Skocz do zawartości

Laptopy Gigabyte / Aorus - Temat zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

• tomcug przypiął/eła ten temat
Opublikowano

Może wy mi odpowiecie na pytanie bo borykam się z tym dość długo i w żadnej wersji Gigabyte Gaming Center, nowszej czy tej ostatniej dalej jest coś co mnie wnerwia.  

W moim Aorusie 7 9KF za każdym razem po uruchomieniu lapka muszę włazić do GCC i ustawiać odpowiednio ustawienie pracy na Gaming i potem pracę wentylatorów na normal. Czy tylko w moim lapku nie jest w stanie zapamiętać tych ustawień? 

Wnerwia mnie to klikanie zawsze po odpaleniu systemu. 

Jest jakaś szansa żeby zapamiętał te ustawienia w GCC?

Opublikowano

A nie możesz utworzyć skrótów klawiszowych aby aktywować dany tryb kombinacją np 2 klawiszy? ostatnio jak miałem w rękach lenovo ideapad 3-15 gaming to też nie zapamiętywał  ostatniego trybu pracy po ponownym uruchomieniu ale tryb zmieniało się na klawiaturze więc znacznie wygodniej niż wchodzenie za każdym razem w soft ;) 

Opublikowano (edytowane)

No ja cię lubię bardzo, ale ty mnie draniu na skróty klawiszowe w GCC namawiasz? Jeszcze gorzej się to skończy niż jest teraz. 

Parę dni temu była aktualizacja GCC i przez 3 uruchomienia zapamiętał ustawienia, a za czwartym wróciło do normy. Ech... :E

PS... Muszę rozkminić skróty klawiszowe czy poza softem na szybko to mogę ustawiać. Tego całego softu od Gigabyte nie znoszę mimo dużej sympatii do tej firmy. 

Edytowane przez Grandal
  • Upvote 1
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano (edytowane)

Ma ktoś może z was G5 KF z 12500h i Rtx 4060 i może potwierdzić że dołączony zasilacz 150w jest za słaby ? 

Znalazłem test na notebookcheck i wpisy na Reddit że ludzie wymieniają w nim zasilacz na 230w  bo stockowu przy obciążeniu CPU + GPU się przegrzewa i wyłącza..

Czy wtyczka do zasilacza ma 5.5x2.5 czy 6x3.7mm ?

Edytowane przez Yedi
Opublikowano (edytowane)

Bardzo dobrze - właśnie tanio upolowałem 230w :)

Panowie - dalej drążąc temat..

Czy ktos flashował Bios w G5 KF na F10 ? Coś naprawili, coś zepsuli ?

Co do zasilania - ewidentnie 150W to za mało i widać to bardzo dobrze w trybie performance gdzie GPU leci na 75W a cpu na .. 35W bo zasilacz się kończy..

Edytowane przez Yedi
  • Upvote 1
  • 10 miesięcy temu...
Opublikowano

Witam, zakupiłem laptop Aorus 16X 9SG 2024 i mam dwa pytania w kwestii ram:

1. Czy ktoś wie jakie grubości mają termopady ramu?

2. Czy i jeżeli jest możliwość, gdzie można włączyć profil XMP? Mam oryginalnie włożone przez Gigabyte 2x16 GB DDR5 5600MHz, a taktują 4800MHz.

Dzięki za pomoc

Opublikowano

Co do grubości padów w laptopowym ramie to na 99,99% nikt ci tego nie powie ;) o wiele większa szansa jest dostać takie info jeżeli pytałbyś np o grubość w desktopowej karcie graficznej, jak masz bios w laptopie w którym nie ma możliwości odpalenia profilu to tylko pamięć która ma w JEDEC te 5600mhz będzie działać z najwyższą możliwą prędkością obsługiwaną przez procesor, jak masz moduły które do pełnego taktowania wymagają odpalenia profilu a bios tego nie umożliwia to nic nie zrobisz ;) 

Opublikowano (edytowane)

Nie do końca wiem o czym dokładnie mówisz przecież moduły pamięci ram nie mają żadnych radiatorów w tym przypadku ;) 

1.png

Chyba że miałeś na myśli "VRAM" od gpu? jeżeli tak to i tak nie ma sensu ruszać fabrycznych, w razie wu zmieniasz tylko pastę na rdzeniach gpu/cpu i to wszystko.

Edytowane przez Send1N
Opublikowano (edytowane)

Znalazłem jedynie takie zdjęcie. Jak widać na ramie jest pasek trmopadu i pod dolną kością również jest tylko dużo cieńszy. Właśnie wcześniej nie widziałem nigdzie tak montowanych termopadów na ramie i tu mnie mocno to zaskoczyło., radiatora brak, a termopad jest😅

RAM.jpg

Edytowane przez Johos
  • Confused 1
Opublikowano (edytowane)

Nie wiem czemu ma to niby służyć :E ale kompletnie nie warto sobie tym zaprzątać głowy i tracić kasę na wymianę tego... ;) zauważ że pod kartą wifi też to widać co nie ma kompletnie żadnego sensu, może w tym przypadku robi za izolator przed jakimś ewentualnym zwarciem :E

Edytowane przez Send1N
Opublikowano

No właśnie tego nie rozumiem, widziałem różne laptopy jak są wewnątrz zbudowane i układ chłodzenia itp. ale to widzę u siebie pierwszy raz i dla mnie to było zdziwko na maxa. Takie termopady są też na ssd, ale tam raczej zawsze są jakieś dawane. Dlatego wolę się dopytać czy ktoś wie jak to doi siebie ma i jak z wymianą😅 Dzięki za pomoc :)

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

ddr5-pmic-gets-rather-hot-at-1-35v-v0-6h

15 godzin temu, Send1N napisał(a):

W sumie zaciekawiło mnie w jakim celu to jest w tych miejscach, może kolega @allas wie? :) widzę że się pojawiłeś na nowym forum :piwko:

Na forum jestem już od czasu migracji z  PClab :D  . Tylko nie udzielam się za dużo. A wracając do tematu , w pamięciach ddr5 zastosowano układ PMIC który wytwarza potrzebne zasilania dla kości.  . PMIC lubi się grzać a mała powierzchnia samego pcb pamięci ,  nie wystarczy żeby odprowadzić ciepło dlatego dali termopad. Tutaj jest to dobrze wytłumaczone: https://www.samsungsem.com/global/newsroom/news/view.do?id=5026

Edytowane przez allas
  • Like 1
Opublikowano (edytowane)

@allas

Znam temat PMIC ;) w pamięciach do stacjonarek też to jest i był płacz o to że niektóre moduły nie mają termopada na PMIC pod głównymi radiatorami i ciepło jest odbierane z samych kostek.. a układ się smaży, natomiast w przypadku tego laptopa są termopady ale nie stykają się one z żadnym radiatorem głównie o to mi chodziło, to samo jakiś termopad jest położony pod kartę wifi w tym modelu co też jest delikatnie mówiąc dziwne :hmm:

6 godzin temu, Johos napisał(a):

Czyli pozostało zmierzyć grubość, gdy się będzie wymieniać kości. Dziękuję ogromnie za rozjaśnienie tematu :D

Nie ma takiej potrzeby, bierzesz jakąś pensetę albo nawet w paluchy i przekładasz te obecne pady delikatnie aby ich nie rozerwać ;) chociaż i tak wygląda na to o czym wspomniałem że robią one za "atrapę" :E 

Edytowane przez Send1N
Opublikowano
11 godzin temu, Send1N napisał(a):

natomiast w przypadku tego laptopa są termopady ale nie stykają się one z żadnym radiatorem głównie o to mi chodziło

Samo pcb jest bardzo dobrym radiatorem , termopad na pcb odbiera ciepło z dolnej kości , a górna kość oddaje temperaturę do dolnej. Chyba tak to wymyślili.:hmm:

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

Na to wygląda bo karta wifi z tego co widać na obrazku jest "chłodzona" na podobnej zasadzie :ExD swoją drogą to też dziwne że ona wymaga jakiegokolwiek chłodzenia :magik:

Edytowane przez Send1N