Skocz do zawartości

SN7100 1TB vs KC3000 2TB - a może coś innego?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam, chciałbym wymienić mój leciwy BX500 480GB który ostatnio zauważyłem, że się dość mocno przywiesza przy zapisie dużej ilości i/lub po prostu dużych plików, zapis spada do zera nawet na kilkanaście sekund po czym jest wznawiany i tak w kółko. SMART nie wykazuje żadnych błędów. Może to wina kontrolera.

W każdym razie, szukam dysku NVMe, 1TB lub 2TB, jestem skłonny kupić mniejszy rozmiar ale żeby dysk był porządny, to jest bez kości QLC i najlepiej jakby miał DRAM, a jeśli jest DRAMless to żeby mimo to działał sprawnie dzięki temu jak jest zbudowany.

W tytule wrzuciłem te dwa dyski bo w x-kom jest na nie promka teraz, jeszcze może Samsung 1TB 990 PRO jest warty uwagi, ale tu cena za 1TB jest wyższa. Czy są to dyski warte uwagi, czy może można kupić coś lepszego w tej cenie?

Edytowane przez JaCube
Opublikowano (edytowane)

Jeśli masz płytę jak w podpisie (MSI B450-A PRO MAX), to posiada ona tylko jeden slot na dyski NVME z interfejsem PCIe 3.0x4, co oznacza, że podane przez Ciebie wyżej dyski będą działały ale będą miały przyciętą prędkość do ok. 3500 MB/s. Jeśli nie planujesz zmiany płyty w najbliższym czasie to możesz poszukać tańszy dysk pod PCIE gen 3, choć widzę, że jest ich coraz mniej dostępnych w sprzedaży. 

Kolejna opcja to kupno dysku pod PCIe 4 gen. w dobrej cenie, niewiele odbiegającej od cen dysków PCIe gen. 3. 

Przykładem może być tu: https://www.x-kom.pl/p/1146134-dysk-ssd-lexar-1tb-m2-pcie-gen4-nvme-nm790.html który jest niewiele droższy od gen.3 a jest to całkiem niezły dysk (nawet jak na gen 4)

Dopłata do droższych (szybszych) rozwiązań, jak np. Samsung 1TB 990 PRO w Twoim wypadku mija się z celem (o ile nie planujesz zmiany płyty).

Edytowane przez Miś Koralgol
Opublikowano

Rok temu szukałem dysku. Wziąłem metodę najmniejszej ilości wpadek, wadliwych serii, błędów w firmware. Wybór padł na SN770, obecnie następcą jest SN7100. Poszedłem drogą najbezpieczniejszą, w końcu dane są bezcenne ;) KC3000 od razu odrzuciłem z uwagi na (o ile pamiętam), problemy z degradacją i usterkami, cichymi podmianami podzespołów dysku.

• Haha 1