Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć zastanawiam się nad zakupem laptopa gamingowego budżet tak no do 6k. 1. sprawa to taka czy lepiej iść w starszy model GPU RTX4070 140w czy nowszy model GPU RTX5060 115W (chociaż gdzie niedzie pojawiają się laptopy z tą kartą z 145w czy to możliwe?). Doradzicie mi jakiegoś laptopa?

Zastanawiam się głownie między lenovo legion 5 a asus tyf f16 ze względu na design. Od razu powiem że desktop nie wchodzi w grę. Myślicie że warto poczekać do cybermonday na jakieś wyprzedaże czy nie będzie dużej różnicy cenowej i kupować już teraz? Wiem że najlepsze promocje będą styczeń-luty ale tyle to nie będę czekał..

na media expert znalazłem 2 laptopy

1. LAPTOP 1 z Intel Core i7-13650HX przy czym pisze że moc karty 115w

2. LAPTOP 2 LEGION z AMD Ryzen 7 260 przy czym tutaj pisze że moc karty to 145 (możliwe?)

3. LAPTOP 3 TUF z Intel Core i7-13650HX przy czym pisze że moc karty 115w

który lepszy?

oraz pytanie jeśli kupie laptopa bez windowsa to rozumiem bios już jest wszystko jest w takim laptopie wystarczy wgrać windowsa tak?

a na allegro z tego co widziałem można kupić do 200zł 11pro. Te z allegro windowsy są legit i okey?

Opublikowano

Zależnie od gpu od pewnego momentu już wydajność nie idzie w górę przy wyższym limicie mocy przykładowo taki rtx 4070 100W ma tą samą wydajność co w wersji 140W, dopiero poniżej 100w jest spadek wydajności, masz tu przykładowy test aby zobrazować sobie mniej więcej o co chodzi:

Jak kupisz lapka bez systemu to wystarczy zainstalować go na własną rękę i to wszystko, możesz nawet pobrać iso z neta i aktywować jakimś aktywatorem za darmo :E 

• Like 1