Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
39 minut temu, Reddzik napisał(a):

Jaki zestaw? ten? https://www.cooling.pl/zestaw-montazowy-do-silentiumpc-fera-3-fortis-3,produkt,555515.html

To jest to samo co ma Fortis w komplecie. To dopiero nowina, Ale może jest nadzieja, że zaoszczędzę kasę.

Co do Fortisa to zobaczę jak w końcu zakupię płytę, procka i pamięci i będę miał skręcać, wtedy wyjdzie w praniu czy to działa czy nie.

Tak, ten.

Opublikowano
11 godzin temu, Johnny Tomala napisał(a):

Tak, ten.

Kończąc ten temat, chciałem się dopytać, czy możesz rozwinąć które śrubki zastosowałeś i jak to podłączyłeś? Rozumiem, że backplate AM5 zostaje bo trzyma mocowanie procesora.
Na poprzedniej stronie jest instrukcja, i do niej się odnoszę- w.w zestaw montażowy ma to samo co jest w instrukcji, więc korzystamy z narzędzi/śrubek oznaczonych jako C D E i L.

Przerobiłem tego Asrocka B850, sprawdziłem manual co i jak, nigdy nie miałem Asrocka, bios też wygląda trochu inaczej, może nie będzie źle z taką płytą, nie ma nic wielkiego ale ma wszystko podstawowe. Jedyny mały mankament to 3 wejścia na wentylatory(FAN) na samym dole, więc ten z TOP może mieć problem z podłączeniem, tak na oko patrząc.
Nie wiem czy jeszcze w lutym, czy późniejszym terminie wezmę, może lepiej poczekać na dalsze obniżki 7800X3D i wtedy zapolować na takiego cudacznego procesorka.  Aktualnie na dzień dzisiejszy to Asrock b850 który był podany, Ryzen 7700, i Goodramy 6000mhz cl30. Temat chłodzenia procesora nie biorę pod uwagę, albo wejdzie Fortis, a jak nie, to wtedy będę musiał dokupić coś innego.

Opublikowano (edytowane)

@Reddzik Wez tego F3 sprzedaj i zapodaj sobie cos nowego. Wiele na tym nie stracisz a finalnie i tak ten Peerless lub Phantom spirit bedzie lepszy od F3. Na obnizki 7800x3d sobie poczekasz bo wciaz duzo liczba osob jest tym procesorem zainteresowana i raczej cena mocno nie spadnie.

Edytowane przez RTXnietylko4060tiUSER
  • Like 2
Opublikowano
13 minut temu, Reddzik napisał(a):

Przerobiłem tego Asrocka B850,

może warto zainteresować się riptide albo steel legend w formacie matx

https://www.pepper.pl/promocje/plyta-glowna-asrock-b850m-steel-legend-wifi-am5-985657

też lata temu do asrocka podchodziłem sceptycznie., jako wymysłu asusa, od lat już nie mają ze sobą nic wspólnego, a uczeń przerósł mistrza....

15 minut temu, RTXnietylko4060tiUSER napisał(a):

Wez tego F3 sprzedaj i zapodaj sobie cos nowego.

tak samo bym zrobił, bo niedługo trzeci temat o tym samym założy :rudolf:

20 minut temu, Reddzik napisał(a):

Goodramy 6000mhz cl30.

https://www.pepper.pl/promocje/pamiec-ram-goodram-irdm-32gb-2x16gb-6000mhz-ddr5-cl30-dimm-ceneo-free-985975

7700

https://www.pepper.pl/promocje/procesor-amd-ryzen-7-7700-tray-sferis-983867

ceny lepsze jak w Niemczech

ew ali, wysyłka z Hiszpani, 5-6dni w domu, nie powinno być opłat dodatkowych bo idzie z Uni, no ale..

https://www.pepper.pl/promocje/amd-ryzen-7700-oem-982788

Opublikowano
30 minut temu, miro napisał(a):

tak samo bym zrobił, bo niedługo trzeci temat o tym samym założy

Ten temat dotyczy przesiadki na AM5 i pomocy co dobrać, żeby miało ręce i nogi, a nie Fortisa, temat Fortisa został rozdmuchany, bo raz już się zapytałem i dostałem odpowiedź w innym temacie, o którym sam mi przypomniałeś podając jego nick, tam jest wszystko wyjaśnione, dlatego cały czas biorę pod uwagę kupno nowego chłodzenia, a Artic przytoczyłem bo tańszy, swego czasu podobnie dałem za Fortisa 3, a jego testy wskazują, że powinien podołać zadaniu. Ja tylko wspomniałem, że muszę zmienić chłodzenie, bo mniej więcej pamiętałem, że otwory się nie zgadzają co zostało to potwierdzone, temat został niepotrzebnie pociągnięty do granic absurdu, a teraz jest z tego beka.

35 minut temu, miro napisał(a):

może warto zainteresować się riptide albo steel legend w formacie matx

Nigdy nie brałem pod uwagę mATX, skłaniam się ku ATX. Ten steel legend wydaje się być spoko, jestem nawet skłonny dopłacić do wersji ATX.

Dzięki za linki i za podsunięcie lepszych wersji płyt Asrocka.

Opublikowano
16 minut temu, Reddzik napisał(a):

Nigdy nie brałem pod uwagę mATX

zastanów się tylko czy faktycznie jest Ci to do czegoś potrzebne, co oferuje pełny ATX względem mATX, to nie jest low budżet płyta za 450zł

przeanalizuj co ma, czego nie ma, zobacz też riptide, zaobacz na sekcje, chłodzenie,  właściwie to samo, jeden i drugi maja dobre audio jak na integrę bo ALC1220, powinno cię zadowolić

https://docs.google.com/spreadsheets/d/1NQHkDEcgDPm34Mns3C93K6SJoBnua-x9O-y_6hv8sPs/edit?gid=454171143#gid=454171143

asrock miło zaskoczył jak na nowości na B850 patrząc na innych producentów, jak taka płyta na premierę kosztuje niewiele więcej niż jakieś średnie msi..

23 minuty temu, Reddzik napisał(a):

a teraz jest z tego beka.

nie bierz wszystkiego tak personalnie, to tylko luźne smichy hihy, nie takie głupoty już tutaj były rozstrząsane do granic absurdu..

żeby zakończyć, zapomnij o arctic freezer 36, to jest chłodzenie na teraz, ale nie na przyszłość do spokojnego ogarnięcia x3d bez dłubania.

szerokośći

Opublikowano
31 minut temu, miro napisał(a):

asrock miło zaskoczył jak na nowości na B850 patrząc na innych producentów, jak taka płyta na premierę kosztuje niewiele więcej niż jakieś średnie msi..

Ale jest ich mało, akurat ta ASRock B850 Pro-A WiFi w Sferisie wyparowała, i tak teraz nie wezmę, chciałem się zorientować, ciekawi mnie czemu przy wersji ATX Steel Legend Riptide mają tylko 2 wyjścia audio, ja mam jeszcze stare Logitechy x540 5.1 mógłby być problem z podpięciem na 3 jacki, przeanalizowałem te mATX i chyba nie będzie źle, wprawdzie trzeba będzie jakoś te wentylatory podpiąć w te "tylko" 3x FAN, które jest na samym dole, ale może nie będzie źle, mam przedłużki i rozdzielacze.
Mam te 3 Asrocki, tj 2x mATX i Pro-A Wifi na oku. Mają na pewno lepsze audio, jestem ciekaw czy rozpoznam różnicę, ja i tak mam uszkodzony słuch na ok 60%, najważniejsze żeby było dobre i wyraźne granie, jak już przechodzić, to na coś lepszego.

38 minut temu, miro napisał(a):

nie bierz wszystkiego tak personalnie,

Jest mała beka, bo jeden mówi tak, drugi siak, teraz doszedł kolejny forumowicz, który stwierdził, że wszystko przebiegło bez problemów. Więc co by nie powiedzieć jest to jakaś beka w innym znaczeniu.

• 4 tygodnie później...
Opublikowano (edytowane)

Jako, że jestem w potrzasku, tego Asrocka B850 Pro RS Wifi prawdopodobnie na euro agd też nie ma i kolejny sklep oszukuje z wysyłką to jaka jest dobra alternatywa, rozglądam się nawet za b650 byle mieć jakąś płytę, bo powoli wychodzę z siebie, w przyszły poniedziałek/wtorek kończy mi się 14dni na zwrot i mam przechlapane, a nic nie rozpakowałem poza RAMem i prockiem, bo wziąłem chłodzenie jako rezerwowe i obudowę do dysku hdd, mając w końcu normalne porty na nowej płycie mogę z nich skorzystać.

ATX + 3 wyjścia audio z tyłu+ Wifi z BT + radiatory na M2 co najmniej na dwa, nie wiem czy anuluję czy jutro nie zmienię na inną płytę jaką mają na euro agd.

Bo jak nie, to zawsze można to wszystko zwrócić, najwyżej stracę kasę na wysyłanie i zostanę na tym AM4 z tym co mam, zacisnę zęby i jakoś będzie. 

Edytowane przez Reddzik