kvcpr370 1 Opublikowano 3 Października Opublikowano 3 Października Witam, czy ten model chromebooka jest opłacalny? https://allegro.pl/oferta/lenovo-thinkpad-c13-yoga-ryzen-7-3700c-quad-16gb-128gb-ips-full-hd-rysik-11942684004?fbclid=IwY2xjawNMpLBleHRuA2FlbQIxMABicmlkETFOaVRBbVlvdnZkTjVkZHlQAR7nve37TYzK7cEIZjnrJNHm17Wc4kYzxwE1F6JvA76yuGbKEnZmy2dyHvjz6w_aem_Q-oEdI9fBaWuKk7s7FW8QQ max 800 zł a też mi zależy na wydajności
HappyLittleGamer 190 Opublikowano 3 Października Opublikowano 3 Października To bardzo ciekawe. Jak na Chromebooka czyli sprzęt do odpalania YouTube to ten procesor wygląda jak rakieta (serio). Wiem co mówię, bo mam Chromebooka z Celeronem N4020. A z ciekawości to co można robić na Chromebooku co wymagałoby dużej wydajności? Poza zainstalowaniem Linuxa 1 1
Send1N 4 153 Opublikowano 3 Października Opublikowano 3 Października Jak chrome OS działa znośnie na N4020 to nie mam pytań wtedy ten 3700c to faktycznie może być rakieta na tym systemie jeżeli tak się sprawy mają
HappyLittleGamer 190 Opublikowano 3 Października Opublikowano 3 Października Nie polecił bym nikomu, ale fakt jest taki że system startuje w kilka sekund i YouTube czy Netflixa się ogląda bez żadnych przycinek. Dopiero jak podłącze zewnętrzny ekran to już grafika ewidentnie nie daje rady. Moze i czuć że zamula bo np przeglądarka odpala strony www w kilka sekund a nie w 0.5 sekundy jak normalny komputer, ale jak już załaduje to to śmiga bez lagów Taki 3700c i 16 GB ramu to dla chromebooka pewnie jak 9800X + 64GB na Windowsie. 2
kvcpr370 1 Opublikowano 3 Października Autor Opublikowano 3 Października 9 minut temu, HappyLittleGamer napisał(a): Nie polecił bym nikomu, ale fakt jest taki że system startuje w kilka sekund i YouTube czy Netflixa się ogląda bez żadnych przycinek. Dopiero jak podłącze zewnętrzny ekran to już grafika ewidentnie nie daje rady. Moze i czuć że zamula bo np przeglądarka odpala strony www w kilka sekund a nie w 0.5 sekundy jak normalny komputer, ale jak już załaduje to to śmiga bez lagów Taki 3700c i 16 GB ramu to dla chromebooka pewnie jak 9800X + 64GB na Windowsie. O to właśnie chodzi, tylko i wyłącznie do internetu, a wydajność żeby tylko YT w 4K bez problemu dałoby się oglądać i tak z resztą mam maszyne z 9950x i rtx 5070 do wiekszych zadań
Send1N 4 153 Opublikowano 3 Października Opublikowano 3 Października Z palcem w nosie do takich zastosowań ci to wystarczy ze sporym zapasem mocy w dodatku na chromeOS to już w ogóle, ten system działa zdecydowanie szybciej niż nawet najbardziej pocięte mody windowsa. 1
kvcpr370 1 Opublikowano 4 Października Autor Opublikowano 4 Października https://allegro.pl/oferta/outlet-acer-chromebook-314-mt8183-8gb-128-chromeos-17702557967 czy ta wersja ARM będzie też spoko ?
HappyLittleGamer 190 Opublikowano 5 Października Opublikowano 5 Października Niezły downgrade. Tamten Ryzen był 3x szybszy od tego mediateka. Nie wypowiadam się o ARMach, ja bym unikał bo np Ubuntu nie zainstalujesz na chromebooku z ARM, a na prockach x86 zainstalujesz. Oczywiście jak Ci to wisi no to spoko, pewnie wśród chromebooków z 8GB Ram to najtańsza opcja. Ale jak już kupować sprzęt do oglądania youtube to można iść po bandzie i wziąć refurba z amazona.de z kuponem 5% dają to za 145euro to z przesyłką wyjdzie 630-640zł https://www.amazon.de/-/en/gp/product/B0FQV1Q2HZ/ref=ox_sc_saved_title_1?smid=AAIDHBFUWYE97&psc=1 Poczekaj na amazon prime days za 2 dni, może rzucą coś z 8GB ramu Ja mam jednak Celerona N3350 4GB ram i odtwarza youtube w 4K płynnie bez zająknięcia, a ten m3-8100Y ma 2.5x szybszą grafikę i procek też 2.5x szybszy. Niestety nie wiem czy to przez 4GB ramu czy co, ale multitasking podczas oglądania filmów odpada bo już nie wyrabia ten procek. Filmy działają płynnie bez zająknięcia tak jakby miały priorytet wydajnościowy a reszta systemu wtedy już zamula tak że nie da się nic innego zrobić. I tak samo jak podpinam zewnętrzny monitor to najlepiej przyciemnić laptopowy aby się wyłączył bo na dwóch monitorach na raz już zamula. Generalnie ciekawy jestem czy jest realny zysk przy przejściu z 4GB ram na 8GB, czy bardziej tu potrzeba mocniejszy procek niż Celeron. Śmieszne jest to że chromebooki lepiej ogarniają zewnętrzne ekrany bo mają displayport po obu stronach laptopa a nie jak na windowsie po jednej I u mnie jasność ekranu schodzi do poziomu super super niskiego że można w nocy udawać że wcale przed zaśnięciem nie używasz komputera i nie świecisz ekranem po oczach bo można przyciemnić prawie na zero. To to jest petarda yoga 13 flip 2-in-1 poniżej 1001zł z przesyłką i 8GB ram. https://amzn.eu/d/bwykHXz Ale ma wentylator i klawiaturę qwertz więc cały czar pryska Mimo wszystko, jako odtwarzacz jutuba, to brałbym go. Updejty chrome os ma do roku 2031. 2
Rekomendowane odpowiedzi