Skocz do zawartości

Stacja robocza/serwer do obrobki video oraz CADa dostepna przez KVM oraz siec/internet.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Czesc wszystkim,

po pierwsze dzien dobry - to moj pierwszy post na forum. Dlaczego tutaj jestem - szukalem w internecie wiedzy na temat sprzetu IT, bo nie jest to moja dziedzina a postawilem przed soba natepujace zadanie. Przy okazji remontu domu modyfkuje, a wlasciwie buduje siec w domu. Calosc oparta na sprzecie ubiquiti:

1) Dream Machine Pro Max - bedzie zarzadzal siecia, bedzie gateway'em, bedzie tez od razu NVR dla kamerek na okolo domu

2) switch 24 HD PoE (600W) - bedzie laczyl i zasilal wszystkie klocki (AP, kamery), ma 24 porty 2.5Gb oraz 4 gniazda 10Gb SFP+

3) ktorys z NASow od Ubiquity 

No i teraz przyszla pora na glowny temat, jako majsterkowicz planuje homelab, gdzie uzywam programow typu CAD oraz obrobka video. Na razie wszystko na lapku (poczciwy Legion y530 32GBRAM i kilka TB SSD). Pytanie do Was, szpecow w IT, jest takie - czy sa jakies rozwiazania, np. serwer poleasingowy, jakas poleasingowa stacja robocza, ktora moglbym zainstalowac w rack'u (nie jest to wymog) w pomieszczeniu gospodarczym, tam gdzie beda gateway i switch Ubiquity, do ktorego mialby dostep z roznych pomieszczen w domu lub poprzez internet (jak jestem w pracy), abym mogl sie polaczyc z stacja robocza i kontynuowac prace w CAD, czy edycji wideo, bazujac na plkiach z NAS? Serwer/stacja robocza musiala by miec mozliwosc zdalnego wlaczania/wylaczania - jak nie uzywam to wylaczam, ale jak chce uzywac, a jestem na wyjezdzie to, zeby mogl zdalnie wlaczyc i zalogowac sie do stacji/serwera i uzywac tak, jakbym siedzial w moim homelab'ie, ale bedac na drugim koncu swiata.

Jest takie cos mozliwe? Co jak polecacie podejsc do tego tematu?

Dziekuje Wam za dyskucje.

Opublikowano

W dzisiejszych czasach możliwości masz kilka. Na rozwiązania z dedykowanym portem zarządzającym bym nie patrzył bo będą drogie, głośne i mogą mieć problem na przykład z podłączeniem pełnoprawnej grafiki wspomagającej pracę w edytorach graficznych.
Zrób sobie zwykłego desktopa i wtedy masz w sumie 3 rozwiązania które przychodzą mi do głowy:
1. Ustaw w BIOSie, żeby komputer sam wstawał po zaniku zasilania i podłącz do niego gniazdko inteligentne, którym będziesz sterował albo przez appkę, albo przez Home Assistanta. Chcesz skorzystać z kompa? Wchodzisz w appkę, uruchamiasz kompa - działa. A jak nie działą to nic nie zrobisz ;)
2. Wake on Lan. Rozwiązanie stare, czasami nie działa, musisz być w tej samej sieci, albo mieć dostęp do urządzenia, które jest w tej samej sieci.
3. Coś w tym stylu: https://www.jeffgeerling.com/tags/kvm
Poza samym uruchomieniem będziesz w stanie zobaczyć, co się dzieje na ekranie i na przykład potwierdzić coś, przez co komputer nie chce się uruchomić normalnie, przed uruchomieniem systemu. Ze względu na opóźnienia ciągle korzystałbym potem z RDP/VNC/SSH, ale żeby uruchamiać, wyłączać, resetować? Idealne rozwiązanie i można podłączyć praktycznie do każdego kompa.