Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć!

Skończyło mi się miejsce na dysku i chciałbym dorzucić drugi – głównie pod gry (Steam/EA/Xbox itd.).

Na podzespołach się nie znam, więc proszę o rady, co kupić i na co zwracać uwagę.

Mój zestaw:

• Windows 11 Home 64-bit
  • CPU: Intel Core i7-13700F
  • RAM: 32 GB DDR4-2666 (1333 MHz) (dual-channel)
  • Płyta: Gigabyte B760 DS3H AX DDR4 (U3E1)
  • GPU: NVIDIA GeForce RTX 4070 4089MB
  • Aktualny dysk: 931 GB Kingston KIOXIA-EXCERIA G2 SSD (SATA-2)

Chcę dołożyć drugi dysk tylko na gry, bo pierwszy jest prawie pełny (sporo zajmuje system i programy). Budżet celuję ~500 zł, ale jeśli trzeba trochę dołożyć, to też dajcie znać czy warto.

• Macie konkretne modele „pewniaki” w tym budżecie?
  • 1 TB w okolicach 500 zł ma sens, czy lepiej od razu 2 TB (jeśli różnica w cenie nie jest kosmiczna)?
  • Czy jest sens przerzucać system na nowy dysk, czy po prostu zostawić system na obecnym SATA, a nowy dać tylko pod biblioteki gier?

Zależy mi na w miarę szybkim ładowaniu gier i braku cyrków z kompatybilnością. Będę wdzięczny za konkretne propozycje i krótkie uzasadnienie „dlaczego ten, a nie inny”.

Dzięki! 😊

Opublikowano

Według mnie 1 TB może być za mało. Sam mam 2 dyski 500 GB i 1 TB i zaczęło mi brakować miejsca na nowe gry. Przerzucenie systemu na nowy dysk nie będzie robić dużej różnicy jak w przypadku zmiany dysku z HDD na SSD. Chociaż system nie będzie obciążać dysku z grami podczas wczytywania gier.

• Like 1
  • 2 tygodnie później...