Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Aio myślę wziąć pure loop 2 280mm, bo podoba mi się z wyglądu 

W płycie przydałoby BT, WiFi niekoniecznie, ale chyba nie ma tylko z BT? Audio jest nieistotne, bo mam daca. 

Jakie ramy? Nie zamierzam podkręcać manualnie.

Chciałbym dobry stosunek ceny do jakości. Nie chcę syfu, ale bez sensu przepłacać też nie chce. 

Edit: konieczna dostępność komponentów w RTV euro AGD 

Edytowane przez j4z
Opublikowano (edytowane)

Zestaw poprawny :) napisz tylko jaka masz obudowę bo zapomniałem, aio w rozmiarze 280 nie do każdej wchodzi mimo że potrafi do takich wejść np 360 ;) czy to był corsair 5000D może? 

Edytowane przez Send1N
Opublikowano (edytowane)
17 minut temu, Send1N napisał(a):

był corsair 5000D

Tak 

Chciałbym jeszcze wrócić do płyty. Na YT pod filmikami średnie opinie i trafiłem gdzieś na taki koment: Niestety, trafiłem na kilka istotnych wad. Przede wszystkim slot PCIe x16 działa tylko w trybie x8, co może być problematyczne dla kart graficznych, które korzystają z pełnej przepustowości

Edytowane przez j4z
Opublikowano

Do 5000d na górę nie będzie problemu z 280tką która ma standardową grubość chłodnicy jak ten pure loop, znajomy miał problem dopiero przy ALF z grubą chłodnicą i musiał podmieniać fabryczne wentylatory na slimy od arctica ;) Co do płyty to pewnie ktoś wpakował więcej dysków m2 i obcięło linie dla gpu

• Thanks 1
Opublikowano (edytowane)

A, no to ja więcej dysków nvme niż jeden nie mam zamiaru podpinać.

@Send1N a z podpięciem tego aio do tej płyty nie będzie problemu? Światełka itd

Pasta z zestawu jest ok czy zamawiać inna? 

Edytowane przez j4z
Opublikowano

najpierw bios

w biosie PBO wlacz dla cpu i xmp czy tam expo (nie znam sie na tych nowych ddr5)

mozesz pobawic sie krzywymi - gdzies pisalem o tym jak powinna pracowac pompka - pompka na najwiekszych nieslyszalnych dla ciebie obrotach .

potem windows -> odsylam do tematow windowsowych bo moze dla ciebie windows LTSC bedzie lepszym wyborem?

if not to rufus i lecisz z normalną instalką windowsa (fuj kupa ble smierdzisz)

aha i przed tym sobie zbackupuj najwazniejsze dane i foldery z dokumentow

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)

Dzięki. W sumie tak siedzę, myślę, i chyba zaniosę to do serwisu. Niech mi wymienią, ustawią i przetestują. O ile nie wezmą więcej niż 300 (bez faktury) xD

Nie chcę mi się już grzebać. Nie jest to jeden z moich ulubionych sposobów spędzania czasu przy kąkuterze. 

Edit: albo w sumie sam złoże 😀

Edytowane przez j4z
Opublikowano (edytowane)
20 godzin temu, Pan Mateoo napisał(a):

pompka na najwiekszych nieslyszalnych dla ciebie obrotach

A wentyle od aio jak się ustawia?

Kurcze zastanawiam się, czy nie zrobiłem błędu, kupując aio 280mm, a nie 240. Bo wpychające mam 3x 12cm, jak dam aio (2x 14cm) na górę, 1x 12cm wyciąg z tyłu, to będę miał przewagę wyciągu, czego chciałbym uniknąć ze względu na kurz. 

Ogólnie teraz swoich wentyli mam 5x 12cm shadow wings 2. @Send1N jak to ugryźć? Może aio na przód dać? Wiesz, że w 5000d mam też miejsce z boku na wloty, ale chciałbym tego uniknąć, bo jak zdejmę osłonę, to światło będzie się tamtędy dostawać. No i tam jest tylko siatka, nie filtr.

Edytowane przez j4z
Opublikowano
57 minut temu, j4z napisał(a):

A wentyle od aio jak się ustawia?

chodzi o obroty czy o strone w ktora ma wiac? bo if to drugie to to jest ciekawe pytanie chociaz piszac to sam natkanalem na rozwiazanie. Na cieple powietrze ma leciec zimne powietrze. Ze srodka obudowy z zalozenia jest cieplej niz outside.

Godzinę temu, j4z napisał(a):

Może aio na przód dać? Wiesz, że w 5000d mam też miejsce z boku na wloty,

Chodzi o to? 

image.png.db313ee55b4c076aaabc4ddce1e32091.png

Imo tutaj bezsens. A na Front mozesz, to nie jest zly pomysl. Najwydajniej na topie ale no coz

Opublikowano
2 minuty temu, Pan Mateoo napisał(a):

chodzi o obroty czy o strone w ktora ma wiac?

Obroty 

2 minuty temu, Pan Mateoo napisał(a):

A na Front mozesz, to nie jest zly pomysl.

Niby spoko, ale ciepłe powietrze z radiatora idzie do budy wtedy. 

Opublikowano (edytowane)

A na Reddit tak o tak napisał ktoś kiedyś. 

Screenshot_20250927-225125.thumb.png.b4ecc9391eab427ce2c9e305b1829b69.png

Czyli albo grzejemy kartę albo cpu? xD

Dobra, na razie dam aio na górze, 3x wlot, 1x z tyłu wylot.

Zostanie mi 1x to może dam sobie go pod kartę albo dokupie 1x i dam pod kartę 2x. Edit: albo nie, bo to nie, bo to nie są rewersy i na dole będą brzydko wyglądać. 😀

Edytowane przez j4z
Opublikowano

Aio na top lub na boczny panel, najgorsza opcja to front, jak umieścisz chłodnicę na tylnej ścianie ale z wentylatorami w trybie push czyli tak aby zaciągały powietrze z wnętrza budy to nie cierpi na tym żaden podzespół, jak dasz na chłodnicy w tym samym miejscu wentylatory w trybie pull tak aby ssały zimne powietrzne z zewnątrz to karta będzie miała gorsze warunki tak samo jakbyś umieścił chłodnice na froncie w trybie pull, przykręcając aio na topie będzie dobrze robić za wyciąg ciepła z budy i w przypadku tego cpu nie stracisz dużo na wydajności bo tdp jest na poziomie 160W, mimo że w przypadku ZEN5 transfer ciepła jest znacznie lepszy niż w przypadku kilku poprzednich gen to jest marginalna różnica nie zależnie gdzie umieścisz chłodnicę w budzie, lepiej zapewnić jak najlepsze warunki dla karty graficznej ;)