Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, mam Windows 11 24h2 w PC z Intel n4000,  8 GB ram i uzywam go tylko do przegladania internetu. Co mozna zrobic, wylaczyc itd. zeby jak najmniej obciazac ten slaby procesor? Takie podstawowe ustawienia typu animacje,  przezroczystosc juz wylaczylem. W opcjach zasilania nie mam tego ustawienia, aby procesor pracowal caly czas na pelnych obrotach bo w laptopie chyba tylko da sie to wlaczyc, czy jednak gdzies mozna  to ustawic jeszcze? Z gory dzieki za rady. 

Opublikowano (edytowane)

Jak chcesz mieć lepszą wydajność od strony cpu to na tego typu sprzęt instaluj win7 - jest przepaść wydajnościowa nawet względem modyfikowanych/odchudzonych win10 a co dopiero 11... wiem bo już w życiu wgrałem sporo różnych systemów na masę różnych laptopów, ostatnio właśnie testowałem 15 letniego lapka win7 vs 10, na początek zmieniłem mu dysk hdd na sdd było lepiej ale to nie to jednak, wrzuciłem mu win7 i lapek odżył. W7 ma zdecydowanie lepszą wydajność od strony procesora i na takich starych trupach to wychodzi. Ten skrypt czy w11 LTSC podlinkowane wyżej tylko lekko poprawią działanie :/ Ewentualnie jakiś linux np mint ale jak nie jesteś obyty z tym systemem to tylko cofka do w7 przyniesie odczuwalny efekt, to jest 2 rdzeniowy cpu z niskim zegarem... ;) 

Edytowane przez Send1N
Opublikowano

Windows 11 na takim procku i tylko 8GB... Tam sam Defender działający w tle zabija tego lapka a gdzie reszta procesów...:lol2:

Zdecydowanie popieram zainstalowanie Win 7 + jakiś darmowy AV i można śmigać. Tylko, która przeglądarka bezproblemowo wspiera jeszcze Win7 ?:hmm:

• Upvote 1