Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Planuję zakup nowego laptopa do pracy i gier - głównie montaż filmów wideo, obróbka grafiki oraz okazjonalne granie. Budżet to około 9000 zł. Zależy mi na laptopie z ekranem 4K, o przekątnej 15,6 cali lub 17,3. Znalazłem na allegro aukcje używanych laptopów, które są odświeżane i konfigurowane.

Link do aukcji:
https://allegro.pl/oferta/laptop-dell-precision-7560-i7-11850h-128-4tbnvme-4k-nvidia-rtx-a5000-16gb-17825982761

Czy ktoś korzystał z podobnych zastosowań? Jakie są Wasze opinie? Czy warto inwestować w taki model pod kątem montażu filmów i grafiki? Jakie są ewentualne minusy? Czy opłaca się wydać na nią około 7,5 tys. zł, czy lepiej szukać innych rozwiązań, może nowego sprzętu, a nie używanego?

Z góry dzięki za wszelkie wskazówki i rekomendacje!

Opublikowano (edytowane)

Ta grafa to quadro jest ona chyba bardziej do grafiki się nadaje niż do gier. Tak  mi sie wydaje.

Może ten: https://www.mediaexpert.pl/komputery-i-tablety/laptopy-i-ultrabooki/laptopy/laptop-asus-rog-strix-g16-g614pr-r9161w-16-ips-165hz-ryzen-9-8940hx-16gb-ram-1tb-sdd-geforce-rtx5070ti-windows-11-home-f

Procek duzo lepszy i nowszy.

Do montażu wideo to procek bedzie tu lepszy, docgier grafa. Obróbka grafiki to ogolne pojęcie. 

Sory ten nie ma 4k.

Szkoda, że latpop, stacjonarka w tym budzecie bylaby miodzio

Edytowane przez marcin0218
Opublikowano
W dniu 2.09.2025 o 12:05, Vardy napisał(a):

Zależy mi na laptopie z ekranem 4K, o przekątnej 15,6 cali lub 17,3.

A nie myślałeś po prostu żeby kupić dobrego, wydajnego laptopa pod montaż filmów/obróbkę i do niego podłączyć Monitor 4K? Czy po prostu musisz być mobilny i sam laptop Cię interesuje.

Opublikowano

Daj sobie spokój z jakimiś używkami, bez gwarancji. Szukaj nowego sprzętu, najlepiej z naprawami gwarancją on-site (naprawy wykonywane u klienta), żeby zminimalizować czas, kiedy nie możesz pracować. 

Sam laptop to trochę mało, bo nawet najlepszy ekran w laptopie może być trudno zmusić, żeby poprawnie wyświetlał kolory (poprawna kalibracja laptopa potrafi być bardzo  żmudna i czasochłonna).  Najlepiej by było, gdybyś kupił jakiś monitor graficzny, który mógłbyś ze sobą wozić.

• Upvote 1