Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Hej

Zapewne niektórzy zauważyli mam nową grafę RTX 4080 Super, która zapewne* zostanie ze mną na dłużej, i zauważam w niektórych grach, że przydałoby się zmienić procka, i proszę o małą pomoc, w próbie znalezienia optymalnej drogi. Miałem czekać z kupnem, ale przy takiej grafie to nie ma sensu, do wakacji pewnie nie wytrzymam.
Tak orientacyjnie i chcę ustalić na co mam polować jakby były jakieś promocje, mogę jeszcze spokojnie poczekać na rozwój wydarzeń, bo dojdą nowe procesory wraz z RDNA4, więc liczę że starsze coś zlecą z ceny.

Gram w 1440p, aktualnie odpaliłem DSR dla testu, zobaczyć jak wygląda sprawa w 4k, czy uda się zniwelować problem bootlenecka.

1. Niby prosty sposób Ryzen 5700X3D - ale cena podskoczyła- nie biorę pod uwagę Ali, do tego jak już nie raz pisałem, mam zwalone porty 4x usb 3.1, klawiatura w nich ledwo świeci, myszka ciut mocniej, pendrive ani dysk z usb3.x albo nie wykrywa albo za mało mocy do zgrania danych. Stąd nie chciałbym już inwestować w AM4, ale biorę pod uwagę jako najtańsza opcja np przesiedzieć jeszcze rok i wtedy dozbierać do zmiany, ceny też powinny się unormować, choć nie wiadomo co z tymi cłami Trumpa itd.

2. Ryzen 7700 Tray? niby najtańsza opcja.

3. Ryzen 7800X3D? Najdroższa opcja i chyba najlepsza, ale będzie drogo i zapewne zaboli.
4. Coś jest pomiędzy? 7600X3D? choć myślałem bardziej ku 8/16 jako minimum.

Jaka płyta? Chciałbym żeby miała Bluetooth, bo mam aparaty słuchowe z BT i może uda się to razem zgrać. Pamięci? DDR5 6000mhz cl30? rozumiem, że tego typu. 
Budżet? Hm im taniej tym lepiej, Wiem, że lepsza dźwiękówka na płycie tj realtek 12xx to wyższa kwota, procek to jest maks 7800X3d ale jak piszę może być ciężko, ramy 500-600zł? Pewnie ok 2000 do 2500 zł wraz z 7700, 7800X3d podbije ten budżet.

To chyba tyle
Pozdro

* Czekam na odzew sklepu, nie odpisali mi, ale raczej wszystko powinno być ok.

Edytowane przez Reddzik
Opublikowano

Tak jest to najtańsza opcja, da mi to chyba z 25-30% wydajności, może więcej, tylko, że to nadal ta felerna płyta główna, z jednej strony może jakoś przesiedzę, z drugiej chciałbym mieć nową, ale to cena dużo większa za całą nową platformę.

Muszę dokładnie doszukać się informacji ile to da boosta przy takiej grafice rtx 4080S, pewnie i nadal nie będzie to idealne rozwiązanie, ale jak ma być najtańsza "zabawa" to nie ma innej możliwości.

Opublikowano (edytowane)

@ReddzikW 4k powinno byc OK, ale nizej moze wystapic waskie gardlo. Tutaj musialbys sie szarpnac na 7800x3d lub 9800x3d zeby w 1080p/1440p zminimalizowac ten efekt. Jak masz budzet to wbijaj w AM5 bo z 7700x bedzie lepiej niz na 5700x3d, dodatkowo masz platforme z potencjalem rozbudowy.

Edytowane przez RTXnietylko4060tiUSER
Opublikowano
2 godziny temu, Reddzik napisał(a):

3. Ryzen 7800X3D? Najdroższa opcja i chyba najlepsza, ale będzie drogo i zapewne zaboli.
4. Coś jest pomiędzy? 7600X3D? choć myślałem bardziej ku 8/16 jako minimum.

Zastanowiłbym się na twoim miejscu nad tym 7600x3d. Masz z tego co pamiętam rodzinę w DE. W mindfactory 299euro, czyli ~1250pln. Nowa płyta, a za rok czy coś jak będziesz chciał i nie będzie szkoda kasiory możesz przeskoczyć na 8 rdzeni.

Zobacz sobie testy w gierkach i zdecyduj.

https://www.pcgameshardware.de/Stalker-2-Spiel-34596/Specials/Release-Test-Review-Steam-Benchmarks-Day-0-Patch-1459736/6/

https://www.pcgameshardware.de/Ryzen-5-7600X3D-CPU-280796/Tests/Benchmark-Release-Preis-Effizienz-GPU-Grafik-1455138/2/

https://gamersnexus.net/cpus/amds-silent-launch-ryzen-5-7600x3d-cpu-review-benchmarks-vs-7800x3d-5700x3d-9800x3d

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
7 godzin temu, Reddzik napisał(a):

Jaka płyta? Chciałbym żeby miała Bluetooth,

większość ma, jeśli ma wifi to i BT. średniej klasy B650 starczy do wszystkiego, o ile nie zalezy ci na pcie 5.0. taką płytę kupisz w okolicach 700zł >>>  pepper , ale nie będzie "dobrego" kodeka audio. zawsze jest jeszcze rynek uzywanych, nawet tu na forum...

ramy 500-600zł?

nie ma takiej potrzeby, DDR5 6000 goodram itd to koszt poniżej 400zł, a bywa i znacznie taniej >> pepper, strzały na amazonie itd

https://www.ceneo.pl/157489814;0280-0;02517.htm

2. Ryzen 7700 Tray? niby najtańsza opcja.

najtańsza opcja to 7500F, ale 7700 z Chin moźna mieć w okolicach 800zł , wysyłka z Hiszpani

https://www.pepper.pl/promocje/amd-ryzen-7700-oem-982788

wspominany 7600X3D jest świetną opcją za te 1250zł, tym bardziej jak nie musisz się motać z "przwoźnikiem"

ale znowu za 1500 zaczynają się pojawiac używki 7800x3D... nowy w sklepie codziennie tańszy, już 1900 ale to wciąż patologia

pamiętaj że masz swoje stare graty do sprzedania póki to coś jeszcze warte..

teraz doczytałem że aliex odpada, ale w tym przypadku 5700x3d też tanio nie będzie, u nas kosztuje tyle co 7700..

Edytowane przez miro
  • Like 1
  • Upvote 3
Opublikowano (edytowane)

https://www.sferis.pl/plyta-glowna-asrock-b850-pro-a-wifi-i468121?utm_campaign=przejscia_ceneo&utm_source=ceneo&utm_medium=referral&ceneo_cid=3d392088-b59d-60ed-193c-cd136a652f7a

+ memki i proc z propozycji Miro i masz fajnie dobrany zestaw w dobrej kasie :thumbup: Ryzen 7700 jest szybszy od "5700x3d" więc skok względem 5600 powinien cię zadowolic.

Edytowane przez Send1N
  • Like 3
  • Upvote 1
Opublikowano

Brałem procesor właśnie z tego linku wyżej, tylko z poprzedniej okazji - dojechał w kilka dni i śmiga bez problemu. Dla mnie nie ma tutaj żadnego wyboru i zastanawiania się, tylko AM5 i z głowy. AM4 to już ślepa uliczka. Można przyciąć właśnie na CPU biorąc z Ali choćby tego 7700 i dołożyć do lepszej płyty. Procesor, pamięć, grafika, to się wymienia bezproblemowo, wymiana płyty jest czasochłonna i wymaga reinstalacji Windy. Można też do tego podejść z innej strony i kupić podstawową B650, która spokojnie dźwignie X3D w przyszłości (9800X3D stockowo już mniej więcej ustabilizowany), a poruszone kwestie dźwiękowe rozwiązać przez zewnętrznego DAC'a. BT to również kwestia wpięcia modułu w port USB, jeśli płyta nie ma.

• Like 1
Opublikowano
52 minuty temu, Vulc napisał(a):

wymaga reinstalacji Windy.

nic podobnego, to nie czasy winxp

zalecana i owszem, wymagana, nie.

nawet jak przechodzisz z intela to windows sobie bez problemu poradzi.

54 minuty temu, Vulc napisał(a):

kwestie dźwiękowe rozwiązać przez zewnętrznego DAC'a.

jak najbardziej i zagra lepiej niż te integry

54 minuty temu, Vulc napisał(a):

BT to również kwestia wpięcia modułu w port USB, jeśli płyta nie ma.

owszem, ale akurat te piździki na usb do BT/wifi są dość słabe " zasięgowo " . z doświadczenia lepiej dołożyc kilkadziesiąt zł do wersji z antenami, bo zasięg jest lepszy niż nawet niezłe karty na pcie do których też dają anteny, chyba ze się wyłoży konkretną kasę

ten asrock co Send wkleił  wydaje się być naprawdę dobrą opcją jesli za to samo na b650 trzeba dać tylko 100zł mniej, tu jednak jest to magiczne 5.0 dla grafiki, choć chyba ta płyta nie ma usb 4.0

sam mam ochotę na tego 7700 od Chińczyka, bo jak wyjdzie z kuponami ok 750zł to może swojego 7600 w boxie nie wiele taniej sprzedam.. choć wystarcza do wszystkiego.

Opublikowano

Fakt, miałem na myśli zalecana, a nie wymagana. Mój błąd. BT to już w zależności od tego do czego jest potrzebne, ja dla swoich potrzeb mam przedłużać USB po prostu, ale wiadomo - kolejny kabel, który się gdzieś pałęta.

Za boxa 7600 dostaniesz spokojnie 650-700 zł, właśnie takiego ostatnio sprzedawałem i poszedł za prawie 700. Podejrzewam, że gwarancja jeszcze jest. A 7700 wziąłem w sumie dla kaprysu, bo dużych różnic nie ma w wydajności, ale że bawię się jeszcze w modelowanie 3D i obrabiam trochę wideo, zawsze lepiej mieć 8 rdzeni.

Opublikowano
8 minut temu, Vulc napisał(a):

Podejrzewam, że gwarancja jeszcze jest. A 7700 wziąłem w sumie dla kaprysu, bo dużych różnic nie ma w wydajności,

tak, z września z amazon, nówka sztuka

dokładnie, tylko dla kaprysu

Opublikowano
34 minuty temu, Vulc napisał(a):

A 7700 wziąłem w sumie dla kaprysu, bo dużych różnic nie ma w wydajności, ale że bawię się jeszcze w modelowanie 3D i obrabiam trochę wideo, zawsze lepiej mieć 8 rdzeni.

Od kilku lat są już gry gdzie proc 8/16 tej samej generacji ma lepsze wyniki niż 6/12 i to nie jest kwestia 5fps ;) 

• Upvote 1
Opublikowano
12 minut temu, Send1N napisał(a):

Od kilku lat są już gry gdzie proc 8/16 tej samej generacji ma lepsze wyniki niż 6/12 i to nie jest kwestia 5fps ;) 

No tak tak, ale nadal ciężko to nazwać dużymi różnicami. ;) Mając, na polskim rynku, 7600 za 750-800 zł od ręki lub 700 w okazjach, niekoniecznie jest sens dopłacać 200-250 zł do traya 7700. Dlatego wziąłem po taniości od majfrenda. :E

• Upvote 1
Opublikowano

Piszę o Bluetooth, bo chcę sprawdzić, niestety sprawdzić, bo nie wiem jak to będzie działać z moimi aparatami słuchowymi, które mają opcję BT, Nintendo Switch, tablet, telefon nie ma problemu. Byłem w Niemczech u siostry i u niej na laptopie wydawało mi się, że chyba działa, bo grałem w Space Marines 2, dźwięk nie uciekał(zanikanie na kilka sekund), połączenie było dobre, zaś gdy podpiąłem u siebie adapter BT 5.x pod przednie usb, to często mi ucieka dźwięk, podziała kilka sekund, na kilka sekund brak, wraca itd. Dlatego chcę sprawdzić czy taki BT z płyty będzie działał dużo lepiej i będzie stabilniej tak jak zauważyłem korzystając z laptopa siostry. Nie mam pewności czy będzie bezproblemowe połączenie z aparatem słuchowym, ale chociaż kupując nowy sprzęt, chcę to sprawdzić, komp stoi pod biurkiem, przy prawej nodze.

Co do Asrocka, płyty głównej, nigdy nie miałem Asrocka, płyta nie wydaje się być zła, jak dobrze doczytałem ma usb-c na front, to też plus, bo mam obudowę z 1xusb-c na front + 1x zwykłe usb.
Te antenki to tylko pod Wifi jak czytam manuala, jak z zasięgiem BT w takiej sytuacji? Patrzę, że ma nietypowo ustawione wejście na przedni panel audio-podpięcie słuchawek, na samym końcu, jestem ciekaw jak długie są kable obudowy, a wejście na przednie usb to na wysokości RAM, dziwne lokacje. Tak samo na samej górze płyty jest 2x cpu fan, ale nie ma pod zwykłego, Noctua na topie co mam, ma bardzo krótki kabel i leci na przejściówce, która nie dosięgnie dolnej części płyty głównej.

Ogólnie płyta wydaje się być spoko, dźwiękówka pewnie zwykła bez bajerów, podłączenie nie wydaje się być zbyt skomplikowane.

Czyli te same Goodramy, czy też będą sprawiać problemy jak obecne?:wariat: @Send1N wie o co chodzi, bo to jakaś fanaberia ze strony płyty głównej, stąd też chcę zmienić te cholerstwo am4. Nie sprawdzałem ceny, że tak tanie, kiedyś na forum widziałem w polecanych 6000mhz cl30 więc i sam o takich napisałem.

Procek wydaje mi się minimum Ryzen 7700, jako 8/16, taniej niż wersja z X, a wydajność na pewno nie gorsza od procka X3D na AM4. Aktualnie najbardziej odczułem problem z prockiem w Hogwart's Legacy, jak na ultra jest ok, sporo fpsów w porównaniu do RTX 3060ti, tak włączenie RT spowodowało niskie użycie GPU ~50% fps poleciał na łeb, ściny itd wyglądało jak problem z prockiem który nie daje rady-on sam nie miał dużego użycia. W Cyberpunku tego tak nie widać, tłum na średnie i jakoś to działa w PT ok 60fps, a z FG 100fps.

Opublikowano (edytowane)
25 minut temu, Reddzik napisał(a):

Czyli te same Goodramy, czy też będą sprawiać problemy jak obecne?

tysiącom ludzi nie sprawiają to moze tobie też nie, bez znaczenia co kupisz, właściwie wszystko co ma cl30,32 6000 to jeden pies, bierze się co akurat tańsze, czy adata, kingstony itd itp

nikt ci nie odpowie jak będzie się sprawdzać BT wbudowane z twoim zestawem, z doświadczenia swojego mogę powiedzieć że np moje w msi b650 dział znakomicie z myszką i padem od ps4.

Działa zdecydowane lepiej niz na donglu usb BT/Wifi u jednego syna i co dziwne lepiej niż nawet na karcie pcie z antenami AXE3000 u drugiego syna.

zawsze możesz kupić taką płytę bez wifi/bt , kosztuje teraz 730zł, co jak na nowe z B850 jest ewenementem

jak  masz rodzinę w Niemczech to kup sobie nowy 7600x3d z płytą w mindfactory

Edytowane przez miro
Opublikowano (edytowane)

Płyta jak na tanie b850 nie jest taka zła, chcę przetestować czy zadziała to dobrze i mam nadzieję, że tak będzie z BT.
Co do Goodramów, to się śmieję, na tej płycie co mam raz na ruski rok wywala pisk z biosu świadczący o RAMie, i żeby to "naprawić" muszę odpalić kompa na 1 kości, zamknąć go w Windowsie, i wsadzić drugą kość i tak zaskakuje, na razie ten fix tak działa, nie wiem skąd to się bierze, nawet nie wyłączam listwy z prądu, żeby komp nie miał tzw "cold boota" ale to pojawiło się po kilku miesiącach od ostatniego razu, dzień po tym jak montowałem kartę graficzną, po zamontowaniu karty wszystko odpaliło, a dopiero na drugi dzień komp się dziwnie zachował.
Send1N mi pomagał ustabilizować np napięciami, włączałem trening RAM itd, ale to nic nie daje, raz na ruski rok jak chce to się wywali, takie to ma odpały.
Wczoraj podłączyłem dysk zewn by zrobić backup, jak pisałem na przednim panelu mam jedynie działające usb 3.0, dysk przez huba nie chciał zaskoczyć, musiałem go podpiąć bezpośrednio do wejścia. Ta płyta ma już swoje przeboje, dlatego skłaniam się do przesiadki, nawet szybciej niż sam oczekiwałem że to zrobię.

edit

Jeszcze i tak dojdzie do procka nowe chłodzenie, bo Fortis nie przejdzie na AM5. Tutaj chyba Artic Freezer 36 może nie podołać np X3D jakbym takiego wsadził? On ma tylko 4 rurki, bo pod 7700 chyba nie powinno być kłopotów. Widziałem filmik gdzie Lipton go testował.

Edytowane przez Reddzik
Opublikowano (edytowane)

Do schłodzenia 7700 to wystarczy Fortis 5? Czy lepszy np Thermalright Peerless Assassin? 

W ogóle czym się różni ASRock B850M Pro-A od ASRock B850M PRO RS?

Edytowane przez MarioDee
Opublikowano
33 minuty temu, Reddzik napisał(a):

bo Fortis nie przejdzie na AM5. Tutaj chyba Artic Freezer 36 może nie podołać np X3D jakbym takiego wsadził?

zamienił stryjek siekierkę na kijek, 36 nie jest lepszym chłodzeniem niż fortis, którego bez problemu możesz założyć na 7700, powinien dac radę. jak masz starą wersję to kupisz zestaw montażowy pod am5.

Opublikowano (edytowane)

w sygnaturze masz fortisv2 czyli 1425, on chyba niczego nie potrzebuje, montaż taki sam jak na AM4

swego czasu na pclab było to dokładnie rozpisane, do starych wersji. sam wklejałem, w razie W był zestaw montażowy który samo SPC sprzedawało za 20zł

Opis produktu

AM4 Kit to dodatkowy, opcjonalny zestaw montażowy, który pozwala na zamontowanie chłodzenia SilentiumPC na platformę AMD Ryzen, z socketem AM4. Platforma AM4, wymaga specjalnych adapterów, ponieważ ma inny zestaw otworów montażowych niż dotychczas stosowany przez AMD socket AM3.

Zestawy chłodzenia do instalacji których na procesorze AMD Ryzen konieczny jest AM4 Kit:

Fera 2 HE1224 (wersja V2)

Fera 3 HE1224 (wersja V1 oraz V2)

Fortis 3 HE1425 (wersja V1, V2 oraz wersja Malik)

Grandis XE1236 (wersja V2)

Grandis 2 XE1436

ja to kupowąłem synowi jak przechodził ze starą ferą z Z170 na AM4

ty powinieneś miec wsio w pudełku

i-silentiumpc-zapinka-am4-spc172.webp.9ac456a755f8b742165a2b2e597f65d8.webp

tak, wiem, zagmatwane to jest, że masz starą pasującą na AM4 ale nei pasuje na AM5 bez kita, a nowsza pasuje i na am4 i na am5

Edytowane przez miro