Skocz do zawartości

Wybór konkretnego modelu monitora 32 cale

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

@cyborg

za GPT

W przypadku MSI G32QCA:

Ten monitor nie wspiera DSC (Display Stream Compression).

Dlatego przy 1440p 180 Hz jedyną opcją jest zejście do 8-bit koloru, żeby zmieścić się w przepustowości DP 1.4.

10-bit możliwy jest tylko przy 120 Hz (niższe odświeżanie = mniejsza ilość przesyłanych danych).

Dodatkowo:

Jeśli masz kartę NVIDII, w panelu sterowania możesz czasem wybrać YCbCr 4:2:2 / 4:2:0 – wtedy 180 Hz + 10-bit może działać kosztem jakości (subsampling chroma).

Przy AMD jest podobnie, ale nie zawsze opcja jest dostępna.

• Upvote 1
Opublikowano
W dniu 27.09.2025 o 00:25, Send1N napisał(a):

Z tych 4 co podałeś to iiyama lub asus, lg ma tragiczny kontrast nawet jak na ips'a ;) acer ma lipną jasność. Zerknij sobie jeszcze na - LS32DG500EUXEN mam go osobiście, długo robiłem rozeznanie przed jego zakupem i się nie zawiodłem, dodatkowo trzyma przystępną cenę do tej pory z tego co widzę.

Tak z ciekawości ile dałeś? Teraz widzę że stoi po 1100 zł, a można go było nawet kupić za 899.
Robiłeś kalibrację z filmu Stilgara na MoreleTV? Bo chciałbym wiedzieć czy jest ona uniwersalna do wersji 27 cali i 32 cale. 

Opublikowano

1045 ;) za 9 stówek to chyba tylko 27" nie widziałem żeby wersja 32 była za tyle, raz bodajże przez chwile na ceneo widziałem 999. Z filmu stilgara połowicznie bo jednak wolę trochę bardziej zimne kolory niż to co on zrobił ale jedno jest pewne, fabryczne ustawienia są fatalne, kilka kliknięć i robi się całkowicie inny monitor ;) 

• Thanks 1
  • 3 tygodnie później...
Opublikowano

@Send1N 

Też muszę jakiś 32 kupić i zastanawiam się nad tym  LS32DG500EUXEN tylko nie wiem, czy nie będzie za bardzo lustrzana.

Dotychczas wszystkie matryce w monitorach miałem VA ale jednak w dzień to na VA te kolory są bardziej matowe. Pokój jest od strony wschodniej i obawiam się o efekt lustra.

Opublikowano

Tylko nie zraz się na początku jak odpalisz go pierwszy raz :E od razu mówię ze fabryczne ustawienia są wręcz fatalne ;) kilka kliknięć w menu i robi się całkowicie inny panel, stilgar testował wersję 27" i pokazuje na filmie co zmienić na start jak coś:

• Upvote 1
Opublikowano

Dzięki, już oglądałem ten materiał. 

W sumie chyba teraz każdy monitor/TV trzeba sobie poustawiać, ponieważ mają mocno przejaskrawione kolory albo za ostro idą w jeden kolor.

Nie rozumiem dlaczego nie można ich jakoś fabrycznie ustawić optymalnie tylko takie z du... y ustawienia.  

Jak przyszedł tegoroczny TCL 85" miniled, to niby byłem w stanie odpalić na fabrycznych i szło to jakoś oglądać ale i tak poprawiałem, a tak to każdy TV i monitor jaki miałem to jakaś gehenna z ustawieniami. Niby jeszcze Oledy od razu są ok.

Może to też kwestia, że przy lepszych parametrach już oko tak nie wyłapuje tych różnic albo te droższe już są skalibrowane w jakimś tam zakresie. 

Opublikowano

Przyszedł i przetestowany.

Ogólnie jestem zaskoczony ponieważ miał nowy soft i oprócz przejaskrawienia kolorów nie raził np. blue.

Poprawiłem ustawienia wg filmiku i faktycznie obraz jakby bardziej naturalny i tak nie pali w oczy.

Niby tylko 8 stref podświetlenia ale w ogóle nie widziałem różnic żadnych plam i różnicy w jasności.

Byłem troszkę przerażony efektem "lusterka" jak stał obok kompa bo się ekrany LCD z chłodzenia odbijały w monitorze ale na szczęście to efekt z folii.

Po zdjęciu folii ekran ładnie matowy i prawie nic nie odbija.

Naprawdę zajefajny monitor za te pieniądze.  Mam nadzieję, że pochodzi tyle, co jego poprzednik 22" Samsung z TV (około 15 lat) - co nie można pomarzyć... :) 

Chyba teraz będę częściej zasiadał na kompie u syna :)  troszkę mnie męczy granie z łóżka na TV 65" wolę jednak siedzieć przy biurku. 

• Like 1