Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dzień dobry,

Witam wszystkich użytkowników forum, chciałbym doradzić się i poprosić o ewentualne sugestie. Szukam zestawu głównie do gier dla mojego chrześniaka. Zakładamy budżet tak jak w tytule, w okolicach 6k z ewentualną dopłatą do 7k, jeżeli będzie miało to sens (tutaj mam na myśli po prostu lepszą kartę graficzną.) Monitor będzie dobierany osobno i podejrzewam, że będzie to 1440p, na pewno nie 4K. Jak na razie przejrzałem podobne tematy i wstępnie udało mi się złożyć tzw. szkielet, ale chciałbym doradzić się Was, czy to co wybrałem będzie w porządku, czy ewentualnie jest możliwość wymienić niektóre podzespoły w tym budżecie na coś lepszego. Ostatnio składałem komputer dla siebie (około 2 lata temu na AM5 Ryzen 7 7800X3D i RTX 4xxx i trochę nie jestem teraz na czasie i nie śledzę uważnie rynku). Odnośnie zestawu, którego szukam z racji ze jest to komputer dla młodego to fajnie, jakby do obudowy były jakieś wentylatory ARGB, co do rozmiarów nie mamy ograniczeń, ale żeby obudowa nie była przesadnie duża. W tym budżecie i przy Ryzenie 7 7700 to raczej zwykły cooler a nie AiO, jakiś zasilacz 700-800W, Dysk 2TB, Prosta i niezawodna płyta główna, no i myśłałem o podświetlanych ramach. Co do GPU to nie mam pojęcia i liczę na was. Wstępnie przeliczyłem i wystarczyłoby nam na RTX 5070 lub przy dopłacie jakieś gorsze RX 9070. Z racji ze nie jest to zestaw dla mnie to wolałbym to podłączyć i niech młody korzysta, a nie poświęcać za dużo czasu na undervolting i szukanie idealnych Curve Optimizer, napięć czy timingów pamięci. Jeżeli wymagać to będzie drobnego UV to wiadomo poradzę sobie. Z tego powodu skłaniałbym się do RTX, a nie do Radeona, chyba ze w serii 9xxx coś się zmieniło i nie trzeba dużo grzebać z UV. Fajnie jakbyście podesłali propozycję koszyka z jednego sklepu bo tak będziemy to zamawiali wszystko odrazu i najlepiej tam gdzie jest możliwość złożenia PCta. Nigdy nie korzystałem z usługi złożenia komputera, więc nie wiem gdzie jest najtaniej, najlepszy wybór i gdzie dobrze to zrobią? (Morele, Proline, X-Kom? Wstępne przeliczenie daje około 3500 +- co daje jakieś 2500-3000 z lekkim hakiem na GPU. Dajcie znać jak to wszystko rozegrać i zerknijcie na to co udało mi się w głowie ułożyć. Z góry dziękuje za wszelkie propozycje, sugestie i za poświęcony czas. Pozdrawiam Wojtek.

Procesor: AMD Ryzen 7 7700     

Płyta główna: Gigabyte B650 EAGLE AX AM5 lub MSI B650 GAMING PLUS WIFI

Pamięć RAM: LEXAR Ares RGB 32GB (2x16GB) 6000MHz CL30 EXPO

Dysk SSD: Kingston KC3000 2 TB  (może coś tańszego?) Lexar NM790 2 TB lub Patriot 2TB M.2 PCIe Gen4 NVMe Viper VP4300 Lite

Zasilacz: Seasonic FOCUS GX-750 v4 ATX 3.1 PCIe 5.1 Black Gold 750W

Obudowa: Phanteks XT Pro Ultra TG ARGB Black lub ENDORFY Ventum 200 ARGB    

Cooler: Arctic Freezer 36 ARGB Black lub Endorfy Fortis 5 Black ARGB lub Endorfy Fera 5 ARGB    

GPU: RTX 5070 lub Radeon RX 9070 ? XT?

Opublikowano

Ani przy RTXach, ani przy Radeonach nie trzeba nic grzebać, najlepiej zostawić je w spokoju.

6500zł z Ryzenem 7800X3D:

max.thumb.jpg.808048224d0184ac205665bc4ac4213c.jpg

Za dodatkowe 500zł szybsza karta z outletu:
https://www.morele.net/karta-graficzna-asus-prime-radeon-rx-9070-xt-oc-16gb-gddr6-prime-rx9070xt-o16g-14731754/?sekcja=outlet

Lub z innego sklepu do samodzielnego montażu:

https://www.ceneo.pl/181781991

https://www.ceneo.pl/181670804