iAve 0 Opublikowano 20 Października 2025 Opublikowano 20 Października 2025 Cześć od jakiegoś czasu mam problem z kompem. Czasami w losowych momentach gasną mi monitory i wszystkie wiatraki zaczynają się kręcić na maxa po czym muszę po prostu wyłączyć kompa i go włączyc. Dzieje się to również w grach nie tylko przy przeglądaniu stron. Podzespoły: Procesor : Razem 7 7800x3d Grafika : Gigabyte GeForce RTX 5070 Windforce OC SFF 12GB GDDR7 DLSS Płyta : Gigabyte B650 Gaming X AV V2 Ram : Patriot Viper Venom RGB, DDR5, 32 GB, 7000MHz, CL32 2x16 Zasilacz : Zasilacz Gigabyte Aorus Elite Platinum ATX 3.1 850W Chłodzenie : Endorfy Navis F360 Dodatkowo ram nie chodzi mi na kanałach 2/4 więc siedzi na 3/4(tylko na takim ustawieniu komputer się odpala), dodatkowo z tego co już ogarnąłem Ram nie obsługuje XMP. Ram w biosie ustawiony jest na 6600(z tego co wiem to do 7800x3d powinno być 6000). Sterowniki wszystkiego są najnowsze. Pytanie co sprawdzić, jak sprawdzić i co zrobić bo staje się to już uciążliwe.
Send1N 5 474 Opublikowano 20 Października 2025 Opublikowano 20 Października 2025 Nic dziwnego że ram nie działa w dualu skoro ma profil 7000mhz, na 6600 też nie będzie to stabilne na tym cpu, nie wiem kto dobierał tobie te pamięci jedno jest pewne to był "zły" zakup do tego cpu 6400mhz to max co powinno się dobierać a najlepiej 6000-6200 aby była pewność że to będzie stabilne. Co do czarnego ekranu i wentylatorów na full to pierwsze co sprawdź podgląd zdarzeń systemowy czyli : podgląd zdarzeń > widoki niestandardowe > zdarzenia administracyjne pozycja źródło i sprawdź w historii zjeżdżając stopniowo w dół czy nie masz błędów z nazwą "display" lub "nvlddmkm"
iAve 0 Opublikowano 21 Października 2025 Autor Opublikowano 21 Października 2025 Nie znalazłem nic z display albo nvlddmkm.
Rekomendowane odpowiedzi