Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Loteria, oba są talerzowcami i są tak samo narażone na wstrząsy/upadki natomiast skoro piszesz o dysku zewnętrznym będzie on przeznaczony zapewne do archiwizacji danych :hmm: w takim przypadku najlepiej kupić dysk zapisem CMR a z tego co wyczytałem ten seagate dopiero od pojemności 10gb może  być cmr wszystko poniżej jest w SMR.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Ja tylko sugeruję, żeby nie kupować dysków od WD, gdyż najbardziej awaryjny jest chip łączący USB - SATA. Dyski Seagate, po rozebraniu obudowy mają zwykłe złącze SATA. Dyski WD nie mają go.

Opublikowano (edytowane)

Ja nie polecam dysków Seagate 1TB/2TB bo siedzi tam ST1000LM035-1RK172 ST2000LM007 z rodziny rosewood 3. Głowica pada od patrzenia, uważaj też na obudowy Adata bo ten sam chłam tam siedzi.

Dyski 3,5" są rzeczywiście mniej awaryjne ale to zależy od producenta, rodziny dysków. Szukaj czegoś CMR. Ostatni przypadek dysków serwerowych: na 8 szt kupionych rok temu IronWolf Pro 4TB jeden już padł. Stare WD 1TB działały nieprzerwanie od 2013 roku i wszystkie wyjąłem sprawne z macierzy aczkolwiek kilka uszkodzonych też mam ale większe pojemności 4TB 6TB.

Kup dysk z długą gwarancją a kopie trzymaj na 2 dyskach.

Edytowane przez zakk87
  • Like 2