Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Może ktoś tutaj wie jak to działa. Będę chciał sprzedać swój procesor (Ryzen 5 5500), który zakupiłem w Komputroniku.Tylko, że po roku użytkowania się zepsuł więc wysłałem go do AMD na gwarancję. Dostałem nowy procesor i teraz pytanie czy gwarancja liczy się na nowo czy nadal od momentu zakupu procesora w Komputroniku? I drugie pytanie bo w internecie są sprzeczne informacje. Te procesory są na 2 czy 3 letniej gwarancji? 

Z góry dziękuję 

Edytowane przez lokiju
Opublikowano

Trzeba by było sklepu zapytać, ale z tego co google mówi to gwarancja na naprawiony produkt, liczy się od daty jego naprawy/wymiany. Także powinny być 3 lata jeśli to był procesor w wersji box. Choć dla pewności może znajdzie się użytkownik co miał podobny przypadek i napisze coś więcej.

Opublikowano

Napiszę do AMD, wyśle im numer seryjny wraz z informacją, że u nich zgłaszałem na gwarancję. Ciekawe czy w tej sytuacji Komputronik by się nie wypiął w końcu zmienił się numer seryjny procesora. 

Opublikowano

Takie rzeczy raczej powinny być odnotowane, choć z drugiej strony patrzeć to miałeś niezłego pecha że procek Ci padł, a to jest najmniej awaryjna rzecz w kompie, jak działa to działa do końca żywota(choć w Twoim wypadku się to nie sprawdziło :) )

Opublikowano

Sprawdziłem właśnie daty, całe 5 miesięcy cieszyłem się procesorem bo zakupiłem go w styczniu 2023 a w maju już był martwy. Patrząc na daty powinien być jeszcze na gwarancji do stycznia 2026 ale muszę się upewnić. Zawsze to dodatkowy plus przy sprzedaży.

• Like 1
Opublikowano

Ja się nigdy jakoś w sprzedaż nie bawiłem(albo znajomym albo zostaje u mnie) ;) i wsumie też nigdy mi nic nie padło, patrząc na komputery, choć tez ich w życiu dużo nie miałem, ale pentium 166mhz do teraz śmiga, athlon xp również :) także pech to pech, i nie ma reguły.

Opublikowano (edytowane)

Jeżeli chodzi o ten komputer to składałem go jakoś w styczniu 2022, po kilku miesiącach padła płyta główna a później procesor o, ktorym mowa a na końcu dysk NVME. Bardzo pechowy komputer ale po wymianie wszystkiego już ponad rok chodzi bez awarii. 

Edytowane przez lokiju