Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam kolegów posiadam procesor 5800X3d chłodzenie Fera 5 źle nie jest ale myślałem nad zmianą na Arctic Liquid Freezer III 240 lub Dark Rock PRO 5 co myślicie dobry kierunek czy coś innego?

Opublikowano
17 minut temu, Lameismyname napisał(a):

Kwestia ile kasy chcesz przeznaczyć.
Po taniości sprzedajesz ferę i bierzesz to na promce (TR PS 120 ~167zł):
https://www.amazon.pl/TR-Chlodnica-grzewczymi-wentylator-technologia/dp/B0DBHVSRZ8

N niedrogo myślałem o tym chłodzeniu. proline.pl/chlodzenie-wodne-arctic-liquid-freezer-iii-240-argb-black-acfre00142a-p8120830    Trochę miejsca by się w budzie zrobiło i karta by też odetchnęła tylko aio nigdy nie miałem dlatego się zastanawiam.

Opublikowano
21 minut temu, Lameismyname napisał(a):

To chłodzenie Thermalrighta co wrzuciłem w testach wypada podobnie do AiO 240.
Gdybym ja miał brać AiO to 360 - po pieniądzu to jest lepsze: https://www.amazon.pl/ARCTIC-Liquid-Freezer-III-Pro/dp/B0DLWGG85P?th=1
Wersja "Pro" ma lepsze wentylatory.

Zgadza się ale GPU ma długość prawie 350 mm i na przód już nie wejdzie 360 . Zostaje góra a tam tylko 240 wejdzie . Taka obudowa.  x-kom.pl/p/1058919-obudowa-do-komputera-be-quiet-pure-base-500-fx.html?utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_campaign=DSA_-_ALL,_ALL,_ALL_(PL,_periodic)_-_P01M106&utm_id=225317199&gad_source=1&gad_campaignid=225317199&gclid=EAIaIQobChMIwcyf9IvdjwMVJlKRBR0DdTqsEAAYAiAAEgKSq_D_BwE

Opublikowano

@AudRob Ja miałem Fortisa 3 z wentylatorem Noctua Redux, więc też spore wieżowe. Po przesiadce z 7500F na 9800X3D zaczęło niedomagać i na moje standardy zrobiło się za głośne.
Doraźnie pomagało włączenie "Gaming Mode" czy jak to się tam nazywa co ucina rdzenie logiczne i z procka robi się 8/8 ale rozwiązanie traktowałem jako tymczasowe.
Dopiero przesiadka na ThermalRighta Phantom Spirit 120 zrobiło mega przeskok w tej kwestii. A wahałem się też nad AiO 360 (Endorfy vs Arctic) ale tam dochodzą niedogodności typu głośność pompki, z czasem może szczelność się zepsuć itd...
Wybrałem to wieżowe i jestem mega zadowolony... tym bardziej jak teraz jest za te 160zł warto spróbować. Poszukaj testów - zrównuje się z niejednym AiO 240 i konkuruje z wieżowymi 2,5x droższymi.

Opublikowano

Nie powiem Fera 5 też nieźle sobie radzi ale jak procek ma z 80% obciążenia to 80 parę stopni potrafi łapać a wtedy i karta się mocniej grzeje bo w obudowie robi się ciepło. A w grach gpu na UV między 60-75.

Opublikowano

Zmiana chłodzenia nie zmniejszy ilości wydzielanego ciepła, tylko UV albo obniżenie power limitu zmniejszy ilość wydzielanego ciepła (pobór mocy)
Chłodzenie obniży tylko temperatury pewnie z tych 80 na 73-75 stopni w przypadku zmiany fery 5 na najlepsze powietrzne:)

temp_stock_blender.png

• Upvote 1
Opublikowano
2 minuty temu, wrobel_krk napisał(a):

Zmiana chłodzenia nie zmniejszy ilości wydzielanego ciepła, tylko UV albo obniżenie power limitu zmniejszy ilość wydzielanego ciepła (pobór mocy)
Chłodzenie obniży tylko temperatury pewnie z tych 80 na 73-75 stopni w przypadku zmiany fery 5 na najlepsze powietrzne:)

temp_stock_blender.png

Tak ale jakby wieży nie było a AIO na górze chłodnica wyciągała by ciepło na zewnątrz i w środku by było chłodniej.

Opublikowano
1 minutę temu, wrobel_krk napisał(a):

A jaką masz karte graficzną. model, ile wentylatorów, bo ten procek generalnie stosunkowo mało produkuje ciepła

Te 60-75 stopni w grach to całkiem spoko, 80 w stresie też więc nie wiem czy jest sens inwestować:)

RTX 4080 Asus , obudowa be quiet Pure Base 500 FX

37 minut temu, Lameismyname napisał(a):

@AudRob Ja miałem Fortisa 3 z wentylatorem Noctua Redux, więc też spore wieżowe. Po przesiadce z 7500F na 9800X3D zaczęło niedomagać i na moje standardy zrobiło się za głośne.
Doraźnie pomagało włączenie "Gaming Mode" czy jak to się tam nazywa co ucina rdzenie logiczne i z procka robi się 8/8 ale rozwiązanie traktowałem jako tymczasowe.
Dopiero przesiadka na ThermalRighta Phantom Spirit 120 zrobiło mega przeskok w tej kwestii. A wahałem się też nad AiO 360 (Endorfy vs Arctic) ale tam dochodzą niedogodności typu głośność pompki, z czasem może szczelność się zepsuć itd...
Wybrałem to wieżowe i jestem mega zadowolony... tym bardziej jak teraz jest za te 160zł warto spróbować. Poszukaj testów - zrównuje się z niejednym AiO 240 i konkuruje z wieżowymi 2,5x droższymi.

Ile masz miejsca od wieży do płyty jakiej wysokości tam ramy wejdą?

Opublikowano

To obudowa spoko, przewiewna z 4 wentylatorami więc raczej ciepło z procka jest dobrze odprowadzane więc aio nie zmieni temperatur istotnie dla karty graficznej, dla procka te 8 stopni to kwestia raczej czy hałas wentylatorów tej fery nie jest za duży. Zmiana na tego Phantoma miałaby wtedy sens, wg mnie aio 240 to nie ma sensu:)

Jakie te temperatury karty jak się grzeje? 
Na pewno karta produkuje większość ciepła w grach bo to takie 300w będzie poboru w grach gdzie leci ona na 100% i jak nie masz UV na karcie zrobionego:)

Opublikowano
5 minut temu, wrobel_krk napisał(a):

To obudowa spoko, przewiewna z 4 wentylatorami więc raczej ciepło z procka jest dobrze odprowadzane więc aio nie zmieni temperatur istotnie dla karty graficznej, dla procka te 8 stopni to kwestia raczej czy hałas wentylatorów tej fery nie jest za duży. Zmiana na tego Phantoma miałaby wtedy sens, wg mnie aio 240 to nie ma sensu:)

Jakie te temperatury karty jak się grzeje? 
Na pewno karta produkuje większość ciepła w grach bo to takie 300w będzie poboru w grach gdzie leci ona na 100% i jak nie masz UV na karcie zrobionego:)

Karta była prze ze mnie rozbierana i zamiast pasty jest PTM temp karty na full detalach w 2k w CP po UV 55-65 stopni.

W spoczynku 38stopni

World of Assassination  Hitman 3 na full karta 62-65  procesor czasem do 68-70 dobije.

Opublikowano

No to widzisz jak 65 stopni to się nie grzeje, bardzo dobre temperatury GPU, ten procek ma wysokie temperatury ze względu na swoją konstrukcję, zwłaszcza obecność dodatkowej pamięci cache 3D V-Cache a nie dlatego ze produkuje dużo ciepła.
Ja bym nie zmieniał jeśli poziom hałasu Fery jest dla Ciebie ok, z tego co wiem ona jest cicha nawet na maks obrotach:)

Opublikowano

Wentylatory mam ustawione na wieży 70% na max obciążeniu więc w grach jest ok. No czuć jak te ciepło wyżuca.

Procek też mm w Combo przestawiony nie pamiętam albo n 1 albo na 3.

Opublikowano
2 minuty temu, AudRob napisał(a):

Ale jakby zmieniać to co najlepiej .Arctic Liquid Freezer III 240 , TR Phantom Spirit 120 czy be quiet Dark Rock Pro 5 ?

Masz tutaj test spirytusa:

Tu masz przekrój:
PS120.thumb.jpg.be2f8756ad8aa2e012c9662600a26734.jpg
Co do wysokości pamięci: Ja mam 
na oko jakiś 1cm luzu pomiędzy pamięciami, a wentylatorem. Wentylator zawsze można minimalnie podnieść.
Sprawdź sobie wysykość moich kości. Matematyka królową nauk ;) 

Opublikowano
Teraz, AudRob napisał(a):

Karta ma prawie 350 mm i nie wejdzie

Arctic Liquid Freezer III 240 jest teraz w dobrej cenie i 6 lat gwar. dlatego tak sobie myślałem nad zmianą.

1 minutę temu, Lameismyname napisał(a):

Masz tutaj test spirytusa:

Tu masz przekrój:
PS120.thumb.jpg.be2f8756ad8aa2e012c9662600a26734.jpg
Co do wysokości pamięci: Ja mam 
na oko jakiś 1cm luzu pomiędzy pamięciami, a wentylatorem. Wentylator zawsze można minimalnie podnieść.
Sprawdź sobie wysykość moich kości. Matematyka królową nauk ;) 

Moje kości mają 42 mm od płyty.

A nie to tu kości wejdą spokojnie.