Skocz do zawartości

ASUS TUF RTX 4090 OC i strasznie gorący HotSpot (105st) - reklamować czy olać?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Nie wiem co masz na myśli, pisałem ogólnie że w elektronice pobór prądu rośnie od temperatury, wyżej nic takiego miejsca nie ma bo karta i tak się od limitu odbija czy to na 60 czy 70 stopniach więc niczego to nie zmieniło 

Opublikowano
1 godzinę temu, PaVLo napisał(a):

Chodzi o efektywność chłodzenia. Wcześniej te 300W generowało więcej ciepła, i wentyle mocniej to rozpraszały (+1800obr). Teraz jest o ~25st chłodniej na HotSpot i niemal 10st mniej na rdzeniu, i do tego wentyle osiągają 1300obr. Ciepła mniej to i dłużej trzeba grać, aby nagrzać pokój do podobnego poziomu, chociaż nie wiem czy by się udało :E

Doktor abdiul musi wytłumaczyć pewne rzeczy;) Zacznijmy od tego, że od momentu kiedy pojawiło się więcej czujników w GPU to obroty wentylatorów zostały przypisane pod Hotspot i zmieniają się według nie by dochodziło do przegrzania rdzenia.

Upraszczając całkowita rezystancja cieplna składa z rezystancji między powietrzem, a radiatorem i radiatorem, a rdzeniem. Zmniejszając rezystancje między rdzeniem, a chłodzeniem - pasta spadła całkowita rezystancja cieplna i dzięki czemu można można obniżyć obroty wentylatorów. Generowana była taka sama ilość ciepła tylko była mniej efektywnie odprowadzana.

Opublikowano
6 godzin temu, PaVLo napisał(a):

Zmiana na ogromny plus, i mam nadzieję, że to znów z rok wytrzyma :)

5 godzin temu, Kadajo napisał(a):

Ciekawe ile wytrzyma ten termopad, daj znać za parę miesięcy czy coś się zmieniło. :)

One miały słynąc z tego, że zakładasz i zapominasz, więc teoretycznie jak jest oryginalny to powinien być spokój na lata.

• Upvote 2
Opublikowano (edytowane)

Dobra Panowie kończymy temat ciepła w pokoju, bo to bez sensu walczyć na argumenty :cool: Najważniejsze, że zamiast pasty, wpadł termopad, który idealnie pokrył układ i jak widać, również idealnie zadziałał, zbijając "gorączkę" :E

30 minut temu, skunRace napisał(a):

One miały słynąc z tego, że zakładasz i zapominasz, więc teoretycznie jak jest oryginalny to powinien być spokój na lata.

Pudełko i zawartość wyglądają na oryginalne, wszystko się tutaj zgadza i jak widać działa. Jednak cała operacja z takim olbrzymim układem jak obecne grafiki wymaga nieco wprawy, zwłaszcza że pady mocno trzymały PCB i już myślałem czy gdzieś jakiś śrubek jeszcze nie ma :)

Jak ktoś ma jeszcze jakieś pytania, to pisać ;)

Edytowane przez PaVLo
  • Like 1
Opublikowano

@PaVLo Bardzo dobra robota:faja: Jeśli mogę coś doradzić to sprawdź za jakiś czas czy śruby na pająku da się jeszcze lekko dociagnąć. Nie raz tak robiłem i temperatury spadały zarówno na nowych jak i starych kartach. Ostatnio miałem nową Asus dual evo 4070 super z totalnie luźnymi śrubami. Brak słów. 

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

Jest tzw shunt mod, pozwala ona na dostarczenie wiekszej ilosci prundu do GPU, zwyczajnie oszukuje czujnik co do prądu który jest dostraczany. Jeżeli temp, jest wyzsza na karcie jest wyższa również na wszystkich elementach układu. Nie ma szans żeby taka karta pobierała tyle samo energii, co karta chłodniejsza. Zawsze bedzie to ciut wiecej. Tak działa elektronika rezystancja wzrasta wraz ze wzrostem temperatury. 

A jeżeli chodzi o rozchodzenie sie ciepła, to termopad dobrze odbiera temp z GPU to też jest ona szybko rozpraszana, bo radiator robi sie ciepły backplate dzieki temu jest chłodniejszy. Jeżeli pasta wysycha i pojawia sie hot spot z reguły backplate robi sie bardzo gorący, bo te ciepło nie jest odprowadzane odpowiednio i w efekcie czego u góry jest gorąco a na dole radiator duzo chlodniejszy bo czujniki reportuja wysoka temerature, wentylatory wchodza na jeszcze wyzsze obroty w efekcie czego radiator jest chlodny backplate mega gorący. jak i samo GPU wewnątrz. 

Dobra sprawa wymienic to na PTMa ktory nie wysycha, przy sprzedaży GPU to też ma jakas wartosc, pokazuje ze wlasciciel dba o sprzet.

Edytowane przez maxmaster027
  • Like 1
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
4 godziny temu, PaVLo napisał(a):

Pudełko i zawartość wyglądają na oryginalne, wszystko się tutaj zgadza i jak widać działa. Jednak cała operacja z takim olbrzymim układem jak obecne grafiki wymaga nieco wprawy, zwłaszcza że pady mocno trzymały PCB i już myślałem czy gdzieś jakiś śrubek jeszcze nie ma :)

Wszystko fajnie, dobrze, że się zdecydowałeś i wyszło rewelacyjnie. Dla przyszłych właścicieli kart, którzy nie mają doświadczenia, lub mają obawy, czy warto wysyłać na gwarancję. Warto poszukać jakiś filmik z rozbiórki i na pewno prędzej się zdecydujecie. Niestety wiele osób zakłada takie tematy będąc zielonymi i ma obawy o gwarancję  i nigdy karty nie rozbierali. Jak widać na kolejnym przykładnie kolegi @PaVLo, który akurat ogarniał, nie jest to nic skomplikowanego. 

Edytowane przez skunRace
  • Upvote 1
Opublikowano
5 godzin temu, skunRace napisał(a):

Jak widać na kolejnym przykładnie kolegi @PaVLo, który akurat ogarniał, nie jest to nic skomplikowanego. 

Ja akurat mam już nieco doświadczenia, bo lata temu, zanim MSI wypuściło świetne chłodzenia na swoje GTX 9xx, to bawiłem się w bloki wodne full cover. Wszystko dla ciszy i trochę dla temperatur :)

2007 rok :cool:

gkqTFsg.jpg

• Like 7
Opublikowano
13 godzin temu, maxmaster027 napisał(a):

Jest tzw shunt mod, pozwala ona na dostarczenie wiekszej ilosci prundu do GPU, zwyczajnie oszukuje czujnik co do prądu który jest dostraczany. Jeżeli temp, jest wyzsza na karcie jest wyższa również na wszystkich elementach układu. Nie ma szans żeby taka karta pobierała tyle samo energii, co karta chłodniejsza. Zawsze bedzie to ciut wiecej. Tak działa elektronika rezystancja wzrasta wraz ze wzrostem temperatury. 

Nie bardzo wiesz o czym piszesz i jeszcze mieszanie shunt mod-a do tego. Istnieją rezystory, które praktycznie nie zmieniają rezystancji w zależności od temperatury. Bez takich rezystorów nie mógłbyś stworzyć precyzyjnej aparatury pomiarowej.

W samym GPU rosną upływności pod wpływem temperatury dlatego wzrasta pobór mocy w mocno zintegrowanych układach jak GPU zachodzą inne zjawiska. Co innego dzieje się w sekcji zasilania wraz ze wzrostem temperatury wzrasta rezystancja między źródłem, a drenem podczas przewodzenia przez co wzrastają straty.

Przy zwykłej diodzie półprzewodnikowej wraz ze wzrostem temperatury złącza rezystancja maleje i spadają straty. Do tego masz termistory, które w zależności od konstrukcji może wzrastać lub maleć rezystancja pod wpływem wzrostu temperatury.

Ze ludziom nie wstyd takie rzeczy wypisywać w internetach ;)

Opublikowano

I takie coś robiło za radiator a nie tylko za ozdobną atrapę jak jest już od początków ddr4 :/ aż przypomniał mi się okres z pclaba jak połowa forum że tak powiem :E kupowała na alledrogo po taniości moduły ddr3 tylko po to aby przeszczepić z nich radiatory na czwórki, jeden ludek tak zrobił i dużo osób się tym zaszczepiło wtedy :cool:

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
4 godziny temu, sideband napisał(a):

Nie bardzo wiesz o czym piszesz i jeszcze mieszanie shunt mod-a do tego. Istnieją rezystory, które praktycznie nie zmieniają rezystancji w zależności od temperatury. Bez takich rezystorów nie mógłbyś stworzyć precyzyjnej aparatury pomiarowej.

W samym GPU rosną upływności pod wpływem temperatury dlatego wzrasta pobór mocy w mocno zintegrowanych układach jak GPU zachodzą inne zjawiska. Co innego dzieje się w sekcji zasilania wraz ze wzrostem temperatury wzrasta rezystancja między źródłem, a drenem podczas przewodzenia przez co wzrastają straty.

Przy zwykłej diodzie półprzewodnikowej wraz ze wzrostem temperatury złącza rezystancja maleje i spadają straty. Do tego masz termistory, które w zależności od konstrukcji może wzrastać lub maleć rezystancja pod wpływem wzrostu temperatury.

Ze ludziom nie wstyd takie rzeczy wypisywać w internetach ;)

"Ze ludziom nie wstyd takie rzeczy wypisywać w internetach " a robiłeś moze shunt mod albo probowales? Bo jesli nie to ....  przypomina mi to ...Jest taki youtuber co mowil, ze 6400 jest najszybsze i szybsze od wszystkiego w tym 8000, sie okazalo po roku że nigdy nie mial tych 8000 stabilnie bo nawet za bardzo sensownie ustabilizowac tego nie potrafił, banował ludzi za wpisy, wielbił intela itp. dopiero przy serii ryzena 9000 pokazal po raz pierwszy ustawienie 8000 z jakims Cl38 czy cl36. 

Tutaj podobnie hejtujesz "Ze ludziom nie wstyd takie rzeczy wypisywać w internetach" bo to jest hejt ludzi za prowadzenie dyskuji, wskazujac w swoich wpisach jak byłbys alfa i omega. Jak chcesz to mozesz sobie miec na procesorze 200C skoro ta temperatura taka dobra dla tej twojej rezystancji.  "W samym GPU rosną upływności pod wpływem temperatury dlatego wzrasta pobór mocy w mocno zintegrowanych układach jak GPU zachodzą inne zjawiska. Co innego dzieje się w sekcji zasilania wraz ze wzrostem temperatury wzrasta rezystancja między źródłem, a drenem podczas przewodzenia przez co wzrastają straty." przecież Ty sam nie wiesz o czym piszesz. Jestes pewny ze takie zjawiska zachdza akurat w GPU serii 4000? Czy po prostu mieslicie praktyki na starym rubinie i tam coś takiego zaobserwowałeś. Daj sobie spokój z takimi wpisami bo sie okaże zaraz, że OC to sie powinno w kotłowni robić, a nie na zewnatrz z ciekłym azotem w rece :lol2:

Edytowane przez maxmaster027
Opublikowano
3 godziny temu, CryptTM napisał(a):

@PaVLo Radiatory na pamięciach tego typu to był wtedy sztos :) Sam miałem aluminiowe, póżniej te od TR HR-07 Duo - to były piękne czasy...

3 godziny temu, Send1N napisał(a):

I takie coś robiło za radiator a nie tylko za ozdobną atrapę jak jest już od początków ddr4 :/ aż przypomniał mi się okres z pclaba jak połowa forum że tak powiem :E kupowała na alledrogo po taniości moduły ddr3 tylko po to aby przeszczepić z nich radiatory na czwórki, jeden ludek tak zrobił i dużo osób się tym zaszczepiło wtedy :cool:

Zastanawiałem się co to były za pamięci, teraz już wiem :D

Jedna para jeszcze została :E

zmPbtjL.jpg

nZeJnSg.jpg