Skocz do zawartości

Temperatura Ryzena - CPU Die = 133*C! Cpu dalej działa.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam taki lekki problem z procesorem Ryzen 9950X3D że ustawiłem sobie alert na 88*C i od czasu do czasu (średnio raz na tydzień) dostaję taki komunikat (temperatury są różne w tych alertach ale za wysokie):

bandicam2025-11-17A.png.d3d1c72843bceedf351228b286ca00ea.png

Ten konkretnie alert dostałem od razu po wybudzeniu komputera z uśpienia (Windows 11). Nie było obciążenia poza programami w tle i 20 aplikacji w Windows tray - ale to generuje 2 procentowe obciążenie CPU.

Alert dostaję raczej niezależnie od obciążenia (chyba że nie potrafię tego właściwie ocenić). Po alercie jak wchodzę w podgląd temperatur w HWINFO to już wszystko jest ok jak na dany moment.

Procesor mam od marca i nie generuje on problemów poza wymienionym alertem. Problem nie nasila się. Nie wiem czy to nadal ignorować czy poprawić chłodzenie czy odsyłać CPU do Morele? Tylko po odesłaniu CPU będę miał unieruchomiony komputer co jest dla mnie trochę niedogodnością. Poprawianie chłodzenia nie wiem czy ma sens bo zamontowałem je z dużą starannością i wątpię czy powtórnie mógłbym lepiej zamontować. Ktoś jeszcze miał taki problem z CPU?
Chłodzenie z Amazon: Thermalright Frozen Warframe PRO 360 Black ARGB CPU AIO chlodnica, LCD ... do AM5 i Intel 1700/1851 
Pasta: Grizzly Duronaut. Dałem "X" i chyba 8 kropek

Ogólnie temperatury uważam za ok, też podczas grania, tylko ten alert.

bandicam2025-11-17B.thumb.png.631b6564db9a404feb16519056f10b36.png

Opublikowano
Godzinę temu, Send1N napisał(a):

Na początek to pobierz najnowsze hwinfo (8.34) bo masz wersję z przed pół roku która wyszła 3 tygodnie po premierze tego procka i może pokazuje po prostu bzdury?

Tak zrobię, dzięki za odpowiedź.