Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

chciałem dodać dysk HDD ze starego kompa do nowego i jak go podpiąłem to działał i windows go pokazywał. Później zrobiłem formata najpierw tego HDD a później ssd z systemem i przestało pokazywać w windowsie HDD ale w bios'sie jest widoczny.

myślalem że go zepsulem czy coś to go znowu podpiąlem pod starego kompa i działał normalnie

później patrzyłem w "menedżerze urządzeń" też go nie bylo, był tylko ten ssd M2.

sprawdzałem w " zarządzaj dyskami" ale też go nie znajdowało

w biosie też patrzyłem czy nie ma trybu RAID włączonego

Jedyne co  mi się wyświetla to brak sterowników w  "kontrolerze seriali  ATA"  ale nie mogę ich zainstalować wyświetla się że brakuje jakiegoś wpisu. Pobrałem sterowniki z oficjalnej strony msi z moją płytą główną i dalej nic

Pomoże ktoś?

MSI pro B650m-p     płyta
AMD  Ryzen 5 7500F

Opublikowano (edytowane)

No wygląda jak problem oprogramowania (windowsa) ale dla pewności weź odpal jakiegoś linuxa live cd z pendrive'a i zobacz tam.

Jak się nie znasz zupełnie na Linuxach to szukaj okienka z programami i szukajką. Wpisz part albo disk

jedno z tych słów powinno wyszukać Gparted albo Disk manager. Tam zobaczysz czy dysk jest widoczny dla komputera.

Wtedy albo musisz poinstalować poprawnie sterowniki, albo zmienić kabel SATA, jeśli na Linuxie też nie widzi dysku.

Edytowane przez VRman
Opublikowano
6 godzin temu, Amp napisał(a):

Sprawdź pod które sata masz dysk podpięty. Może być tak że podpięty m2 blokuje akurat ten port.

Podłączyłem pod wszystkie 4 gniazda i nie pokazuje

Opublikowano
14 minut temu, Send1N napisał(a):

pobierz https://megawrzuta.pl/o8dzmfhn wypakuj i spróbuj przez menedżer urządzeń wgrać sterownik - klikając prawym aktualizuj sterownik i wybierz ścieżkę do wypakowanego folderu, tam jest kilka różnych sterowników, jak nawigujesz do głównego to może wyszuka właściwy :E 

teraz wyskoczyło coś takiego

INF.png

Opublikowano

Nie ma problemu ;) pytanie dlaczego to dopiero w ten sposób zostało rozwiązane po grzebnięciu z podpisem cyfrowym sterów... :E jest rok 2025, czemu tego sterownika winda na starcie nie miała lub chociaż przez WU nie dociągnęła :hmm: