Skocz do zawartości

Nvidia Quadro NVS 315 - odpale na windows 11?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam mam pytanie. Zakupiłem sobie komputer do zadań obliczeniowych w której jest karta graf. Nvidia Quadro NVS 315. Czytałem, że ta karta obsługuje directx 11, natomiast standard przy windows 11 to directx 12. Z góry dziękuję za pomoc. (Windows 10 jest na danym sprzecie już zainstalowany)

Opublikowano

zainstalować system zainstalujesz, pytanie czy sterownik da się zainstalować, ostatni sterownik wspierający tą kartę wyszedł w 2018 roku na Windowsa 10 (wersja 377.83). 

i tu są dwie opcje - jeśli sterownik się nie zainstaluje - karta będzie działać jako podstawowy "Microsoft Display Adapter" i druga opcja - możesz spróbować zainstalować sterowniki z Win10 na Win11 %-) jest szansa że zadziała %-) jeśli nie to rozpakować sterowniki i z menedżera urządzeń ręcznie i wybrać folder gdzie masz sterownik %-) czasami takie triki działają nawet dla starszych urządzeń i sterowników pisanych pod Win7 i czy Win8 %-) 

• Like 1
Opublikowano
26 minut temu, wowo89 napisał(a):

zainstalować system zainstalujesz, pytanie czy sterownik da się zainstalować, ostatni sterownik wspierający tą kartę wyszedł w 2018 roku na Windowsa 10 (wersja 377.83). 

i tu są dwie opcje - jeśli sterownik się nie zainstaluje - karta będzie działać jako podstawowy "Microsoft Display Adapter" i druga opcja - możesz spróbować zainstalować sterowniki z Win10 na Win11 %-) jest szansa że zadziała %-) jeśli nie to rozpakować sterowniki i z menedżera urządzeń ręcznie i wybrać folder gdzie masz sterownik %-) czasami takie triki działają nawet dla starszych urządzeń i sterowników pisanych pod Win7 i czy Win8 %-) 

Ok dziękuję za info. Windows i tak jest przejściowo bo będzie na nim linux, to zostanę na 10. Co do linuxa to dana karta nie ma żadnych przeciwskazań? Chodzi mi o Debiana. Na drugim PC mam stara i5 z zintegrowana kartaa graficzna - i śmiga.

Opublikowano (edytowane)

Dziękuję za pomoc. Już nie chce zakładać nowego tematu, natomiast: Kupiłem sobie KVM by przełączać pilotem między dwoma PC na jednym monitorze, jednej myszce i klawiaturze. I sprawa wyglada tak: jedna karta graficzna/komputer obsługuje 240hz, a drugi 60hz. Więc czy przy przełączaniu automatycznie będzie się zmieniać odświeżanie, czy będę to musiał robić jakoś manualnie? Jeżeli nie ma jednolitej odopwiedzi, to jak jest przeważnie?

Edytowane przez BeMajestiC
Opublikowano

Automatycznie na pewno zmienia jak przełączasz się między ekranami z jednego pc ale czy na jednym monitorze między kompami to nie jest to pewne bo już widziałem takie akcje że samo się nie przełączało...

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
57 minut temu, Send1N napisał(a):

Automatycznie na pewno zmienia jak przełączasz się między ekranami z jednego pc ale czy na jednym monitorze między kompami to nie jest to pewne bo już widziałem takie akcje że samo się nie przełączało...

amm.. to co się stanie jeżeli np z 240hz nie przejdzie na 60? czarny ekran? potem znowu trzeba przejscie na komputer z 240hz, ustawienie na sztywno na 60hz, i wtedy przelaczenie? Albo odlaczenie KVM, wlaczenie standardowo PC - i przelaczenie hz. Masakra.. oby nie.

Kupiłem dany switch na próbę, dzisiaj przyjdzie:

SWITCH

jak będzie wszystko ok, to będę polował na:

KVM2

Edytowane przez BeMajestiC
Opublikowano
3 minuty temu, Send1N napisał(a):

Nie koniecznie czarny ekran monitor po prostu może mieć to samo odświeżanie co było ustawione na drugim pc i będziesz musiał to ręcznie zmienić (oby tak nie było) ;) 

no właśnie tylko czy to odpali 240hz na PC który obsługuje jedynie 60hz, troche nielogiczne. Najważniejsze by mi nie zgasły wszystkie komputery i mógł to odkręcić manualnie, ale tutaj niepotrzebnie się nakręcam :boink:

Opublikowano

Doszedł ten testowy switch, i przy bezpośrednim połączeniu hdmi ze switcha do monitora - wszystko działa. Problem pojawia się z przejściówkami z dvi na hdmi - na nich już nie śmiga.

Co więcej tak sobie myślę by spróbować podłączyć adapter z USB 3.0 -> HDMI i połączyć HDMI do KVM. Mój najsłabszy PC oferuje maks. USB 3.0, także ta druga moja propozycja wyżej - chyba odpada, bo nie będzie wykorzystywany potencjał danego KVM.

Polecicie jakiś KVM na 4 PC HDMI wykorzystujący potencjał USB 3.0, z jakimiś portami pod klawiature, myszke USB?? z góry dziękuję.