Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Cześć Wszystkim! 

Piszę swój pierwszy post na forum ponieważ brakuje mi już nieco pomysłów i proszę o pomoc forumowiczów. Może ktoś będzie w stanie mi doradzić. W tym roku zacząłem sobie nieco więcej grać w gry. I problem polega na tym że 70/80% tytułów w które grałem lub aktualnie gram freezuje się i wyłącza. Kilka razy zresetowały nawet komputer. Gram aktualnie w Resident Evil Village i Arc Riders tutaj jest jeszcze gorzej mam wrażenie. Gry crashują się po 30-60 min grania (czasami moze nieco dłużej). Miałem też tak z grami w które grałem w tym roku - Crysis 1,2,3 Remaster oraz poprzednimi Residentami - 2,3,4 Remake. Oczywiście sterowniki GPU aktualne. W tygodniu zaktualizowałem Windowsa 10 do 11. Myślałem że pomoże to rozwiązać problem ale jest to samo. Mój PC:

Win 11 64
Płyta MAG B560M BAZOOKA
Chłodzenie: wodne Arctic Liquid Freezer II 280
Intel i9 10900
Rtx 4080 Gigabyte
32 Ram (Kingston KHX3466C16D4/16GX)
Dyski SSD 
Zasilacz: Thermaltake Toughpower Grand RGB 850W 80 Plus Gold

Będę bardzo wdzięczny za jakiekolwiek poszlaki w rozwiązaniu problemu. Pozdrawiam! 

PS. proszę wybaczyć nazwę użytkownika. Użyłem emaila który został założony 17 lat temu xd :ehh:

Edytowane przez czechxxx
Opublikowano

Przy takich freezach i wywalaniu z gry na pulpit na pierwszy ogień test pamięci ram tym: https://github.com/CoolCmd/TestMem5/releases/tag/v0.13.1 odpal plik exe, wejdz w zakładkę settings > testing > configuration > wybierasz np profil anta777 @ extreme i naciskasz ok po tej zmianie uruchamiasz jeszcze raz exe (prawym jako administrator) i czekasz te 120minut czy test zakończy się bez błędów, jeżeli znajdzie chociaż jeden error poinformuje cię o tym w pozycji "errors" i test zatrzyma się samoczynnie.

• Like 1
Opublikowano

Wygląda na to że chłopaki obudzli się z ręką w nocniku przede wszystkim to pytanie czy gry i windows są oryginalne 

jeżeli ich testy , które Ci zalecili nie dadzą odpowiedzi to wrzuć komplet logów z FRST

• Like 1
Opublikowano
W dniu 4.11.2025 o 21:12, Send1N napisał(a):

Przy takich freezach i wywalaniu z gry na pulpit na pierwszy ogień test pamięci ram tym: https://github.com/CoolCmd/TestMem5/releases/tag/v0.13.1 odpal plik exe, wejdz w zakładkę settings > testing > configuration > wybierasz np profil anta777 @ extreme i naciskasz ok po tej zmianie uruchamiasz jeszcze raz exe (prawym jako administrator) i czekasz te 120minut czy test zakończy się bez błędów, jeżeli znajdzie chociaż jeden error poinformuje cię o tym w pozycji "errors" i test zatrzyma się samoczynnie.

Bardzo dziękuję za odpowiedź!

Jutro uruchomię test i sprawdzę ram. Wrócę z informacją :)

• Upvote 1
Opublikowano
6 godzin temu, raven555 napisał(a):

Wygląda na to że chłopaki obudzli się z ręką w nocniku przede wszystkim to pytanie czy gry i windows są oryginalne 

Powiem tak :E nigdy nie miałem oryginalnego systemu i żadnej oryginalnej gry (oczywiście single player) bo za multi to się płaciło i jeżeli sprzęt jest stabilny to nigdy nie miałem problemu przez "brak oryginalności" :hihot: z wywalaniem do pulpitu, chyba że przegiąłem z UV/OC - CPU/RAM/GPU lub po prostu dana część była fabrycznie niestabilna na "auto" bo zdarzały się i takie przypadki ;) 

• Like 3
  • Haha 1
Opublikowano
1 godzinę temu, Send1N napisał(a):

Powiem tak :E nigdy nie miałem oryginalnego systemu i żadnej oryginalnej gry (oczywiście single player) bo za multi to się płaciło i jeżeli sprzęt jest stabilny to nigdy nie miałem problemu przez "brak oryginalności" :hihot: z wywalaniem do pulpitu, chyba że przegiąłem z UV/OC - CPU/RAM/GPU lub po prostu dana część była fabrycznie niestabilna na "auto" bo zdarzały się i takie przypadki ;) 

Tylko zatoka zatoce nie równa, jak wpływasz do New Providence to spoko, ale są takie gdzie grasują somalijscy piraci i wtedy Bóg jeden wie co się może zdarzyć :) też w odległych czasach nie miałem żadnych problemów z produktami z pod ciemnej gwiazdy.  

• Haha 1
Opublikowano

No są te za które sobie sklepy liczą 600pln :hihot: i ludki dalej myślą że czymś to się różni od tego który pobiorą sobie z neta i zrobią bootowalnego pena za darmo :E pewnie "bezpieczeństwo" i gwarancja nie wyrzucania gier do pulpitu ich do tego przekonuje.

• Upvote 2
Opublikowano (edytowane)
W dniu 4.11.2025 o 21:15, janek25 napisał(a):

Jakie chłodzenie CPU? Ram jaki konkretnie ?

Zasilanie jaki ?

Hej, dzięki za odpowiedź!

Chłodzenie: wodne Arctic Liquid Freezer II 280
RAM: Kingston KHX3466C16D4/16GX
Zasilacz: Thermaltake Toughpower Grand RGB 850W 80 Plus Gold

W dniu 5.11.2025 o 04:27, AndrzejTrg napisał(a):

I może kontrolny ss z gpuz i hwinfo podczas grania, może karta lub procek się przegrzewają. No i o zasilaczu proszę nie zapomnieć :) . I z tego co napisałeś to problem nie jest nagły a już trwa jakiś czas :) 

dzięki za info. Nie wiem jeszcze co to ale sprawdzę i zrobię testy :) Może to coś serio z temperaturą. Czasami czuję że może i jest wysoka

W dniu 5.11.2025 o 10:31, Galvatron napisał(a):

Przetestuj procesor za pomocą testu (nie benchmarku) OCCT: https://www.ocbase.com/download

Dzięki bardzo za odpowiedź. Zobaczę dzisiaj :)

W dniu 5.11.2025 o 15:20, raven555 napisał(a):

jeżeli ich testy , które Ci zalecili nie dadzą odpowiedzi to wrzuć komplet logów z FRST

Hej, dzięki za odpowiedź. Wszystko oryginalne mam od zawsze. Legitny windows + gry ze Steam

Edytowane przez czechxxx
  • Like 1
Opublikowano (edytowane)
4 godziny temu, Send1N napisał(a):

Pierwsze co to zrób test ramu programem i w sposób który wrzuciłem w drugim poście, jak to przejdzie bez błędów to wtedy dopiero można dalej grzebać ;) 

Dziuję za raz jeszcze odpowiedź. Niestety nie miałem możliwości zrobić tego w tygodniu - zrobiłem dopiero dzisiaj. Log pokazuje 0 errorów po teście ktory trwał 2h i 20 minut. Więc RAM chyba jest okej

Monosnap TestMem5  0.13.1 2025-11-08 17.07.05.png

Edytowane przez czechxxx
  • Like 1
Opublikowano (edytowane)

Ten windowsowy owszem ale on zrobił test przecież TM5 ;) to jest ogarnięty soft który dobrze testuje (SAM RAM) kontrolera pamięci w cpu nie dociska zbytnio. Po tym co wrzucił wyżej na profilu anta można na 99,99% przyjąć że same pamięci są ok.

Edytowane przez Send1N
Opublikowano
W dniu 9.11.2025 o 07:37, AndrzejTrg napisał(a):

Memtest z poziomu Windowsa jest daremny jak mi się dobrze kojarzy, także lepiej zassać takiego z poziomu biosu i MEMTEST, a nie testmem a to jest różnica 🙂

6 godzin temu, Send1N napisał(a):

Ten windowsowy owszem ale on zrobił test przecież TM5 ;) to jest ogarnięty soft który dobrze testuje (SAM RAM) kontrolera pamięci w cpu nie dociska zbytnio. Po tym co wrzucił wyżej na profilu anta można na 99,99% przyjąć że same pamięci są ok.

18 minut temu, nalewator napisał(a):

Sprawdź temp. procesora i karty pod obciążeniem, stawiam że coś się przegrzewa .

Bardzo dziękuję za odpowiedzi. Pochylam się ku teorii o wysokiej temperaturze. Odkąd 2 dni temu otworzyłem obudowę- 0 problemów. Zamknę ją potestuję temperaturę grając w coś 

• Like 1