i strasznie gorący HotSpot (105st) - reklamować czy olać?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Nie wiem co masz na myśli, pisałem ogólnie że w elektronice pobór prądu rośnie od temperatury, wyżej nic takiego miejsca nie ma bo karta i tak się od limitu odbija czy to na 60 czy 70 stopniach więc niczego to nie zmieniło 

Opublikowano
1 godzinę temu, PaVLo napisał(a):

Chodzi o efektywność chłodzenia. Wcześniej te 300W generowało więcej ciepła, i wentyle mocniej to rozpraszały (+1800obr). Teraz jest o ~25st chłodniej na HotSpot i niemal 10st mniej na rdzeniu, i do tego wentyle osiągają 1300obr. Ciepła mniej to i dłużej trzeba grać, aby nagrzać pokój do podobnego poziomu, chociaż nie wiem czy by się udało :E

Doktor abdiul musi wytłumaczyć pewne rzeczy;) Zacznijmy od tego, że od momentu kiedy pojawiło się więcej czujników w GPU to obroty wentylatorów zostały przypisane pod Hotspot i zmieniają się według nie by dochodziło do przegrzania rdzenia.

Upraszczając całkowita rezystancja cieplna składa z rezystancji między powietrzem, a radiatorem i radiatorem, a rdzeniem. Zmniejszając rezystancje między rdzeniem, a chłodzeniem - pasta spadła całkowita rezystancja cieplna i dzięki czemu można można obniżyć obroty wentylatorów. Generowana była taka sama ilość ciepła tylko była mniej efektywnie odprowadzana.

Opublikowano
6 godzin temu, PaVLo napisał(a):

Zmiana na ogromny plus, i mam nadzieję, że to znów z rok wytrzyma :)

5 godzin temu, Kadajo napisał(a):

Ciekawe ile wytrzyma ten termopad, daj znać za parę miesięcy czy coś się zmieniło. :)

One miały słynąc z tego, że zakładasz i zapominasz, więc teoretycznie jak jest oryginalny to powinien być spokój na lata.

Opublikowano (edytowane)

Dobra Panowie kończymy temat ciepła w pokoju, bo to bez sensu walczyć na argumenty :cool: Najważniejsze, że zamiast pasty, wpadł termopad, który idealnie pokrył układ i jak widać, również idealnie zadziałał, zbijając "gorączkę" :E

30 minut temu, skunRace napisał(a):

One miały słynąc z tego, że zakładasz i zapominasz, więc teoretycznie jak jest oryginalny to powinien być spokój na lata.

Pudełko i zawartość wyglądają na oryginalne, wszystko się tutaj zgadza i jak widać działa. Jednak cała operacja z takim olbrzymim układem jak obecne grafiki wymaga nieco wprawy, zwłaszcza że pady mocno trzymały PCB i już myślałem czy gdzieś jakiś śrubek jeszcze nie ma :)

Jak ktoś ma jeszcze jakieś pytania, to pisać ;)

Edytowane przez PaVLo