Skocz do zawartości

SAMSUNG QE77S90D 77" czy LG 77C45LA 77". Ktory lepszy glownie do filmow, rzadziej do grania. Ma ktos dowsiwadczenie z obydwoma?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

3m tez mam... Ale ja jestem maniakiem graphic fidelity... nie chce ciąć detali, cieni itp, nie gram online, lubie ladna grafike, wszytskie myki RT, detale, laze i ogladam... DLSS Q jest ok (choc DLAA to magia), FG jest ok jak nie ma za duzo laga i artefaktow... Chyba nigdy nie zrobia karty pod prawdziwe 4k... Co seria to gry i tak sa za daleko od hardware... Co za swiat xD

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

No i byl Pan od kalibracji, calosc trwala okolo godziny. Opcje mialem rozszerzoną. 

No i tak kalibracja odbyla sie z tego co widzialem najwiecej na profilu Expert Dark ktorego praktycznie nie uzywam bo on jest do dekodera a TV chodzi 1%. Tam byly ustawiana balans bieli na 22 punkt i kolory...

Ale w trybach HDR i dolby balans bieli jesy pusty na 22 punkty i 10 punkto a tylko na 2 punkty jest tam jakies -1 i -2 etc, kolory ruszone tylko w dolby a juz nie w hdr... Czyli co teraz? Profile filmmaker ktory uzywam non stop na streaming i z dysku nic tam praktycznie nie bylo ruszone... Nie mam jeszcze raportu ale to co mam sobie przeklikac te ustawienia z 22 punktow balansu bieli i kolorow do posoztalych profili? Nic z tego w sumie nie rozumiem. W trybie PC HDR tez tylko 2 punkty balans bieli ruszone...

Ogladalismy wczoraj i w sumie oko wykul roznicy nie widac, nie zorbil sie obraz jakos spektakularnie lepszy jesli w ogole... Na monitorze od razu widze jak cos zle mam ustawoine na czerni, srgb, dcpi a tutaj nie widze wlasciwie roznicy... U was tez tak klaibracja wygladala? Bo na obecna chwile drugi raz bym nie bral... 700zl na ziemi nie lezy. 

kaliexper.png

Opublikowano (edytowane)
7 godzin temu, aureumchaos napisał(a):

No i byl Pan od kalibracji, calosc trwala okolo godziny. Opcje mialem rozszerzoną. 

No i tak kalibracja odbyla sie z tego co widzialem najwiecej na profilu Expert Dark ktorego praktycznie nie uzywam bo on jest do dekodera a TV chodzi 1%. Tam byly ustawiana balans bieli na 22 punkt i kolory...

Ale w trybach HDR i dolby balans bieli jesy pusty na 22 punkty i 10 punkto a tylko na 2 punkty jest tam jakies -1 i -2 etc, kolory ruszone tylko w dolby a juz nie w hdr... Czyli co teraz? Profile filmmaker ktory uzywam non stop na streaming i z dysku nic tam praktycznie nie bylo ruszone... Nie mam jeszcze raportu ale to co mam sobie przeklikac te ustawienia z 22 punktow balansu bieli i kolorow do posoztalych profili? Nic z tego w sumie nie rozumiem. W trybie PC HDR tez tylko 2 punkty balans bieli ruszone...

Ogladalismy wczoraj i w sumie oko wykul roznicy nie widac, nie zorbil sie obraz jakos spektakularnie lepszy jesli w ogole... Na monitorze od razu widze jak cos zle mam ustawoine na czerni, srgb, dcpi a tutaj nie widze wlasciwie roznicy... U was tez tak klaibracja wygladala? Bo na obecna chwile drugi raz bym nie bral... 700zl na ziemi nie lezy. 

kaliexper.png

Wszystko zależy od tego jak bardzo TV odbiegał od wzorca. Jeśli było tak jak w przypadku sztuki poniżej to nie dziwne, że nie widzisz od razu różnicy. Bez raportu z kalibracji można jedynie wróżyć z fusów.

https://www.rtings.com/tv/reviews/lg/c4-oled

Edytowane przez Kris194
Opublikowano
2 godziny temu, ODIN85 napisał(a):

Tak jak myślałem. Nie warto tego brać z marketu. Na to samo wyjdzie jak odpalisz ustawienia z pierwszego lepszego  filmiku yt. 

No ale to nie Pan z madketu robił tylko firma zewnętrzna i to wszędzie zachwalana na hdtv itp. 

Ochlonalem i poczytałem i rzeczywiście dla hdr i DV robi się korektę tylko na 2 punkty, nawet rtings.com o tym pisze i tak testy robili. W samym SDR i kablowce w profilu Expert dark jest różnica. Natomiast moja narzeczona twierdzi, że filmy na profilu filmmaker Mode są mniej żółte (pomimo cieplej barwy ustawionej na 50).

Troche może przesadziłem bo się nie znam. Nie wiem w sumie czego się spodziewałem. 

Sprzęt był i patrzyl na TV. 

1 godzinę temu, Kris194 napisał(a):

Wszystko zależy od tego jak bardzo TV odbiegał od wzorca. Jeśli było tak jak w przypadku sztuki poniżej to nie dziwne, że nie widzisz od razu różnicy. Bez raportu z kalibracji można jedynie wróżyć z fusów.

https://www.rtings.com/tv/reviews/lg/c4-oled

No ma mi wysłać na maila... Czekam...