Skocz do zawartości

SAMSUNG QE77S90D 77" czy LG 77C45LA 77". Ktory lepszy glownie do filmow, rzadziej do grania. Ma ktos dowsiwadczenie z obydwoma?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, 

Jak w temacie, ktory lepszy gownie do filmow? Granie bedzie rzadko bo 4080S nie wydala w 4k wiec szkoda zachodu. Moze czasem cos starego. Z tego co wyczytalem to samsung ma matryce WOLED od LG wiec pytanie czy tylko ktora marka dla kogo lepza? Wiecej sprzetu mam samsunga w domu. Czy oprocz dolby vvision sa jeszcze jakies drastyczne roznice? 

Dziekuje za pomoc. 

Opublikowano

Brałby LG bo? 

Czy ogladasz kanaly informacyjne typu tv24? Bo na hdtv forum widzialem potworne wypalenia na LG i samsungu ju zpo nawet 3 miseiacach i 2 h dziennie z tymi kanalami, to jedyne co mnie powstrzymuje zeby isc w oleda, inaczej pozostaje technologia QLED z miniled... 

Opublikowano
7 minut temu, aureumchaos napisał(a):

Brałby LG bo? 

Czy ogladasz kanaly informacyjne typu tv24? Bo na hdtv forum widzialem potworne wypalenia na LG i samsungu ju zpo nawet 3 miseiacach i 2 h dziennie z tymi kanalami, to jedyne co mnie powstrzymuje zeby isc w oleda, inaczej pozostaje technologia QLED z miniled... 

Bo:

1. Magic pilot ;)

2. Interfejs

3. Jakość obrazu

(kolejność przypadkowa)

Nie oglądam tradycyjnej telewizji, u mnie w domu TV jest domyślnie wyłączony. Pytałeś o tv pod oglądanie filmów, a nie pod billboard z reklamami :E 

Opublikowano
43 minuty temu, GordonLameman napisał(a):

Bo:

1. Magic pilot ;)

2. Interfejs

3. Jakość obrazu

(kolejność przypadkowa)

Nie oglądam tradycyjnej telewizji, u mnie w domu TV jest domyślnie wyłączony. Pytałeś o tv pod oglądanie filmów, a nie pod billboard z reklamami :E 

No glownie do filmow ale czasem tvn24 leci... hmm czyli albo news do kosza i nie ogladac ( w sumie nie tragedia), rodzine sie nauczy albo dalej isc w miniled QLEd... bede myslal. W recenjach widze, ze ten samsung wydaje sie lepszy, jasniejszy i lepsza dynamika w hdr, LG ma to DV ktorego roznicy ponoc wcale nie widac... 

Opublikowano
8 godzin temu, aureumchaos napisał(a):

albo news do kosza

Przecież matryca nie padnie jak czasami włączysz news;)

Jak się trochę cykasz to rozważ serię G od LG, masz wtedy 5 lat gwarancji i niczego się nie boisz.

Opublikowano (edytowane)

Seria G poza moim budżetem niestety. Mam monitor oled I go trochę pieszczę... Te newsy olewam, nie muszą lecieć, czasem TV gadał żeby gadać jak coś się w domu robiło. Ogólnie się zastanawiam czy z 5 lat pociągnie oled przy netflixie i innych streamingach, narzeczona tez czasem jakiś tam Fox ogląda morderców seryjnych itp. Kusi oled bo na monitorze genialnie wszystko wygląda ale tu łatwiej dbać niż z TV... Muszę pomyśleć i poczytać jeszcze. Na hdtv nie za ciekawie to wygląda, czasem jak loteria, jednemu się pasy od filmów po pół roku wypaliły (a właściwie to one właśnie nie) a inny pisze ze juz 3 lata ma oleda I nic z wypalen nie widać. 

Edytowane przez aureumchaos
Opublikowano
1 godzinę temu, aureumchaos napisał(a):

Ogólnie się zastanawiam czy z 5 lat pociągnie oled przy netflixie i innych streamingach

Do takiego zastosowania śmiało wchodzić w oledy i nic się nie bać ;)

Tego newsu z umiarem i tyle. Poniżej G powinno być tanio, tylko nie świeżo po premierze

Opublikowano (edytowane)

Ten co wybrałem u gory jest w mojej cenie, lub ten samsung. 

A jak używacie jasność? Ja zazwyczaj czy w monitorze czy w TV w hdr max a w sdr z czujnikiem światła ale ustawiam minimum do jakiego poziomu może zejść. Bo zakładam, że to też ma wpływ na wypalenia. Salon mam dość jasny, po lewej stronie 2 okna wysokie na około 2 metry (kamienica) ale mam rolety, ciekawe jak z odblaskiem w dzień. Tv spoko ledowy co mam teraz ale w oledzie jak gram w dzień to się odbijają ściany za mną (komp też w salonie). 

Edytowane przez aureumchaos
Opublikowano
13 godzin temu, aureumchaos napisał(a):

Seria G poza moim budżetem niestety. Mam monitor oled I go trochę pieszczę... Te newsy olewam, nie muszą lecieć, czasem TV gadał żeby gadać jak coś się w domu robiło. Ogólnie się zastanawiam czy z 5 lat pociągnie oled przy netflixie i innych streamingach, narzeczona tez czasem jakiś tam Fox ogląda morderców seryjnych itp. Kusi oled bo na monitorze genialnie wszystko wygląda ale tu łatwiej dbać niż z TV... Muszę pomyśleć i poczytać jeszcze. Na hdtv nie za ciekawie to wygląda, czasem jak loteria, jednemu się pasy od filmów po pół roku wypaliły (a właściwie to one właśnie nie) a inny pisze ze juz 3 lata ma oleda I nic z wypalen nie widać. 

Ja mam 8 lat i właśnie teraz pojawiły mi się wypalone znaki Netflixa. 

Ale też to był flagowiec z 2017 roku. Nie wiem jak niższe serie.

11 godzin temu, aureumchaos napisał(a):

Ten co wybrałem u gory jest w mojej cenie, lub ten samsung. 

A jak używacie jasność? Ja zazwyczaj czy w monitorze czy w TV w hdr max a w sdr z czujnikiem światła ale ustawiam minimum do jakiego poziomu może zejść. Bo zakładam, że to też ma wpływ na wypalenia. Salon mam dość jasny, po lewej stronie 2 okna wysokie na około 2 metry (kamienica) ale mam rolety, ciekawe jak z odblaskiem w dzień. Tv spoko ledowy co mam teraz ale w oledzie jak gram w dzień to się odbijają ściany za mną (komp też w salonie). 

Tu nie pomogę, bo ja mam tv w game roomie który ma tylko okna dachowe i jest tam przyjemnie ciemno zawsze :) 

• Upvote 1
Opublikowano

8 lat to imponujące bym powiedział. Dla mnie 5 lat jest ok jeśli tyle by wytrzymał. Połaze po sklepach i popatrzę jak to się odbija. Oled dalej kusi przez monitor który mam. Moze znajdę gdzieś stojące obok siebie oled i qled choć w sklepowych warunkach czerń zawsze czarna... 

Opublikowano

@aureumchaos

A nie chcesz zejśc z wielkości matrycy?

Ja czekam aż G5 wejdzie do sprzedaży i planuje kupić ten model na jakiejś promce:

https://www.mediaexpert.pl/telewizory-i-rtv/telewizory/telewizor-lg-oled-65g45lw

Z tym, że dla mnie 77 jest raczej za duży bo siedzę dość blisko ekranu (2m) i w grach (konsola) już 65 cali jest nieco za dużo. 

Opublikowano

Też mam 3m do TV i mam 75" i wcale nie pogardziłbym większym, a 65" to już na pewno za mało.

Mam C4 w gabinecie i tam się sprawdza dobrze ale w jasnym salonie to trochę jasności by mi brakowało.

Opublikowano

Powoli na szczęście tanieją. Ja też chce wymienić swoje LCD 75" na OLED i jeszcze niedawno nic poniżej 10-11k nie było, teraz C4 już można ustrzelić w okolicach 8k więc nie jest źle. Ja czekam na BF/święta tego roku i zobaczę czy G4 będzie się dało kupić poniżej 10k wtedy może łyknę.

Opublikowano

czy kalibracja rozjasnia troche filmmaker mode? bo nawet jak wylaczylem wszytsie eye care i energy save i pixel brighteness nas maxa to ciemne filmy sa i na netflix i z dysku i wszedzie. Niby ten tryb polecaja ale nawet wieczorem ciezko sie oglada. Tryb home cinema jest o wiele jasniejszy nawet przy wylaczony dynamic mapping tone. 

Opublikowano (edytowane)

Też tak mam :E W 1440p było miodzio, w 4K już trzeba ciąć detale albo ratować się DLSS/FG. Ale 4090 to kapkę za mała różnica w wydajności aby to robiło faktycznie odczuwalną różnicę - czyli tam gdzie 4080 się w 4K ewidentnie wykłada, 4090 nie zrobi nagle wow. No przynajmniej dla mnie zmiana GPU musi dać solidne 60-70% żebym poczuł, że warto było wydać taki worek siana :E

Ale szczerze 4K z DLSS Quality i tak wygląda bardzo dobrze, a sprowadza nas to de facto w okolice wymagań natywnego 1440p więc dramatu nie ma.

No i nie wiem w jakiej odległości grasz na tym TV ale ja grając ~3m od 75" nie jestem w stanie rozróżnić 1440p od 4K.

Edytowane przez bleidd