j4z 948 Opublikowano 3 Maja Opublikowano 3 Maja (edytowane) Będę mieć bon 400zł do RTV AGD. Z 200zł mógłbym dorzucić, jeżeli byłoby warto. Wziąłbym obudowę. Wymagania miałbym takie, żeby była chłodna, miała dobre filtry i była cicha. Ewentualnie mam 5szt wentylatorów Be Quiet Shadow Wings 2 b 120mm, mógłbym ich użyć. Miejsca na kartę... no właśnie ile? 400mm? Żebym za 3 lata nie szukał znowu budy. Płytę główną teraz mam atx, am4, jeżeli ma to znaczenie, nie znam się. Oczywiście kiedyś będę się przesiadał na AM5. Zerkam ma taką na razie. Nie wiem czy ma filtry na froncie. Właśnie będę szukać recenzji. https://www.euro.com.pl/obudowy-pc/fractal-design-obudowa-fractal-design-meshify-2-lite-bl.bhtml W sumie podaje jeszcze moje mobo: https://www.asus.com/motherboards-components/motherboards/tuf-gaming/tuf-b450-plus-gaming/ Edytowane 3 Maja przez j4z
kamilos69 322 Opublikowano 4 Maja Opublikowano 4 Maja Lancool 216 bez kombinowania lub Phanteks NV5 jeżeli chcesz wykorzystać swoje śmigła i kręci Cię akwarium. 1
Sponsi 23 Opublikowano 4 Maja Opublikowano 4 Maja Mam tego Fractala, ale dorzuciłem tam ze 3 chyba Darkrocki 3, wszystko ciche, ale duża ta obudowa, przynajmniej jak u mnie. Fajne teraz teraz Corsairy są, te serie 4000/D/flow i inne. 1
ket_rab 227 Opublikowano 4 Maja Opublikowano 4 Maja Frame 4000D jest ciekawa ale nie wiem czy w euro będzie dostępna.
j4z 948 Opublikowano 4 Maja Autor Opublikowano 4 Maja 36 minut temu, Sponsi napisał(a): Mam tego Fractala, ale dorzuciłem tam ze 3 chyba Darkrocki 3, wszystko ciche, ale duża ta obudowa, przynajmniej jak u mnie. Fajne teraz teraz Corsairy są, te serie 4000/D/flow i inne. A jak z kurzem? W SilentiumPC Signum SG1X TG RGB sporo mi się zbiera, jak ostatnio się przyjrzałem.
DarkeVo 337 Opublikowano 4 Maja Opublikowano 4 Maja Zobacz jeszcze coguar mx 600, spoko buda i cała ofiltrowana 1
Send1N 4 204 Opublikowano 5 Maja Opublikowano 5 Maja https://www.euro.com.pl/obudowy-pc/corsair-obu-corsair-5000d-core-tgairflo-midt-blk.bhtml 1 2
x-kom 281 Opublikowano 6 Maja Opublikowano 6 Maja (edytowane) Spójrz sobie jeszcze na Phanteks NV5 MK2, ma sporo miejsca na grafikę (44cm) i chłodzenie cpu (18 cm) jest też z solidnej stali. Edytowane 6 Maja przez x-kom 1
j4z 948 Opublikowano 6 Maja Autor Opublikowano 6 Maja (edytowane) W dniu 5.05.2025 o 02:20, Send1N napisał(a): https://www.euro.com.pl/obudowy-pc/corsair-obu-corsair-5000d-core-tgairflo-midt-blk.bhtml Wydaję się bardzo fajna w sumie, ale czy ona ma filtry jakieś? Tak przyglądam się jej i nie widać żeby producent się tym chwalił. Ma, dobra biorę ją... albo z przezroczystym szkłem 70zł, droższą... kurczę, sam nie wiem. Nigdy nie widziałem na żywo przyciemnianej. Widać przez nią oświetlenie komponentów? Mam włączone tylko ramy, płytę główną i mały znaczek Gigabyte na płycie. Karta w sumie jest brzydka, więc jakby przez przyciemnianą nie było widać komponentów, a samo nieprzesadzone oświetlenie, mógłby być fajny efekt. Edit: Nvmd, popatrzyłem na YT. Biorę ciemną. Pozdro Edytowane 6 Maja przez j4z 1
Send1N 4 204 Opublikowano 7 Maja Opublikowano 7 Maja Z przodu masz wyciągany filtr który się wpycha na zatrzaski, dostęp do niego masz po zdjęciu przedniego panelu za który po prostu szarpiesz i wychodzi, na górze masz zwykły plastikowy przymocowany na taśmę magnetyczną szyba jest bardzo przyciemniana jak coś, mam 4000d to praktycznie ta sama buda tylko w mniejszych rozmiarach Lubię tego typu design budy nie tak jakieś akwaria
j4z 948 Opublikowano 11 Maja Autor Opublikowano 11 Maja Tak sobie myślę, bo czekam jeszcze na kod... Ona z boku też ma odsłaniane, ofiltrowane miejsce na wentyle. Myślicie, że jakby to otworzył, wpłynęłoby pozytywnie na temp? Mi się wydaje, że tak, że tamtędy zaciągałoby. Na razie wstawiłbym 5 moich 120mm Silent Wings. 3x przód, 1x tył, 1x góra. Kurna, fajna ta obudowa, nie mogę się doczekać.
Send1N 4 204 Opublikowano 12 Maja Opublikowano 12 Maja W przypadku takiej budy gdzie masz też wentylatory normalnie na froncie to to miejsce jest bardziej w tym celu aby umieścić tam chłodnicę, to nie "akwarium" które nie mają otwartego frontu
j4z 948 Opublikowano 12 Maja Autor Opublikowano 12 Maja @Send1N No ok, ale nie myślisz, że jakbym to otworzył, byłby lepszy przewiew? Najlepiej testy porobić, ale nie wiem, czy po złożeniu będę mieć dostęp do tego. Jeżeli nie, nie wiem, czy będzie chciało mi się robić testy. 😀
DarkeVo 337 Opublikowano 12 Maja Opublikowano 12 Maja (edytowane) Miałem tą obudowę🙆 ciężka i solidna, kawał dobrej obudowy i dobrze ofiltrowana. Ja tu dałem wentyle na bok bardziej dla wygladu😅 Edytowane 12 Maja przez DarkeVo 3
Send1N 4 204 Opublikowano 12 Maja Opublikowano 12 Maja 13 godzin temu, j4z napisał(a): @Send1N No ok, ale nie myślisz, że jakbym to otworzył, byłby lepszy przewiew? Jak zrobisz podciśnienie czyli będziesz wtłaczać znacznie więcej powietrza niż będzie wywalane z budy to praktycznie niczego to nie zmieni Ogólnie jak masz chłodzenie wieżowe na procku to na górze też nie montujesz wentylatorów w każdym dostępnym miejscu tylko najlepiej dać jeden najbardziej od lewej (nad sekcją zasilania cpu) resztę zostawić bez żeby nie zabierały powietrza z frontu dla chłodzenia, ewentualnie dać dwa a najbardziej od prawej zostaw puste miejsce.
j4z 948 Opublikowano 12 Maja Autor Opublikowano 12 Maja (edytowane) 14 minut temu, Send1N napisał(a): Ogólnie jak masz chłodzenie wieżowe 20 godzin temu, j4z napisał(a): Na razie wstawiłbym 5 moich 120mm Silent Wings. 3x przód, 1x tył, 1x góra. W sumie to nvmd, na zdjęciach wygląda jakby był dostęp do tej ścianki nawet po włożeniu wszystkich bebechów, także pewnie porobie testy. Edytowane 12 Maja przez j4z
Send1N 4 204 Opublikowano 12 Maja Opublikowano 12 Maja No wiem ale jak w tych miejscach nie ma wentylatorów to powietrze też jest zasysane do środka z każdej możliwej "kratki" + gorzej wygląda jeżeli zdejmiesz tą osłonę a nie przykręcisz tam 3 wentylatorów więc moim zdaniem zostaw i nie otwieraj tego.
j4z 948 Opublikowano 12 Maja Autor Opublikowano 12 Maja 4 minuty temu, j4z napisał(a): po włożeniu wszystkich bebechów Ewentualnie kartę wyjąć. 2 minuty temu, Send1N napisał(a): gorzej wygląda Kurna, a myślałem, że właśnie lepiej będzie wyglądać.
Send1N 4 204 Opublikowano 12 Maja Opublikowano 12 Maja Jak byś wypełnił to miejsce chłodnicą z wentylatorami czy samymi wentylatorami to może i tak ale jak zdejmiesz osłonę i zostawisz bez niczego to nie wygląda to dobrze 1
DarkeVo 337 Opublikowano 12 Maja Opublikowano 12 Maja Zgadzam się z tym co @Send1Npisze. Jak nie masz zamiaru na bok dawać wentyli to nawet nie sciagaj tej zabudowy bo bedzie to strasznie wyglądało i nie potrzebnie. 1 1
j4z 948 Opublikowano 13 Maja Autor Opublikowano 13 Maja @DarkeVo Ty miałeś Core czy zwykłą? Bo zwykła, jest 150zł droższa i zastanawiam się, czym się różnią. Czy aby nie tym, że w Core nie ma filtrów?
Send1N 4 204 Opublikowano 14 Maja Opublikowano 14 Maja Filtry są, różnice względem zwykłej starszej wersji to: maksymalna długość karty graficznej 400 vs 420, brak fabrycznych wentylatorów (które i tak są takie sobie, terkoczą jak przystawisz ucho), brak osłony piwnicy, 3 vs 4 miejsca na montaż dysków 2,5" https://www.corsair.com/us/pl/explorer/diy-builder/cases/5000d-airflow-vs-5000d-core-airflow/ , https://www.corsair.com/pl/pl/explorer/diy-builder/cases/5000d-core-airflow-case/ , https://pangoly.com/en/compare/case/corsair-5000d-core-airflow-vs-corsair-5000d-airflow-black 1
Rekomendowane odpowiedzi