Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dzień dobry wszystkim, na wstępie zacznę od swojej konfiguracji sprzętowej:

-Ryzen 9 5950x

-MSI B450 Gaming Plus Max (BIOS zaktualizowany do najnowszej dostępnej wersji)

-MSI RTX 2060 Gaming Z 

-RAM Corsair Vengance RGB PRO DDR4 16GB 3200Mhz 2x8GB

-Zasilacz Chieftec GPS-700A8 (700W)

-Chłodzenie BeQuiet, niestety nie pamiętam modelu ale w teorii powinno ogarnąć 250W TDP (Teroia w tym przypadku zawiodła)

Kilka dni temu, wymieniłem procesor z Ryzen’a 5 3600 na ryzen’a 9 5950x, i właściwie od tego czasu mam problem ze swoim komputerem, który polega na samoczynnym resetowaniu się systemu niezależnie od sprzyjających temu czynników. Po zamontowaniu nowego procesora w komputerze, razem z nowym chłodzeniem, procek osiągał dość duże temperatury w fazie spoczynku (okolice 65 stopni), pod obciążeniem potrafił dobijać nawet do 85 stopni, postanowiłem więc ustawić na sztywno napięcie na procesorze na 1.1850V, domyślnie napięcie w biosie było ustawione na 1.4V. Wszystko fajnie, temperatury się zmniejszyły, na ten moment pod obciążeniem, Procek osiąga MAX 76 stopni, sekcja VRM oscyluje w okolicach 60 stopni. Komputer restartuje się bez żadnej zasadności, na teście obciążeniowym wszystko jest w porządku, a po wyłączeniu testu komputer potrafi się zrestartować (Stało się to po zakończeniu testu w Cinebench R23, kolejne testy zakończyły się bez restartu), czasami komputer po prostu jest włączony, nic się na nim nie dzieje a potrafi się samoistnie zrestartować, wszystkie sterowniki są zainstalowane, system po wymianie procesora przeinstalowałem i nadal jest jakiś problem, w podglądzie zdarzeń jedyne co widzę to błąd Kernel Pover, raz wyświetlił się BSOD z błędem hipervisor error, w czym szukać przyczyny ?

Opublikowano (edytowane)

W tym że obniżyłeś napięcie bez dostosowania zegarów które jest zbyt niskie do stabilnej pracy :E restart pc bez żadnego bluescreena czy wzmianki w podglądzie zdarzeń to typowy objaw problemów z zasilaczem bądź właśnie zbyt niskiego napięcia na procesorze. Te 1.4v to nie jest napięcie dla wszystkich rdzeni... tylko dla boosta na 1-2 rdzeniach, zobacz sobie bez grzebania na standardowych ustawieniach że podczas renderowania obrazka w cinebenchu napięcie jest znacznie niższe jak cpu jest obciążony na 100% Kolejna sprawa że te 85 stopni pod pełnym obciążeniem to nie jest wcale tak dużo jak na 5950x przy chłodzeniu powietrzem, chcesz obniżyć obniżyć temperaturę to ustaw ujemny offset w zakładce curve optimizer dla wszystkich rdzeni i testuj stabilność lub po prostu ustaw własny limit mocy.

Edytowane przez Send1N
Opublikowano
W dniu 8.07.2025 o 05:30, Send1N napisał(a):

W tym że obniżyłeś napięcie bez dostosowania zegarów które jest zbyt niskie do stabilnej pracy :E restart pc bez żadnego bluescreena czy wzmianki w podglądzie zdarzeń to typowy objaw problemów z zasilaczem bądź właśnie zbyt niskiego napięcia na procesorze. Te 1.4v to nie jest napięcie dla wszystkich rdzeni... tylko dla boosta na 1-2 rdzeniach, zobacz sobie bez grzebania na standardowych ustawieniach że podczas renderowania obrazka w cinebenchu napięcie jest znacznie niższe jak cpu jest obciążony na 100% Kolejna sprawa że te 85 stopni pod pełnym obciążeniem to nie jest wcale tak dużo jak na 5950x przy chłodzeniu powietrzem, chcesz obniżyć obniżyć temperaturę to ustaw ujemny offset w zakładce curve optimizer dla wszystkich rdzeni i testuj stabilność lub po prostu ustaw własny limit mocy.

Przywróciłem BIOS do ustawień fabrycznych i komputer aktualnie działa stabilnie, natomiast pojawiają się problemy z temperaturą w trakcie mało wymagających działań, odpaliłem z ciekawości GTA V procek łapie te 87 stopni natomiast, w teście OCCT, przy wykorzystaniu proca na 100%, przy taktowaniu 4.4GHz i napięciu 1.33V procek ma jedyne 65 stopni, i tu się pojawia kolejne pytanie, co mogę z tym zrobić ? (Test OCCT oczywiście przeszedł cały natomiast na screenie tylko tak poglądowo)image.thumb.png.0602d1e3b3b61049a8f5bbab72ace970.png

Opublikowano

No widzisz czyli problem sam sobie niechcący stworzyłeś ;) odpal HWinfo na czas gry np w te GTA (zostaw program włączony) i po kilku minutach grania zrób screena tych parametrów które pokazałem na swoim screenie niżej, ciekawy jestem jakie napięcie proc wrzuca dla boosta  i jaki pobór prądu masz max podczas gry skoro to tak wygląda :hmm:

1.png

• Like 1
Opublikowano

Tak jak Panowie wyżej napisali, obstawiam że PC jest niestabilny dla ręcznie wklepanego napięcia. Trzeba pamiętać że 5950x ma bardzo wysoki boost, więc może być niestabilnie na jednowątkowych obciążeń.

1.4v def przy idle to normalne napięcia, przy obciążeniu powinno mocno spadać z racji ciasnego TDP.

Z mojego doświadczenia z ryzenem 5900x najlepiej jest nic nie ruszać w BIOSie jeśli chodzi o napięcia, zegary. Dwóczipletowe zenki 3 mają idealnie dostosowane TDP i bardzo dobre napięcia def. Można ewentualnie ustawić offset napięcia na minus albo pobawić się curve optimizer'em.

Opublikowano

@kamil039c ktoś tu widać czyta po łebkach xD wyżej to jeden "pan" pisał a druga sprawa że kilka godzin wcześniej autor już rozwiązał problem restartów ;) został tylko problem z wysokimi temperaturami w grach w porównaniu do 100% obciążenia w benchmarkach to wręcz kosmiczna różnica, stawiam że płyta pompuje +1.5v dla boosta.

Opublikowano
9 godzin temu, Send1N napisał(a):

@kamil039c ktoś tu widać czyta po łebkach xD wyżej to jeden "pan" pisał a druga sprawa że kilka godzin wcześniej autor już rozwiązał problem restartów ;) został tylko problem z wysokimi temperaturami w grach w porównaniu do 100% obciążenia w benchmarkach to wręcz kosmiczna różnica, stawiam że płyta pompuje +1.5v dla boosta.

Niestety problem restartów powrócił, faktem jest że dłuższy czas był spokój przez co stwierdziłem, że problem został rozwiązany, przepraszam za wprowadzenie w błąd. Jeśli chodzi o zrzut ekranu, chwilę pograłem i wygląda to następująco. Dodatkowo, szczerze mówiąc kompletnie nie rozumiem kwestii restartów, najczęściej dochodzi do tego gdy na komputerze albo się nic nie działo, albo wykonuje mało obciążające zadania. Dziś gdy się zrestartował uruchamiałem tylko Steama, więc nie jest to coś nie wiadomo jak obciążającego, test OCCT działał przez godzinę, zakończył się bez problemu, test w Cinebecnhu R23 przechodzi bez problemu...

image.thumb.png.ba033533931cdfd053e717466740b6dd.png

Opublikowano

Jak zaliczasz testy które obciążają cpu na 100% a wywala cie w lekkich zadaniach bądz bezczynności to wygląda na to że zaliczasz tzw "overboosta" procek jest niestabilny w momencie gdy 1-2 rdzenie boostują nagle wysoko, powodów może być kilka zbyt wysoko ustawiony fabryczny zegar lub zbyt niskie napięcie dla niego, takie przypadki się zdarzały... z tym że w 99% przypadków jak ktoś grzebał przy krzywej (curve optimizer) i PBO jeżeli to występuje kompletnie na auto to procek kwalifikuje się do zwrotu/reklamacji. Pobierz jeszcze core cycler https://github.com/sp00n/CoreCycler/releases/tag/v0.10.0.0 ten program nie obciąży cpu w całości jak cinebench  czy OCCT ale będzie wrzucał naprzemiennie wysokie taktowania na pojedyncze rdzenie, ciekawe czy się wywali

Opublikowano
10 godzin temu, Send1N napisał(a):

Jak zaliczasz testy które obciążają cpu na 100% a wywala cie w lekkich zadaniach bądz bezczynności to wygląda na to że zaliczasz tzw "overboosta" procek jest niestabilny w momencie gdy 1-2 rdzenie boostują nagle wysoko, powodów może być kilka zbyt wysoko ustawiony fabryczny zegar lub zbyt niskie napięcie dla niego, takie przypadki się zdarzały... z tym że w 99% przypadków jak ktoś grzebał przy krzywej (curve optimizer) i PBO jeżeli to występuje kompletnie na auto to procek kwalifikuje się do zwrotu/reklamacji. Pobierz jeszcze core cycler https://github.com/sp00n/CoreCycler/releases/tag/v0.10.0.0 ten program nie obciąży cpu w całości jak cinebench  czy OCCT ale będzie wrzucał naprzemiennie wysokie taktowania na pojedyncze rdzenie, ciekawe czy się wywali

Pobrałem program, który podesłałeś. W configu ustawiłem czas testu pojedynczego rdzenia na 0.05m aby zasymulować nagłe skoki taktowania, na ten moment przy 46 iteracji testu (ok 35 minut testu) nic się nie dzieje, oczywiście niech to tak pochodzi przez dłuższy czas, dopiero wtedy będzie można coś stwierdzić. Przeszło mi jeszcze przez myśl, że może nie głupim pomysłem będzie jeszcze podmiana zasilacza, mam drugi zasilacz, chieftec APS-750C, działa on w moim NAS'ie (wiem, że mocowo to przerost formy nad treścią natomiast taki miałem pod ręką) ewentualnie zamówić jakiś inny przez internet, jeśli problem będzie się dalej powtarzał jest 2 tygodnie czasu na zwrot, w ten sposób można ewentualnie wykluczyć problem z zasilaczem, co o tym myślisz ?

image.thumb.png.f5c42ea2b2868190bc3ba81cf18812c9.png

Opublikowano

A jakie masz najniższe taktowanie po prostu przeglądając pulpit/internet? Bo chyba nie ponad 1.3V? 

Jak już pisałem, na 99% za mało napięcia/ za wysokie taktowanie, jeśli to się dzieje na domyslnym BIOS to grubo nie tak coś jest i współczuję. Prawie wszyscy robią UV, a tu by się przydało dovoltować albo offset na taktowanie dać... 

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

Jak działa PBO na AM4 ? Nie można wzorem AM5 obciąć maksymalnego boosta dla rdzeni pojedynczych lub wszystkich? Albo pobawić się curve optimizerem i dovoltować te rdzenie które sprawiają problemy? U mnie bardzo ładnie te gorsze rdzenie wychwytywał OCCT. Te rdzenie które boostują pod lekkim obciążeniem można ustalić choćby pod CPU-Z.

Edytowane przez bourne2008
Opublikowano
18 minut temu, Send1N napisał(a):

Wątpię że to wina zasilacza, ja przystaje że to wina procka tym bardziej że na poprzednim ryzenie problemu nie miałeś ;) 

Rozumiem, no nic prawdopodobnie będę musiał oddać na wymianę

12 minut temu, galakty napisał(a):

A jakie masz najniższe taktowanie po prostu przeglądając pulpit/internet? Bo chyba nie ponad 1.3V? 

Jak już pisałem, na 99% za mało napięcia/ za wysokie taktowanie, jeśli to się dzieje na domyslnym BIOS to grubo nie tak coś jest i współczuję. Prawie wszyscy robią UV, a tu by się przydało dovoltować albo offset na taktowanie dać... 

Przy uruchomionych kilku aplikacjach typu excel/word, rdp tak to wygląda

image.thumb.png.77f2d23b87ea27e3f4580a539d04212f.png

Opublikowano
3 minuty temu, bourne2008 napisał(a):

Jak działa PBO na AM4 ? Nie można wzorem AM5 obciąć maksymalnego boosta dla rdzeni pojedynczych lub wszystkich? Albo pobawić się curve optimizerem i dovoltować te rdzenie które sprawiają problemy?

Można ale wydaje mi się że autor nie czuje się na siłach w to bawić xD 

• Haha 1
Opublikowano
2 minuty temu, bourne2008 napisał(a):

Jak działa PBO na AM4 ? Nie można wzorem AM5 obciąć maksymalnego boosta dla rdzeni pojedynczych lub wszystkich? Albo pobawić się curve optimizerem i dovoltować te rdzenie które sprawiają problemy? U mnie bardzo ładnie te gorsze rdzenie wychwytywał OCCT..

Jeśli chodzi o OCCT, to u mnie nic nie pokazało, godzina testu przeszła bez problemu.

Teraz, Send1N napisał(a):

Można ale wydaje mi się że autor nie czuje się na siłach w to bawić xD 

Szczerze mówiąc, miała być szybka robota, wymiana proca i jazda, a tu takie cyrki.... xD 

Opublikowano

Ja już trafiłem raz ryzena który na auto był niestabilny i trzeba było ręcznie dokładać napięcia i ustawiać własne zegary, skończyło się tak że był tak pudrowany coraz bardziej i bardziej, po 2 latach działał już tylko z włączonymi 2 rdzeniami :E był to r5 2600, jak na auto rzeczywiście ten 5950x nie jest stabilny to lepiej to zwrócić w pierony i wziąć drugą sztukę ;) 

• Upvote 1
Opublikowano
5 minut temu, Send1N napisał(a):

80 stopni w wordzie i exelu :E spada poniżej 1v a wskakuje momentami pod 1.5v wtf

No nie wygląda to najlepiej... spróbuję ogarnąć tą reklamację i będzie z głowy 

Opublikowano

To prawda

3 minuty temu, bourne2008 napisał(a):

No za wszelką cenę boostuje 1-2 rdzenie kosztem V i temperatury. Trzeba by to utemperować. Na ale skoro idzie na gware to szkoda się produkować.

Jeszcze nie, kilka dni temu dopiero przyszedł ten proc

30 minut temu, Kacper32 napisał(a):

To prawda

Jeszcze nie, kilka dni temu dopiero przyszedł ten proc

Tak jak się spodziewałem, przez to że zakupiłem proca na firmę, nie mogę ot tak, zwrócić proca więc pozostaje chyba reklamacja

• Sad 1