Skocz do zawartości

[8 do 10 tysięcy] - Komputer uniwersalny, ale nastawiony głównie na gry

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam forumowiczów 

Nastał ten moment kiedy po 8 latach trzeba rozstać się z obecnym komputerem i zamienić na lepszy model, sprawić przed gwiazdką sobie prezent.

- Komputer może być do 8000 zł ale jeśli trzeba może być do 10000 zł,

- Komputer chciałbym wybrać z pośród sklepów takich jak: Morele, X-kom, Apollo lub komputronik, Proline. Nic innego nie wchodzi w grę. Najlepiej aby było to morele bo tam kupował swój poprzedni i jestem zadowolony jak i inne rzeczy. Będzie w raz z montażem i ze wszystkim

- Zastosowanie uniwersalne: praca biurowa, grafika komputerowa - photoshop itp. internet, filmy, oglądanie meczów no i głównie gry. Moim priorytetem jest Marvel Rivals (poniżej podam wymagania do tej gry) i nadchodzący tytuł taki jak Warhammer Dawn of War 4, który ma zadebiutować za rok.

https://systemreqs.com/pl/gra/marvel-rivals

- Komputer będzie podłączony do dwóch monitorów, jeden mam taki jak poniżej (jest on drugim, nie głównym monitorem), a główny będę kupował w przyszłym roku.

Głównie będę działał na rozdzielczości 2K zdarzy się, ale to w grach, że może 1080p będzie.

https://www.morele.net/monitor-lg-ultragear-oled-27gr95qe-b-12807810/

- Obudowa taka jak poniżej lub coś podoba do niej szczególnie jeśli chodzi o wymiary bo gdyby była wyższa i szersza to wówczas nie mam jak jej umiejscowić bo takie mam biurko.

https://www.morele.net/obudowa-fractal-design-north-fd-c-nor1c-02-12445116/

Moja obecna obudowa:

https://www.morele.net/obudowa-fractal-design-define-c-tg-fd-ca-def-c-bk-tg-1516956/

- Chłodzenie wodne i RGB w środku do zmiany kolorów

- Karta dźwiękowa do moich Microlab Solo 6c chodź w przyszłości możliwe że zmienię głośniki.

- Procesora i żadnych innych podzespołów nie zamierzam podkręcać

- W nowym komputerze chce włożyć swój DYSK, który mam z tego komputera a jest nim:

https://www.morele.net/dysk-ssd-samsung-970-pro-512gb-m-2-2280-pci-e-x4-gen3-nvme-mz-v7p512bw-4188671/

- Cichy zestaw

- Intel i GeForce

- Komputer w raz z systemem Windows

Bardzo proszę o pomoc 

Dziękuje 

Edytowane przez [email protected]
Opublikowano (edytowane)

Skąd decyzja na Intela? Na dziś to raczej kiepska opcja jeśli najbardziej wymagającym zastosowaniem będą tutaj gry. AMD ze swoimi procesorami z 3D-Vcache wypada tam dużo lepiej.

Edytowane przez Dirian
  • Like 1
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
14 godzin temu, Dirian napisał(a):

Skąd decyzja na Intela? Na dziś to raczej kiepska opcja jeśli najbardziej wymagającym zastosowaniem będą tutaj gry. AMD ze swoimi procesorami z 3D-Vcache wypada tam dużo lepiej.

Ok. Może być AMD coś się właśnie dowiedziałem z innych źródeł, że lepiej brać pod uwagę AMD

Edytowane przez Dandi
Opublikowano (edytowane)

Jeszcze kwestia czy koniecznie chcesz ARGB bo w tym Fractalu to i tak za bardzo tego nie widac, buda mocno zabudowana z dosc małym oknem i idaca w stonowany wyglad, słabo to bedzie widoczne - wiem bo skladalem taki zestaw dla kumpla no i poza podswietlanym wentylatorem od chlodzenia powietrznego, to np. swiecacego RAM-u praktycznie nie widac ;) 

Edytowane przez Dirian
Opublikowano

Ja ci polecę co sam w tym tygodniu kupiłem i złożyłem:

Płyta główna GIGABYTE B850 Aorus Elite WiFi 7

Procesor AMD Ryzen 7 9800X3D 100-100001084WOF

Pamięć RAM PATRIOT Viper Venom 32GB (2x16GB) 6000MHz

Dysk LEXAR NM790 4TB SSD

Zasilacz MSI MPG A850G 850W 80 Plus Gold PCIe5.0

Obudowa BE QUIET! Shadow Base 800 DX Czarny

Głośniki EDIFIER MR4 2.0

Zotac GAMING GeForce RTX 5070 Ti AMP Extreme INFINITY 16GB GDDR7 256bit DLSS 4

be quiet! Pure Rock Pro 3 Czarny

Wszystko poza grafiką i chłodzeniem na PC kupiłem poza media expert bo nie mieli. 

Opublikowano
3 godziny temu, Pan Mateoo napisał(a):

@Dandi dales link do lokalnego koszyka a nie listy.

Proszę:

https://proline.pl/koszyk/dcd379d6

Godzinę temu, Crew 900 napisał(a):

Ja ci polecę co sam w tym tygodniu kupiłem i złożyłem:

Płyta główna GIGABYTE B850 Aorus Elite WiFi 7

Procesor AMD Ryzen 7 9800X3D 100-100001084WOF

Pamięć RAM PATRIOT Viper Venom 32GB (2x16GB) 6000MHz

Dysk LEXAR NM790 4TB SSD

Zasilacz MSI MPG A850G 850W 80 Plus Gold PCIe5.0

Obudowa BE QUIET! Shadow Base 800 DX Czarny

Głośniki EDIFIER MR4 2.0

Zotac GAMING GeForce RTX 5070 Ti AMP Extreme INFINITY 16GB GDDR7 256bit DLSS 4

be quiet! Pure Rock Pro 3 Czarny

Wszystko poza grafiką i chłodzeniem na PC kupiłem poza media expert bo nie mieli. 

Chyba taki sam prawie złożyłem, zobacz :)

Opublikowano

@Dandi

rozumiem kupno windowsa z oficjalnego sklepu - nie bede mowil ze to zle.

Ale 500zl lacznie za instalacje i konfiguracje windowsa?

Masz internet i forum i milion poradnikow, gdzie nie ma opcji ze cos spieprzysz wiec zastanow sie czy zamiast takiej uslugi, ktora mozesz zrobic sam nie wolisz moze jakiegoś dysku czy po prostu uwolnić budzet

Opublikowano (edytowane)

Dlaczego bierzesz windowsa po ponad 500 zł jak i konfigurację i jakieś aktualizację biosa? Przecież to sam możesz zrobić. Klucz do windowsa możesz za stówkę kupić i obraz pobrać z oficjalnej strony microsoft... Prawie tysiak w błoto. No i te pamięci, po co ci takie drogie? Jak masz te pariotry na proline za 399 zł co ci napisałem. Weź nie bierz tego i weź procka 9800x3d.   Poświęć parę godzin na złożenie i satysfakcja gwarantowana. 

Obudowa jak dla mój gust brzydka. Weź zobacz se tą co ja kupiłem. 

IMG_20251012_191057.jpg

IMG_20251012_191051.jpg

Edytowane przez Crew 900
Opublikowano

Jego priorytetem jest gra, a miedzy 7 7800X3D a tym 9800 roznica w 2k jest paru fps co sie totalnie nie oplaca w kontekscie gier. Co do tego jaka bedzie roznica w montazu etc to juz niech inni sie wypowiedzą.

Co do wyboru monitora - zapraszam do dzialu monitory, tam sie ostatnio duzo dzialo

Opublikowano
1 minutę temu, Pan Mateoo napisał(a):

Jego priorytetem jest gra, a miedzy 7 7800X3D a tym 9800 roznica w 2k jest paru fps co sie totalnie nie oplaca w kontekscie gier. Co do tego jaka bedzie roznica w montazu etc to juz niech inni sie wypowiedzą.

Co do wyboru monitora - zapraszam do dzialu monitory, tam sie ostatnio duzo dzialo

Monitor chce kupować w przyszłym roku i do tego czasu dużo się zmieni. 

Opublikowano (edytowane)

1 godzinę temu, Crew 900 napisał(a):

Dlaczego bierzesz windowsa po ponad 500 zł jak i konfigurację i jakieś aktualizację biosa? Przecież to sam możesz zrobić. Klucz do windowsa możesz za stówkę kupić i obraz pobrać z oficjalnej strony microsoft... Prawie tysiak w błoto. No i te pamięci, po co ci takie drogie? Jak masz te pariotry na proline za 399 zł co ci napisałem. Weź nie bierz tego i weź procka 9800x3d.   Poświęć parę godzin na złożenie i satysfakcja gwarantowana. 

Obudowa jak dla mój gust brzydka. Weź zobacz se tą co ja kupiłem. 

Spoko obudowa tylko nie zmieści się u mnie. Jedyne obudowy, które by weszły u mnie to MIDI Tower.

Tam gdzie znajduje się jednostka centralna to tak wygląda jak szafka, mierzyłem ile mam wolnej przestrzeni i tak to wygląda:

Wysokość - 5 cm

Szerokość - 4 cm 

Długość - 8 cm + 5 cm by się zrobiło jeszcze

20251012_191721.jpg

Edytowane przez Dandi