nachwilee 0 Opublikowano 27 Marca Opublikowano 27 Marca Witam, mam Windows 11 24h2 w PC z Intel n4000, 8 GB ram i uzywam go tylko do przegladania internetu. Co mozna zrobic, wylaczyc itd. zeby jak najmniej obciazac ten slaby procesor? Takie podstawowe ustawienia typu animacje, przezroczystosc juz wylaczylem. W opcjach zasilania nie mam tego ustawienia, aby procesor pracowal caly czas na pelnych obrotach bo w laptopie chyba tylko da sie to wlaczyc, czy jednak gdzies mozna to ustawic jeszcze? Z gory dzieki za rady.
MAKU 49 Opublikowano 27 Marca Opublikowano 27 Marca https://forum.ithardware.pl/topic/8174-skrypt-czyszczący-win10win11/ lub https://github.com/ChrisTitusTech/winutil lub format i nowa instalacja custom iso. https://winclub.pl/topic/48465-win-jg11-24h2-iot-ltsc-final/ 1
AndrzejTrg 1 314 Opublikowano 27 Marca Opublikowano 27 Marca (edytowane) Tylko do neta? To zainstalować win 10 i mieć święty spokój lub nawet starszego. Edytowane 27 Marca przez AndrzejTrg
Send1N 2 037 Opublikowano 27 Marca Opublikowano 27 Marca (edytowane) Jak chcesz mieć lepszą wydajność od strony cpu to na tego typu sprzęt instaluj win7 - jest przepaść wydajnościowa nawet względem modyfikowanych/odchudzonych win10 a co dopiero 11... wiem bo już w życiu wgrałem sporo różnych systemów na masę różnych laptopów, ostatnio właśnie testowałem 15 letniego lapka win7 vs 10, na początek zmieniłem mu dysk hdd na sdd było lepiej ale to nie to jednak, wrzuciłem mu win7 i lapek odżył. W7 ma zdecydowanie lepszą wydajność od strony procesora i na takich starych trupach to wychodzi. Ten skrypt czy w11 LTSC podlinkowane wyżej tylko lekko poprawią działanie Ewentualnie jakiś linux np mint ale jak nie jesteś obyty z tym systemem to tylko cofka do w7 przyniesie odczuwalny efekt, to jest 2 rdzeniowy cpu z niskim zegarem... Edytowane 27 Marca przez Send1N
MajQ 28 Opublikowano 27 Marca Opublikowano 27 Marca (edytowane) A nie lepiej lekki Linuks jak tylko do neta? Już mnie @Send1N wyprzedził 😅 Edytowane 27 Marca przez MajQ 1
Galvatron 23 Opublikowano 29 Marca Opublikowano 29 Marca Zainstaluj Linuxa Minta, bo Win7 to na dzień dzisiejszy jedna wielka krytyczna luka bezpieczeństwa.
Send1N 2 037 Opublikowano 29 Marca Opublikowano 29 Marca (edytowane) Nie każdy chce linuxa na nie jeden stary laptop wrzucałem win7 przez ostatnie lata, nie ma co panikować... Edytowane 29 Marca przez Send1N
bourne2008 499 Opublikowano 30 Marca Opublikowano 30 Marca Windows 11 na takim procku i tylko 8GB... Tam sam Defender działający w tle zabija tego lapka a gdzie reszta procesów... Zdecydowanie popieram zainstalowanie Win 7 + jakiś darmowy AV i można śmigać. Tylko, która przeglądarka bezproblemowo wspiera jeszcze Win7 ? 1
Send1N 2 037 Opublikowano 30 Marca Opublikowano 30 Marca mypal68 - lekka i działa bez problemu na win7
Rekomendowane odpowiedzi