Skocz do zawartości

ASUS TUF RTX 4090 OC i strasznie gorący HotSpot (105st) - reklamować czy olać?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

On wcale nie obniża magicznie temperatury lepiej niż inne zwykłe pasty i tak jak mówisz wydajność też jest bez szału kluczem jest po prostu brak degradacji i długowieczność, każda pasta względem przykładowo tego co autor tego tematu miał na swojej 4090 na chwilę dała by ogromną poprawę, tylko co z tego jak z biegiem dni zaczęło by się to stopniowo pogarszać ;) Ja np zmieniłem na swojej 6950XT po pół roku używania  fabryczną pastę na ptma i nie urwałem nic, tylko że ja nie miałem problemu z nienormalnymi jak na ten model temperaturami rdzenia czy hotspotu po czasie, zrobiłem to raczej testowo z myślą a nóż coś urwę bo został mi kawałek z laptopa. 

Opublikowano
W dniu 29.11.2024 o 15:15, PaVLo napisał(a):

Dzisiaj odebrałem pada i postanowiłem nie czekać i zająć się wymianą pasty.

Aby rozebrać kartę, musiałem odkręcić backplate, bo trzymał on płytkę dwoma śrubkami, a próbując oderwać chłodzenie, trzeba było trzymać za tan kawał blachy, który się wyginał. W sumie poszło 8 śrub od góry, dwie od spodu i trzy ze śledzia. Sam rdzeń trzyma się na pająku, który trzeba powoli odkręcać i luzować śrubki po przekątnych. No i oczywiście kabelki trzeba poodpinać :)

Pady mocny trzymały chłodzenie, ale suszarka ułatwiła sprawę :E.

Po zdjęciu chłodzenia ukazało się to:

IaiwFeU.jpg

A taki coś od strony radiatora

KGIjjqP.jpg

Wyczyściłem wokół rdzenia ile się bezpiecznie dało i postanowiłem wyciąć nieco większy plasterek i nakleić od razu na rdzeń, bo starłem ślad z radiatora :E

Poprawiłem przy okazji termopady na jednym rzędzie pamięci oraz na VRM.

No to czas na testy.
Wcześniej zrobiłem zrzuty z dwóch scenariuszy.

Chwilę po uruchomieniu kompa i po kilku minutach grania, gdzie karta pobierała 300-360W.

Chwilę po uruchomieniu PC

Przed
32RUuSm.png

Po zmianie, praktycznie żadna różnica, ale tego się spodziewałem, fizyki nie oszukamy :)

wJyvz1S.png

Gra i temperatury po chwili po wyjściu z niej

No i teraz test w grze po kilku minutach, lokacja nieco inna, ale w czasie pauzy, obciążenie rosło niemal tak samo do ~350W

Przed zmianą pasty

gorąco i wentyle pod max

SCUqN2J.png

UWAGA - TO JEST TO !! :D:D

Po zmianie pasty

Qlbbc8C.png

Rewelacyjne wyniki, zbiłem niemal 30 stopni na HotSpot i nawet kilka na rdzeniu oraz ta CISZA :weed:

Wentyle osiągały nieco ponad 1200obr przy 340W, a w czasie gry było koło 1000.

Zmiana na ogromny plus, i mam nadzieję, że to znów z rok wytrzyma :)

Pięknie, gratuluje :)

• Thanks 1
Opublikowano

" nie urwałem nic, tylko że ja nie miałem problemu z nienormalnymi "
No nie urwałes nic bo mialeś "Polska" wersje chipa i radiatora a nie "Włoską" po to o tym napisałem

"On wcale nie obniża magicznie temperatury lepiej niż inne zwykłe pasty"
 to co wczesniej napisalem "natomiast jesli wczesniej miales "Polske" napiszesz w komentarzu ze jest troche lepiej ale bez fajerwerkow."
Czyli wszystko sie zgadza

• Upvote 1