Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

CPU: i512400f

GPU: rx6600

RAM: ddr4 2x8gb 3600 (chyba cl18 nie pamiętam)

DYSK: ssd m2 1tb

PŁYTA: gigabyte b660m DS3H AX DDR4

ZASILACZ: silentiumpc Vero L3 600W

MONITOR: 144hz fullhd

OBUDOWA: silentiumpc ventum VT2 EVO TG ARGB

sam składałem ~2 lata temu i zastanawiam się jaki tu zrobić upgrade:boink:ostatnio ogrywam sporo fortnite i denerwuje mnie 100% użycia procka na niskich a po zmianie na najwyższe spada do 50% ale przez to że generuje znowu mniej klatek (stałe ~60).

myślałem nad i5-14600K lub i7-14700KF i zmianie karty na jakaś 4060 ale nie wiem czy płyta uciągnie. 

oscyluje aby się zmieścić w 3000zł 

Opublikowano

niee dla mnie wystarczająco bo okolice 180-200 na niskich i 100%cpu i mnie to lekko dziwi że używa 100%. patrząc na różne filmy na yt z tym samym gpu i cpu zastanawia mnie czemu tak jest gdzie oni prezentują przedział 50-60% na cpu mając te 200klatek

nie wiem to kwestia tego że mam te 16gb ramu a nie 32?

Opublikowano

Spróbuj podbić na średnie i zobacz jak wtedy będzie. 

Jak masz na niskich to pewnie GPU się nudzi i przez to CPU jeździ na wysokich obrotach.

Ewentualnie może masz jakiś syf w systemie i coś w tle działa?

Opublikowano

zmienienie na średnie/direct12/ powoduje faktyczne zmniejszenie procka(skacze od 80do100) zależnie pewnie od lokalizacji i daje gpu na 95% ale fps spadają do stałych 80+- przez co dla mnie osobiście ciężko grać. syf w systemie może być nie robiłem formatu od złożenia, w tle nic nie mam nic włączone.

Opublikowano

No to jak tak mocno dropią klatki to bardziej ogranicza GPU niż CPU, skoro na low procek wyciąga okolice 200 klatek.

Kup sobie może używkę RTX 3070, koło tysiaka latają, będzie wyraźnie wydajniejsza od 4060tki. Przed montażem karty walnij format i wtedy oceń czy wydajność po zmianie GPU cię zadowala.

Te i5 14600K czy tym bardziej i7 14700k dla tej płyty to będzie trochę killer, słaba sekcja zasilania, problematyczny undervolting - to nie jest dobry pomysł. Prędzej raczej sprzedałbym to i przesiadł się na AM5, ale zacznij od wymiany GPU. W razie czego budżetu starczy na wymianę platformy po odsprzedaży obecnych gratów.