Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam dwa monitory jeden przed sobą drugi po prawej, od kiedy mam dwa monitory w 99% przypadków bios się wyświetlał na prawym zamiast na głównym nawet animacja uruchamiania systemu wyświetla się na prawym dopiero sekundę później wyświetla się okno logowania na głównym ekranie przepinałem kable HDMI w jedną i w drugą stronę bez zmian, jak zrobić, by główny ekran był cały czas główny oczywiście w systemie mam ustawiony ekran główny przed sobą jako 1, a prawy jako 2.

Opublikowano

Jak mam taką kolejność wszystkich wejść i bez różnicy, czy HDMI 1 monitora podłączę do 1, czy 2 wejścia bios wyświetlał się zawsze na drugim, chyba że odłączę 2 monitor to wiadomo, że bios się wyświetli dopiero na tym pierwszym do tego mi się wyświetlają uprawnienia administratora na drugim ekranie, a nie na pierwszym.

44g4.jpg

Opublikowano

Ale to problem z BIOSem a nie Windowsem więc nie wiem, co robi wątek w tym dziale ;)
Zobacz, czy monitory nie mają automatycznego wybierania źródła. Może karta graficzna próbuje się skomunikować z monitorem, ale ponieważ nie dostaje odpowiedzi na czas, to zaczyna wyświetlać obraz na tym, który szybciej reaguje?

Opublikowano

Ale jak mogę mieć problem z biosem bo nie łapię? resetowałem go do ustawień pomyślnych

Główny monitor mam ten LG UltraGear 24GN60R-B po prawej mam ten Acer Nitro VG220QBMIIX w tym acer wyłączyłem wszystkie opcje auto źródło oraz tryb szybkiego uruchamiania i dalej nic

Opublikowano
2 godziny temu, dawid8896 napisał(a):

Ale jak mogę mieć problem z biosem bo nie łapię?

Bo to nie Windows jest odpowiedzialny za to, gdzie idzie obraz przy starcie komputera. Dopiero jak się system zaczyna ładować to może mieć na to jakiś wpływ.
Sprawdź na karcie graficznej, które porty mają większy lub mniejszy priorytet i przełącz monitory odpowiednio. Kup kabel DisplayPort jeżeli takiego nie masz, bo te zazwyczaj maja priorytet.

• Upvote 1
Opublikowano

Nie ma sensu podłączać tego LG pod DP, bo wtedy spada odświeżanie do 75hz, a na HDMI mam 144hz zmieniłem kolejność w ustawianiach ekranu w systemie, że LG jest jako drugi, a acer jest pierwszy i jak na razie bios wyświetla się na lg, tak jak chciałem, ale dalej mam problem, że uprawnienia administratora wyświetlają się na tym ACER może jakieś aktualizację się źle zainstalowały albo co.

Opublikowano
16 godzin temu, Send1N napisał(a):

Nie rozumiem jak ustawienie pod windowsem kolejności mogło wpłynąć na to na którym się bios odpala :E :hmm:

też po przeczytaniu tematu zwątpiłem %-) ale faktycznie sprawdziłem i ma wpływ %-) cholera wie jak to działa, ale mam trzy monitory, dwa podłączone pod dedykowaną kartę i jeden pod zintegrowany układ 5600G do tej pory miałem ustawiony monitor z dedykowanej karty podłączony po DP jako monitor pierwszy i start komputera i bios cały wyświetlał się na nim, przestawiłem do testu jako monitor 1  ten który jest podpięty po HDMI do integry i teraz faktycznie cały start kompa i bios mam na tym monitorze %-)

• Thanks 1
  • Upvote 1
Opublikowano

U mnie teraz dopiero się naprawiło z tymi uprawnieniami administratora okna uprawnień wyświetlają się na głównym ekranie, a nie tak, jak wcześniej na drugim ekranie coś naprawiają w tym systemie, a 5 następnych rzeczy psują dobrze, że nie będą robić tego windows 12, bo dopiero, by była kupa.