Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Cześć. Kolega dla którego jestem ekspertem od PC ;) jest na wyjeździe i zadzwonił, ze rzeczony laptop mu padł i oddał go do serwisu lookalnego gdzie powiedzieli mu, że dysk jest ok ale potrzebny jest jakiś kod gdyż nie mozna uzyskać do niego dostępu. Z tego co przejrzałem nie są one fabrycznie zabezpieczone a on sam na pewno żadnego szyfrowania nie włączał. Znalazłem podpowiedź, że to może być wlaczony bitlocker ale gdzie szukać klucza?

W kazdym razie jeśli taki problem faktycznie występuje to o co może chodzić i jak sobie z tym poradzić, może coś podpowiecie?

Edytowane przez winh8r
Opublikowano

Niech sprawdzi na: accounts.microsoft.com > Urządzenia > <laptop kolegi> > Zobacz szczegóły > Funkcja ochrony danych BitLocker > Zarządzaj kluczami odzyskiwania

Jeśli tam nie ma żadnego klucza, to niestety Twój kolega ma duży problem. 

• Like 1
  • Upvote 1
Opublikowano
19 godzin temu, Galvatron napisał(a):

Niech sprawdzi na: accounts.microsoft.com > Urządzenia > <laptop kolegi> > Zobacz szczegóły > Funkcja ochrony danych BitLocker > Zarządzaj kluczami odzyskiwania

Jeśli tam nie ma żadnego klucza, to niestety Twój kolega ma duży problem. 

Dziękuję za wskazówki. Sprawdzimy

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Win11 24H2 niestety domyślnie szyfruje dyski nawet na koncie lokalnym, klucza nigdzie nie zapisuje i jedyna opcja to odszyfrowanie dysku za pomocą polecenia manage-bde -off C: lub włączenie BitLockera i zapisanie gdzieś hasła. 

• Like 1
  • Upvote 1