Skocz do zawartości

Endrofy Regnum 400 panel z siatki mesh z filtrem przeciwpyłowym

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, byłby w stanie ktoś wykonać oczywiście za opłatą :), planuję wymienić boczny szklany panel w Endorfy Regnum 400 AIR na panel z siatki mesh podobną jak na froncie z dodatkowym filtrem przeciwpyłowym. Chciałbym, żeby całość była mocowana w taki sam sposób jak oryginalny panel szklany, czyli z możliwością przykręcania do obudowy w tych samych miejscach montażowych. ew. na magnes :) , ktoś coś ? :D 

Opublikowano

Mogę ci tylko powiedzieć że raczej nie ma szans na takie coś ;) sam parę lat temu szukałem kogoś kto by mi przerobił front panel z budy od silentiumpc (teraz endorfy) zero odzewu, nikogo też nie znalazłem w internetach kto by się tego podjął, raczej czeka cię wymiana obudowy z takim panelem jaki ci chodzi po głowie ;) 

Opublikowano
1 godzinę temu, Send1N napisał(a):

Mogę ci tylko powiedzieć że raczej nie ma szans na takie coś ;) sam parę lat temu szukałem kogoś kto by mi przerobił front panel z budy od silentiumpc (teraz endorfy) zero odzewu, nikogo też nie znalazłem w internetach kto by się tego podjął, raczej czeka cię wymiana obudowy z takim panelem jaki ci chodzi po głowie ;) 

To mnie pocieszyłeś :( , ale co racja to racja, podsuniesz jakąś obudowę w której przez podgrzewającą grafikę nie będzie piekarnika w środku ? 🤔👌 z góry dzięki :).

Opublikowano

Taki boczny custom panel z siatki metalowej w hexy dokłdnie jak na frontowym panelu można wykonać

robiłem bardziej skomplikowane mody ale tutaj uwaga...koszt kosmiczny.

Ramka alu wykonana na CNC,siatka metalowa w hexy i lakierowanie proszkowe

plus wykonany na wymiar filtr przeciwpyłowy.

Taki mod spokojnie dwukrotnie przekracza koszt zakupu takiej nowej obudowy.

Dlatego nikt w Endorfy Regnum 400 AIR takich modów nie stosuje.

Jeśli wykonał byś to z pleksi i dał na laser aby ten tysiąc otworów hex wycięli

też polegniesz z kosztami usługi bo liczą to z czasu pracy lasera.

Byle pierdoły kosztują krocie tu masz przykład

https://jakefacecustoms.myshopify.com/collections/nzxt

Lepiej zmienić obudowę i z tym nie walczyć.

• Upvote 2
Opublikowano (edytowane)

Ta Endorfy Regnum 400 AIR nie jest jakaś super kiepska buda w kwestii przewiewności.
Albo masz za bardzo skręcone wentyle albo większa po prostu trzeba kupić budę - jaki budżet.
Bo tam masz 7800x3d 90w plus 260w 7800xt to nie jest jakiś super gorący tandem. Jakie masz temperatury?

Edytowane przez wrobel_krk
  • Upvote 1
Opublikowano
Godzinę temu, Send1N napisał(a):

No właśnie przecież regnum ma w pełni otwarty front i top ;) wentylacja jest tam przyzwoita jak ma się odpowiednio skonfigurowane wentylatory.

Owszem, AIO mam zamontowane na górze, a w obudowie pracują cztery wentylatory Arctic P12 PWM ustawione na stałe 1000 RPM. Problem pojawia się po założeniu panelu ze szkła, już po 30–60 minutach grania szyba dosłownie parzy w okolicach karty graficznej. Wtedy też wyraźnie rosną temperatury GPU, Hot Spotu oraz pamięci. Wewnątrz obudowy zaczyna się robić prawdziwy „piekarnik” nagrzewają się pamięci RAM, a podwyższona temperatura powietrza dodatkowo podgrzewa ciecz w AIO, przez co rosną również temperatury CPU.

Po zdjęciu szklanego panelu wszystko wraca do normy, dlatego właśnie wpadłem na pomysł, żeby wymienić go na boczny panel mesh z filtrem. Więc moim zdaniem wentylacja do przyzwoitych nie należy :).

3 godziny temu, wrobel_krk napisał(a):

Ta Endorfy Regnum 400 AIR nie jest jakaś super kiepska buda w kwestii przewiewności.
Albo masz za bardzo skręcone wentyle albo większa po prostu trzeba kupić budę - jaki budżet.
Bo tam masz 7800x3d 90w plus 260w 7800xt to nie jest jakiś super gorący tandem. Jakie masz temperatury?

Rozmyślam nad większą budą, budżet do 700PLN.

Opublikowano (edytowane)
3 minuty temu, Send1N napisał(a):

No to ciekawe w takim razie :E a skrzynka stoi na otwartej przestrzeni czy w jakiejś wnęce że tak powiem, ciepło ma gdzie uciec swobodnie tyłem i górą? 

Mnie to nie ciekawi :D , tutaj trzeba coś działać, ew. zostawię bez szkła, aczkolwiek wtedy szybciej się wszystko w środku kurzy:). Skrzynka stoi na biurku obok monitora, przepływu nie ma co blokować, mogę nawet podesłać foto dla wiarygodności :) 

Edytowane przez MCH93
Opublikowano (edytowane)
5 minut temu, wrobel_krk napisał(a):

Daj screena z hwinfo albo podobnego jakie temperatury. A jak te wentylatory zamontowane. Ile wciągających z przodu ile na aio. Jeden pewnie z tyłu wyciąga?

Bez szklanego panelu 60min gry CPU nie przekracza 58st.C , GPU 50/HOT SPOT 65/VRAM 66 , po założeniu szkła CPU 69/74 , GPU 60/HOT SPOT 80/VRAM 78. Front obudowy 3x wciągają do środka, na górze jest AIO, na tylnej ściance jeden wyciąga, inaczej się tego nie ogarnie :) , na bieżąco wszystko monitoruje.

Edytowane przez MCH93
Opublikowano (edytowane)

Po opisie wygląda na to że ta buda jest po prostu za mała bo w  tego typu konstrukcji przy prawidłowym rozmieszczeniu wentylatorów nie powinno być takiego efektu typu nagrzewanie szyby, mam u siebie aio na froncie + w budzie siedzi 6950xt wiec karta z wyższym tdp niż twoja wszystko to siedzi w corsair 4000d airflow która też jest małą obudową i nic takiego nie ma miejsca, w dodatku pokój w którym stoi pc ma 6m²

Edytowane przez Send1N
Opublikowano (edytowane)
5 minut temu, Send1N napisał(a):

Po opisie wygląda na to że ta buda jest po prostu za mała bo w  tego typu konstrukcji przy prawidłowym rozmieszczeniu wentylatorów nie powinno być takiego efektu typu nagrzewanie szyby, mam i siebie aio na froncie + w budzie siedzi 6950xt wiec karta z wyższym tdp niż twoja wszystko to siedzi w corsair 4000d airflow która też jest małą obudową i nic takiego nie ma miejsca, w dodatku pokój w którym stoi pc ma 6m²

Znajomy ma ARX 700 a to trochę większa buda jak i wentyle, no i problem podobny do mojego, CPU 9950X3D GPU 5080, rozmyślał nad tym samym co ja a koniec końców szuka teraz innej obudowy. Co do TDP, jeżeli swoją kartę zostawię na Auto to potrafi wciągnąć prawie 340W :) , po zaaplikowaniu 1090mV i taka ostra sieczka to wtedy nie przebija więcej jak 273W.

Edytowane przez MCH93
Opublikowano

Teraz  oglądając tuba mam na i5 13500 i rx7800xt po 23 stopnie 🙂 karta pod obciążeniem i z lekkim UC na 2200mhz na rdzeniu, pamięci nie ruszane, to w Elden Ringu w 2k all ultra sięga 62 stopni, HS większy o ok 12-15 stopni. Obudowa oczywiście ta sama.

• Upvote 1
Opublikowano
7 godzin temu, AndrzejTrg napisał(a):

Teraz  oglądając tuba mam na i5 13500 i rx7800xt po 23 stopnie 🙂 karta pod obciążeniem i z lekkim UC na 2200mhz na rdzeniu, pamięci nie ruszane, to w Elden Ringu w 2k all ultra sięga 62 stopni, HS większy o ok 12-15 stopni. Obudowa oczywiście ta sama.

Jaki model karty ? no i masz UC to co sie dziwić.. 🫣🫣 , mój TUF robi za grzejnik :).

Opublikowano (edytowane)
Opublikowano (edytowane)

Challenger, i po co kartę cisnąć pod korek jak obniżając o 200mhz masz komfort 🙂 UV kupę daje na radkach , obniż sobie mhz ponieważ tutaj zobaczysz efekt, i 70W w dół i piekarnika już nie będzie, jeszcze masz tam PTM założonego.

Edytowane przez AndrzejTrg
  • Upvote 1
Opublikowano
4 minuty temu, AndrzejTrg napisał(a):

Challenger 

Ograniczając zegar, mocno zmniejszasz pobór i temperatury, nie ma co się dziwić, że u Ciebie ok 👍, u mnie karta pracuje w zakresie 500-2700Mhz + 1090mV, backplate parzy, wydmuchiwane jest gorące powietrze :)

Opublikowano (edytowane)
22 minuty temu, AndrzejTrg napisał(a):

Challenger, i po co kartę cisnąć pod korek jak obniżając o 200mhz masz komfort 🙂 UV kupę daje na radkach , obniż sobie mhz ponieważ tutaj zobaczysz efekt, i 70W w dół i piekarnika już nie będzie, jeszcze masz tam PTM założonego.

Gdzie widzisz, że kartę cisnę pod korek ? 🫣🫣😅😅, przy nastawie 500-2700Mhz GPU zbliża się częściej do 2684Mhz, temperatury mam niemalże identyczne jak na stock, czyli 2584 😅, po co mam zniżać zegar i ucinać na siłę wydajność ? co to ma celu ? :) , obniżając krzywą napięciową szedłem już z 334W do 273W :). Obniżanie zegara to nie UV :). Wracając do PTM, przed rozebraniem karty i aplikacją PTM 7950 HOT SPOT miałem wyższy o 30/35 stopni względem GPU, teraz maks 20.

Edytowane przez MCH93