Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Cześć,

chciałbym przejść z laptopa na komputer stacjonarny, ALE w moim środowisku pracy jest bardzo ważny pobór prądu takiego zestawu oczywiście po odpowiednim UV, underclockingu i zmniejszeniu power limitu. Aktualnie mój laptop 275HX i RTX5070TI po tych wszystkich modyfikacjach pobiera z gniazdka nie licząc ekranu bo korzystam z zewnętrznego tylko 185-195W przy maksymalnym obciążeniu, czy jesteśmy wstanie złożyć tak energooszczędną stacjonarkę do 5K (nie licząc systemu, ramu i dysku)? Nie boję się też używanych części. Obecny laptop jest aż nadto wydajny dla mnie, nie jestem graczem ale lubię sobie przejść 1-2 tytuły w roku dlatego chciałbym wydajną kartę graficzną. Mam monitor 4K 60Hz.

Proszę o pomoc w złożeniu zestawu.
CPU: Zastanawiam się miedzy 9600x, a U5 245k. Słyszałem, że AMD pobiera mniej prądu w stocku, ale gorzej wypada w IDLE? Nie upieram się ale jestem przyzwyczajony do intela z racji że jest ich najwięcej w laptopach. Dla przykładu mój laptop ma ustawione PL1: 55W PL2: 90W. Obniżone zegary turbo do P4.6 /E3.6 i UV Laptop ma też łączny limit mocy dla GPU i CPU 205W.

GPU: Chciałbym RTX5070 ale czy jesteśmy wstanie zmniejszyć mu tak moc? Na papierze jest praktycznie jak mój 5070TI Mobile. Na laptopie nie mogę operować power limit, tylko zegary i napięcie. Przy 0.785V, core 2400 i pamięci +1600 karta pobiera max 100W. Stock to 140W. Czy na stacjonarce działa coś w rodzaju nvidia optimus? W 90% raczej bym chciał używać karty zintegrowanej ale też bym chciał sie szybką przełączyć na RTX. Myślałem o dwóch kablach hdmi podłączonych do płyty i karty oraz zmianie źródła w monitorze, tylko nie wiem czy to jest dobry pomysł i będzie działać? Nie wiem jak działa soft w stacjonarce czy sa jakieś profile energetyczne jak w laptopie i czy jak wezmę kartę i mobo tej samej firmy to będzie wspólny soft?

Mobo: Na pewno MicroATX, chipset który pozwoli mi na UV, underclocking itd, obsługa PCIE 5 dla karty i dysku (w laptopie mam 9100 pro który bym chciał przełożyć). Nie wiem jakie inne cechy, na podstawie laptopów asus wydawał mi się najbardziej solidny i miał dobry soft. CPU ze średniej półki to płyta raczej też 800-900zł.

PSU: tutaj chyba 600W max wystarczy, liczy się też kultura pracy, ale widziałem jakiś excel z taką oceną zasilaczy. Są te zasilacze ATX3.1 ale nie wiem czy to potrzebuje, modularny bo lubię porządek w obudowie :)

Obudowa: typu Lian Li DAN A3

Chłodzenie: tutaj jestem zielony ale często czytam jak ludzie mają po 90 stopni w stacjonarce gdzie mają założone chłodzenie wodne i 6 wentylatorów, a ja w laptopie mam dwa wentylatory pierdziawki i co prawda z drogą podkładką chłodząca nie przekraczam 75 stopni przy 44-46 DB. Z racji takiej kastracji podzespołów raczej bym chciał jakieś jedno kolumnowe + coś do obudowy ważne żeby było to ciche. 300-400zł za komplet (CPU i obudowa)? 

Dzięki

Edytowane przez Arano87