Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Będę mieć bon 400zł do RTV AGD. Z 200zł mógłbym dorzucić, jeżeli byłoby warto. Wziąłbym obudowę.

Wymagania miałbym takie, żeby była chłodna, miała dobre filtry i  była cicha.  Ewentualnie mam 5szt wentylatorów Be Quiet Shadow Wings 2 b 120mm, mógłbym ich użyć. Miejsca na kartę... no właśnie ile? 400mm? Żebym za 3 lata nie szukał znowu budy.

Płytę główną teraz mam atx, am4, jeżeli ma to znaczenie, nie znam się. Oczywiście kiedyś będę się przesiadał na AM5. 

Zerkam ma taką na razie. Nie wiem czy ma filtry na froncie. Właśnie będę szukać recenzji.

https://www.euro.com.pl/obudowy-pc/fractal-design-obudowa-fractal-design-meshify-2-lite-bl.bhtml

W sumie podaje jeszcze moje mobo: https://www.asus.com/motherboards-components/motherboards/tuf-gaming/tuf-b450-plus-gaming/

Edytowane przez j4z
Opublikowano

Mam tego Fractala, ale dorzuciłem tam ze 3 chyba Darkrocki 3, wszystko ciche, ale duża ta obudowa, przynajmniej jak u mnie.

Fajne teraz teraz Corsairy są, te serie 4000/D/flow i inne.

• Thanks 1
Opublikowano
36 minut temu, Sponsi napisał(a):

Mam tego Fractala, ale dorzuciłem tam ze 3 chyba Darkrocki 3, wszystko ciche, ale duża ta obudowa, przynajmniej jak u mnie.

Fajne teraz teraz Corsairy są, te serie 4000/D/flow i inne.

A jak z kurzem? W SilentiumPC Signum SG1X TG RGB sporo mi się zbiera, jak ostatnio się przyjrzałem.

Opublikowano (edytowane)
W dniu 5.05.2025 o 02:20, Send1N napisał(a):

Wydaję się bardzo fajna w sumie, ale czy ona ma filtry jakieś? Tak przyglądam się jej i nie widać żeby producent się tym chwalił.

Ma, dobra biorę ją... albo z przezroczystym szkłem 70zł, droższą... kurczę, sam nie wiem. Nigdy nie widziałem na żywo przyciemnianej. Widać przez nią oświetlenie komponentów? Mam włączone tylko ramy, płytę główną i mały znaczek Gigabyte na płycie. Karta w sumie jest brzydka, więc jakby przez przyciemnianą nie było widać komponentów, a samo nieprzesadzone oświetlenie, mógłby być fajny efekt.

IMG_20250506_233341800.thumb.jpg.28ef0237eb8a8cea19c9dd298ea7036c.jpg

Edit: Nvmd, popatrzyłem na YT. Biorę ciemną. Pozdro 

Edytowane przez j4z
  • Upvote 1
Opublikowano

Z przodu masz wyciągany filtr który się wpycha na zatrzaski, dostęp do niego masz po zdjęciu przedniego panelu za który po prostu szarpiesz i wychodzi, na górze masz zwykły plastikowy przymocowany na taśmę magnetyczną ;) szyba jest bardzo przyciemniana jak coś, mam 4000d to praktycznie ta sama buda tylko w mniejszych rozmiarach ;) Lubię tego typu design budy nie tak jakieś akwaria :E 

Opublikowano

Tak sobie myślę, bo czekam jeszcze na kod... Ona z boku też ma odsłaniane, ofiltrowane miejsce na wentyle. Myślicie, że jakby to otworzył, wpłynęłoby pozytywnie na temp? Mi się wydaje, że tak, że tamtędy zaciągałoby. Na razie wstawiłbym 5 moich 120mm Silent Wings. 3x przód, 1x tył, 1x góra.

Kurna, fajna ta obudowa, nie mogę się doczekać. xD

1041422_1.jpg

7713216_11_i300.jpg

Opublikowano

@Send1N No ok, ale nie myślisz, że jakbym to otworzył, byłby lepszy przewiew? Najlepiej testy porobić, ale nie wiem, czy po złożeniu będę mieć dostęp do tego. Jeżeli nie, nie wiem, czy będzie chciało mi się robić testy. 😀

Opublikowano (edytowane)

Miałem tą obudowę🙆 ciężka i solidna, kawał dobrej obudowy i dobrze ofiltrowana. Ja tu dałem wentyle na bok bardziej dla wygladu😅

IMG_20240129_180701.jpg

IMG_20230630_205253.jpg

IMG_20231230_104918.jpg

IMG_20240121_140236.jpg

Edytowane przez DarkeVo
  • Like 3
Opublikowano
13 godzin temu, j4z napisał(a):

@Send1N No ok, ale nie myślisz, że jakbym to otworzył, byłby lepszy przewiew?

Jak zrobisz podciśnienie czyli będziesz wtłaczać znacznie więcej powietrza niż będzie wywalane z budy to praktycznie niczego to nie zmieni ;) Ogólnie jak masz chłodzenie wieżowe na procku to na górze też nie montujesz wentylatorów w każdym dostępnym miejscu tylko najlepiej dać jeden najbardziej od lewej (nad sekcją zasilania cpu) resztę zostawić bez żeby nie zabierały powietrza z frontu dla chłodzenia, ewentualnie dać dwa a najbardziej od prawej zostaw puste miejsce.

Opublikowano (edytowane)
14 minut temu, Send1N napisał(a):

Ogólnie jak masz chłodzenie wieżowe

20 godzin temu, j4z napisał(a):

Na razie wstawiłbym 5 moich 120mm Silent Wings. 3x przód, 1x tył, 1x góra.

W sumie to nvmd, na zdjęciach wygląda jakby był dostęp do tej ścianki nawet po włożeniu wszystkich bebechów, także pewnie porobie testy. 

Edytowane przez j4z
Opublikowano

No wiem ale jak w tych miejscach nie ma wentylatorów to powietrze też jest zasysane do środka z każdej możliwej "kratki" + gorzej wygląda jeżeli zdejmiesz tą osłonę a nie przykręcisz tam 3 wentylatorów ;) więc moim zdaniem zostaw i nie otwieraj tego.

Opublikowano
4 minuty temu, j4z napisał(a):

po włożeniu wszystkich bebechów

Ewentualnie kartę wyjąć. 

2 minuty temu, Send1N napisał(a):

gorzej wygląda

Kurna, a myślałem, że właśnie lepiej będzie wyglądać. %-)

Opublikowano

Filtry są, różnice względem zwykłej starszej wersji to: maksymalna długość karty graficznej 400 vs 420, brak fabrycznych wentylatorów (które i tak są takie sobie, terkoczą jak przystawisz ucho), brak osłony piwnicy, 3 vs 4 miejsca na montaż dysków 2,5" https://www.corsair.com/us/pl/explorer/diy-builder/cases/5000d-airflow-vs-5000d-core-airflow/ , https://www.corsair.com/pl/pl/explorer/diy-builder/cases/5000d-core-airflow-case/ , https://pangoly.com/en/compare/case/corsair-5000d-core-airflow-vs-corsair-5000d-airflow-black

• Thanks 1