Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam w domu rodzinnym sieć i do salonu na dole chciałbym jakoś dostarczyć internet po kablu bo np tv lubi zacinać, a też planuje konsolę. W ścianę mam kabel ale uszkodzony, nie będę kuc itp.

Czy ktoś korzysta z tych gniazdek powerline? Czy to jest sensowne rozwiązanie?

Czy może lepszym rozwiązaniem będzie mocniejszy ruter bo mam jakiś stary 2.4. 

Jest on umieszczony piętro wyżej. Na poddaszu mam doprowadzony światłowód i kolejny ruter od dostawcy.

Opublikowano
6 godzin temu, wrobel_krk napisał(a):

Czy ktoś korzysta z tych gniazdek powerline? Czy to jest sensowne rozwiązanie?

Sensowne? Nigdy. Korzysta się z tego zazwyczaj, jak nie ma wyjścia albo zrobisz wcześniej testy i zobaczysz, czy jest to dobre rozwiązanie.
Problemem powerline jest to, że wiele zależy od miejsca podłączenia tego, jakości przewodów w ścianie, bezpieczników, ile ich jest po drodze, czy są na jednej fazie itp. Może być tak, że wpinając powerline w gniazdka w jednym pokoju będziesz miał między nimi 500 Mbps, a przenosząc jeden adapter do pokoju obok spadnie wszystko do 100Mbps. Piętro niżej możesz mieć w jednym gniazdku 50 Mbps, w drugim 20 Mbps, a w trzecim w ogóle nie złapie połączenia. W dodatku jak się włączy kompresor w lodówce, albo ktoś uruchomi mikrofalówkę lub coś podobnego to możesz całkowicie stracić sieć. Ja już bym wolał jednak położyć kabel i schować go w listwach przypodłogowych.

Nowszy router też może wiele nie dać. WiFi 5 GHz jest szybsze, ale też bardziej podatne na tłumienia. Więc w tym samym pomieszczeniu między zgodnymi urządzeniami wyciągniesz więcej, niż po kablu ale piętro niżej ledwo złapiesz zasięg i Netflix 720p będzie się zacinał :)
Dodatkowo nawet 2.4 GHz nowsze routery nie działają wcale lepiej, a przez domyślnie włączone "przyspieszacze" w sytuacji kiepskiego zasięgu może być gorzej, niż na starym.

Ewentualnym ratunkiem może być zakupienie systemu mesh składającego się z 2 satelitek. Jedna podłączona na górze kablem z głównym routerem, druga bezpośrednio pod nią na parterze i do niej wpięty kabel, który pójdzie do switcha i ewentualnie AP albo trzeciej satelitki.
Dalej wąskim gardłem będzie sieć bezprzewodowa między 1 i 2 satelitą, ale jeżeli nie masz tony zbrojenia w podłodze/suficie, to może coś z tego będzie.

• Upvote 1
Opublikowano
1 godzinę temu, narmiak napisał(a):

Ewentualnym ratunkiem może być zakupienie systemu mesh składającego się z 2 satelitek. Jedna podłączona na górze kablem z głównym routerem, druga bezpośrednio pod nią na parterze i do niej wpięty kabel, który pójdzie do switcha i ewentualnie AP albo trzeciej satelitki.
Dalej wąskim gardłem będzie sieć bezprzewodowa między 1 i 2 satelitą, ale jeżeli nie masz tony zbrojenia w podłodze/suficie, to może coś z tego będzie.

To może dwa rutery na tym piętrze. Ten 2.4 to naprawdę jakiś stary model chyba z 15 lat ma. Ewentualnie ten mesh a jakie ewentualnie urządzenia byś polecił.

Bo generalnie ten internet działa tylko czasem yt czy Netflix przytnie. 

Najlepsze że np na zewnątrz jest super wifi. Wiek że to po prostu że na poddaszu jest ten ruter od dostawcy. Może też ta satelitę dać na zewnątrz na tarasie bo to odbiera i wzmacnia synganl z tego co wiem. 

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Powerline żeby działał w ogóle to musi być na tej samej fazie jak będziesz miał jeden na jednej fazie prądu a 2 na innej to nic z tego nie będzie. Zawsze najlepszym rozwiązaniem jest dociągnięcie skrętki. Może jak nie chcesz kuć to może jest jakaś możliwość zejścia na dół kominem wentylacyjnym i tam postawienia routera z wifi