Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, jeszcze do końca marca Firefox ma wsparcie dla Windows 8.1 i tylko na tej przeglądarce obecnie działa mi telewizja streaming online w canalplus.com bo w innych jest błąd DRM i teraz pytanie czy da się coś zrobić, aby nadal można było oglądać na tym Windowsie telewizje online w c+? Czy zostaje tylko aktualizacja do W10 bez aktywacji i jeszcze oglądanie do października ze wsparciem przeglądarek? Może ma ktoś na to jakieś rozwiązanie i jest możliwość dalszego oglądania na W8.1? Dziękuję za rady.

Opublikowano

Skoro system, który stracił wsparcie 2 lata temu dopiero teraz przestaje otrzymywać aktualizacje dla przeglądarek, to system, który straci wparcie w październiku 2025, pewnie ciągle będzie wspierany przez większość producentów do 2027 roku.
Jest też spora szansa, że 10 się aktywuje kluczem od Windowsa 8.1

Inna opcja - zainstaluj Linuxa :P

• Upvote 1
Opublikowano
2 godziny temu, narmiak napisał(a):

Jest też spora szansa, że 10 się aktywuje kluczem od Windowsa 8.1

W jaki sposob? Z tego co czytalem to juz nikomu sie nie chce aktywowac z klucza W8.1

Mam klucz w bios który sam sie zczytuje przy instalacji 8.1 i nigdy nie byl aktywowany do W10

Opublikowano
19 godzin temu, nachwilee napisał(a):

W jaki sposob? Z tego co czytalem to juz nikomu sie nie chce aktywowac z klucza W8.1

Mam klucz w bios który sam sie zczytuje przy instalacji 8.1 i nigdy nie byl aktywowany do W10

i tu zrobiłeś błąd :) zainstaluj najlepiej ZorinOS [Linux] (https://zorin.com/os/) mega podobny do Windowsa (ma język PL - uprzedzam pytanie %-)), stale aktualizowany, pełne wsparcie przeglądarek i nie będzie kłopotów :)

Opublikowano (edytowane)

to zupełnie inny system, pod urządzenia IoT (automatyczne kioski, bankomaty, urządzenia medyczne i wiele innych %-) ) w sumie można go używać, ale nie dostaje update jak zwykłe windowsy %-) no i do tego zupełnie inne zasady licencyjne (tak wymaga klucza)

oprócz tego wiele aplikacji/usług z których korzystamy na co dzień są w nim wyłączone - urządzenia IoT nie mają z reguły aż tak pokaźnych zasobów jak nasze PC i nie wymagają działania wielu aplikacji/usług z których normalnie korzystamy

Edytowane przez wowo89
Opublikowano

Jeżeli masz kompatybilny sprzęt, to po prostu instaluj Windowsa 10 a potem 11 i nie aktywuj. Żadnych prawnych konsekwencji z tego tytułu nie ma. Jak się aktywuje kluczem od W8.1, to tylko bonus.
A jak nie masz kompatybilnego sprzętu, to kup za grosze poleasingowego laptopa albo stacjonarkę z wgranym już systemem. Grać na tym nie będziesz, ale do neta czy odtwarzania filmów z usług streamingowych w zupełności wystarczy.
Ewentualnie możesz "usmarwić" telewizor kupując przystawkę na Androidzie za 200 zł (mniej jak trafisz na promkę) i tam pewnie jest stosowna aplikacja.

• Upvote 1
  • 3 tygodnie później...
Opublikowano
W dniu 19.01.2025 o 18:44, wowo89 napisał(a):

https://pl.aliexpress.com/item/1005007038662202.html?spm=a2g0o.cart.0.0.388d4ae4x2Rm8D&mp=1&gatewayAdapt=glo2pol a nie lepiej coś takiego? :D do streamingu starczy, w cenie już wliczony Win11 %-) 

Czy to jest legalny oryginalny Windows? Jest to jakaś licencja zbiorcza czy na jakiej zasadzie to działa? Czy po wymianie dysku już po Windowsie czy jest to licencja cyfrowa w BIOS?

Opublikowano (edytowane)

szczerze nie zagłębiałem się, kupiłem dwa B4 Pro z N100 16GB RAMu i dyskiem 500GB ale pod Proxmoxa, więc Windows od razu i tak wyleciał :D%-) jak pod wirtualkę z Win10/11 (do testowania skryptu mojego) i dwa razy Linux - mega spoko, procek średnio 50-60% użycia - pamięci wystarcza, maszyny do moich potrzeb nie zamulają w ogóle :) 

bmax.jpg

Edytowane przez wowo89
Opublikowano (edytowane)

nie, system jest nawet nie do końca zainstalowany, na jednym z nich z ciekawości zrobiłem instalkę do końca, po założeniu nowego konta M$ pomyślnie się aktywował i przeszedł pełny update :) ale w legalność się nie zagłębiałem %-) bo jak mówię, tego samego dnia wleciał na obu Proxmox :) 

BTW> Jak już do Ciebie dojdzie to może zbadasz temat legalności lepiej niż ja i dasz znać? bo myślałem za 2-3msc szukać czegoś żeby swoją stacjonarkę do pracy zastąpić, ale już na coś lepszego z Ryzenem 8845H i np 32GB DDR5 bo widziałem że takie "maluchy" też są na Ali %-) 

Edytowane przez wowo89
Opublikowano
Godzinę temu, nachwilee napisał(a):

a może to tylko wersja Trial 30 dni i później wymaga aktywacji?

Windows 10 i 11 nie mają triali czasowych. Jak nie aktywujesz, to będziesz miał w prawym dolnym rogu znak wodny, oraz wyłączoną możliwość pełnej konfiguracji wyglądu (ustawienie własnej tapety itp.), ale sam system będzie w 100% sprawny poza tym. Nie będzie blokowane instalowanie aplikacji, nie będzie się wyłączał co X godzin, nie będzie limitów uruchomień.

Opublikowano

najdłużej chodził u mnie na razie od poniedziałku do piątku (mam je od dwóch tygodni dopiero) bez przerwy z obciążeniem procka na poziomie 60% minimum - nie wstawiaj go w żaden kąt żeby nie dawał pogłosu od wentylatora - u mnie stoją jeden na drugim po środku biurka między dwoma monitorami - zero problemów, biurko od łóżka jakieś 2metry - w nocy jedyne co przeszkadza to świecąca dioda LED na przycisku od zasilania - zakleiłem taśmą izolacyjną %-)