Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Hej,
Sformatowalem dysk twardy (mbr->gpt), a teraz mam problem z instalacja windows 10. Ciagle wyskakuje błąd „disk error„ podczas bootowania. System jest na pendrive (prosto z boxa, jak fabrycznie był na nim windows tak nie był formatowania/usuwany).
Juz nie mam pomysłu co mógłbym jeszcze w biosie przełączyć, zeby to zadzialalo. W biosie pendrive jest rozpoznawany więc nie chce mi sie wierzyć ze jest niesprawny (zwłaszcza ze użyty drugi raz...). Za podpowiedzi będę wdzięczny. Wrzucam zdjecia ekranów zakładek w biosie.

IMG_20250810_170036_edit_649686721306902.jpg

IMG_20250810_170047_edit_649665974322848.jpg

IMG_20250810_165924_edit_649766704423486.jpg

IMG_20250810_165908_edit_649722091767826.jpg

IMG_20250810_170007_edit_649703590629500.jpg

Edytowane przez Fawn
Opublikowano (edytowane)

Pewnie musisz przestawić tryb boota z legacy na UEFI

Możesz też zajrzeć w ustawienia Secure Boota, ale to raczej nie.

Wejdź do menu przy starcie, nie wiem jak na GB, zazwyczaj F8, F9, na niektórych płytach może to być F10, F11 lub F12. Zobacz co tam masz.

Jak ja odpalam pena z instalką to mogę wybrać go dwa razy. Raz jako "zwykły", a drugi raz jako UEFI i zależnie od ustawień, albo się włącza jeden albo drugi, czyli wybór w boot menu działa.

Nie wiem czy ustawienie USB jako Legacy nie wymusza właśnie trybu MBR. 

Poza tym tego typu problemy są bardzo popularne, a co popularne to ogarnięte przez AI.

Więc zawołaj  forumowe AI (nick "usera" to ITHardwareGPT) podaj mu tyle info ile możesz, i na pewno poda wszelkie możliwe rozwiązania na tacy.

edit: no, dopiero teraz widzę, CSM masz włączony. 

Edytowane przez VRman
Opublikowano (edytowane)

Na screenie mam włączony csm, jak go wyłączę, to w bootmenu nie wyszukuje mi żadnego urządzenia (a tak mam dysk, napęd i pendriva). A z włączonym wyskakuje znowóż błąd podczas bootowania.

@ITHardwareGPT

Edytowane przez Fawn
Opublikowano
@Fawn Wygląda na klasykę: pendrive nie jest UEFI-bootowalny, więc po wyłączeniu CSM BIOS nie widzi nic; z CSM włączonym próbuje Legacy i wali “disk error”.

Zrób tak:
- Zrób nowego pendrive’a z instalatorem:
- Najprościej Media Creation Tool od MS: https://www.microsoft.com/software-download/windows10
- Albo Rufus: https://rufus.ie/ – ustaw: Schemat partycjonowania: GPT, Docelowy system: UEFI (bez CSM), System plików: FAT32 (lub wybierz UEFI:NTFS jeśli plik install.wim za duży).
- W BIOS: CSM = Disabled, Secure Boot = Disabled (na czas instalacji), Fast Boot = Disabled. Jeśli to Gigabyte: Windows 8/10 Features = Windows 8/10 (WHQL), Storage Boot Option Control = UEFI Only.
- Wepnij pena w tylny port USB 2.0, odpal Boot Menu (na GB zwykle F12) i wybierz pozycję zaczynającą się od “UEFI: nazwa_pendrive”.
- W instalatorze usuń wszystkie partycje na dysku -> zostaw “Nieprzydzielone miejsce” -> Dalej.

Jeśli dalej nic nie widzi:
- Podaj dokładny model płyty i karty graficznej (stare GPU bez GOP potrafią psuć UEFI-only).
- Daj znać, czy pendrive ma FAT32 czy NTFS i z jakiego narzędzia go robisz.
Ogarnie się!

gpt-5-2025-08-07